29A szarvas és a Mikulás is kivonult sívilágkupát nézni – Origo

Hagyományosan az északi sarkkör felett található Leviben (Finnország) kezdődött el az alpesi síelők 2019-20-as Világkupa sorozata. A versenyzők mellett két főszereplője volt a szombat-vasárnapi viadalnak: Joulupukki (a Mikulás) és a szarvas.

Leviben amúgy nagyon nehéz körülmények várták a versenyzőket. A hóval nem volt gond, az elmúlt hetekben sok esett Lappföldön, de a pályát beterítő köd és az erős havazás alaposan megnehezítette a síelők dolgát. Nem volt nagyon hideg, a mínusz 2 fokos hőmérséklet ideálisnak mondható.

Az alpesi síelőknél amúgy hagyomány, hogy a finn Lappföldön kezdik meg az idényt, mert itt novemberben is megbízható körülmények várják őket. Persze, volt már olyan, hogy a verseny elmaradt, 2012-ben például egy centi hó sem esett november végén.

Nem is ez a lényeg, hanem, hogy a szervezők a külsőségekben is igyekeznek felejthetetlenné tenni az eseményt. A mostani idénnyitóra a “szomszédos” (200 km) Rovaniemiből megérkezett a Mikulás, valamint egy közeli szarvasfarmról egy derék jávorszarvas is tiszteletét tette az eredményhirdetéskor.

A norvég Henrik Kristoffersen és a Mikulás LevibenForrás: AFP/Lehtikuva/Martti Kainulainen

Vasárnap a norvég Henrik Kristoffersen nyerte a férfi műlesiklást. A 25 éves Kristoffersen pályafutása 19. vk-versenyén diadalmaskodott, ebből 16-odszor szlalomban. Az első futam után még vezető francia Clement Noel mindössze kilenc századmásodperccel szorult a második helyre.

Henrik Kristoffersennek a szarvas is gratuláltForrás: AFP/Lehtikuva/Martti Kainulainen

Szombaton az első számú esélyes Mikaela Shiffrin nyerte a női műlesiklást  A kétszeres olimpiai és ötszörös világbajnok, az összetett vk-ban címvédő amerikai versenyző rekordot állított fel azzal, hogy 41. szakági világkupa-elsőségét szerezte meg. 

Mikaela Shiffrin, a női műlesiklás győztese egy rénszarvassal LevibenForrás: AFP/Lehtikuva/Martti Kainulainen

A képeket elnézve ez az eredményhirdetés tényleg feledhetetlenül sikerült.

Eredeti forrás:
https://www.origo.hu/sport/egyeni/20191124-finnorszag-levi-alpesi-si-vk-mikulas.html