500 lépésre a menedéktől fagytak halálra a svájci Alpokban

Egy 14 síelőből álló nemzetközi csoport került bajba a hegyen, amikor iszonyatos hóvihar csapott le rájuk. Bár csak alig ötszáz lépésre voltak a menedékháztól, nem mertek útnak indulni. Öten oda is vesztek, négyen válságos állapotban vannak.

A csoport vasárnap reggel indult útnak a 2928 méteres magasságban lévő Cabane des Dix menedékházból.

Céljuk a 3157 méteren fekvő Cabanae des Vignettes menedékház volt. Ekkor még úgy tűnt, az időjárás kegyes hozzájuk, délután viszont meglepte őket egy hóvihar, és a hőmérséklet is hirtelen esett mínusz tíz fok közelébe, ami az óránkénti 80 kilométeres sebességet is elérő, metsző szélben még hidegebbnek hatott. Folytatták útjukat, de egy váratlan tragédia keresztülhúzta a számításukat. A csoport olasz vezetője ugyanis szakadékba zuhant és végzetesen megsérült. Ezek után a többiek nem mertek elindulni a pár száz méterre lévő szállásra, és végső kétségbeesésükben úgy döntöttek, 3270 méteres magasságban a szabad ég alatt töltik az éjszakát.

Ebbe a házba akartak eljutni
a túrázók /Fotó: Facebook

A Cabane des Vignettes menedékház őre hétfő reggelig várt rájuk, de fél hétkor már riadóztatta a hegyimentőket. Hamarosan hét helikopter kutatott az olasz, francia és német állampolgárságú személyek után, orvosokkal a fedélzeten. Megtalálták őket, de a dráma fokozódott. – A túravezető már akkor halott volt, amikor rájuk találtak – közölte a Wallis kantoni rendőrség illetékese, és később jött a szörnyű hír, hogy a kórházban elhalálozott a csoport további négy tagja. Annyira átfagytak és kimerültek, hogy a szervezetük felmondta a szolgálatot. A halálos áldozatok mind olasz állampolgárok. A csoportból még négy személy van válságos állapotban.

A vasárnapi vihar két svájci túrázó számára is végzetes volt. A 21 és 22 esztendős síe­lők a berni Alpokban tartózkodtak, amikor életüket vesztették. A wallisi rendőrség közlése szerint holttesteiket hétfőn megtalálták.

Itt tűnt el a német milliárdos

Április 7-én egy német milliárdos eltűnése miatt szerepelt a hírekben a svájci hegyvidék. Karl-Erivan Haub (†58) egy síversenyre gyakorolt a 3883 méter magas Kis-Matterhorn környékén, ahol nyoma veszett. Családja már letett arról, hogy élve viszontlátják az üzletembert, aki a Theodul gleccser egyik hasadékában lelhette halálát.


Eredeti forrás:
http://www.blikk.hu/aktualis/kulfold/500-lepesre-a-menedektol-fagytak-halalra-a-svajci-alpokban/tmkfwdg