A csehszlovák sítúrákra is lehetett készülni a szanazugi sípályán – BEOL.hu

A telek egyre kevesebb havat hoznak Békés megyében, idén eddig az idő is kimondottan enyhe volt. 37 évvel ezelőtt viszont olyan hó volt, hogy még sípályát is létesítettek Szanazugban.

Lehet ennek örülni, vagy nem örülni, de egyre ritkábban látunk telente havat Békésben. Ha esik is, még arra is alig elég, hogy tisztességesen befehérítse a tájat, de nem így volt ez 1981-ben, amikor olyan hó volt, hogy könnyen ki tudtak alakítani egy gyakorló sípályát Szanazugban. A pályán oktatás is zajlott, és nem csak a lesiklás fortélyait ismerhették meg a vendégek, hanem ismerkedhettek az elektromos sífelvonó működésével is. Erről bővebben pontosan 37 évvel ezelőtt jelent meg egy cikk a Népújságban, lapunk elődjénél.

Több mint félezren kirándultak vasárnap Szanazugba, ahol síoktatás zajlott. A megyei KISZ-bizottság, a tanács művelődésügyi osztálya és a Turisztikai Kölcsönző Szolgálat szervezésében a szanazugi gyulai oldal vízösszefolyásánál felállítottak egy hordozható, elektromos sífelvonót is, amelyet szinte mindenki kipróbált. S hogy mi volt ennek célja? Azok, akik a közeljövőben a hegyekbe utaznak egy kis sítúrára, ezúttal megismerhették a felvonók működését. Mint a rendezők vallják: „Minden hét végén megrendezzük e találkozót, amíg hó lesz.” Egyébként e hét végén gyönyörű, szikrázó napsütésben, s ideális, 5—6 centis hóvastagság mellett gyakorolhattak a sízők, szánkózók, sőt, mint képünk is tanúsítja, azok is csúszkálhattak, akiknek semmilyen felszerelésük nem volt. S a jövő tervei? A mostani ingyenes síoktatás már előkészítése az 1981. december 18-tól folyamatosan megrendezendő csehszlovákiai sítúráknak — 18-at szerveznek jövő év március közepéig —, amelyre elsősorban a középiskolásokat, és a dolgozó KISZ-eseket várják. Természetesen a majdani sítúrák az El-mozgalomban is „pontértékesek” lesznek. Nos, itt az alkalom, hogy amíg hó van, tanuljunk a szanazugi „lankákon” síelni – írta a Népújság 1981. február 3-án.

Eredeti forrás:
https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/1168395-1168395/