A csíkiak kínálata: öt helyszín, kilenc sípálya – Székelyhon.ro

Iszlai Katalin • 2017. november 29., 20:15 • utolsó módosítás: 2017. november 29., 20:17

Hideg időre és havazásra várnak a csíkszéki sípályák üzemeltetői, hogy elkezdhessék a megfelelő hóviszonyok biztosítását. Ennek érdekében a legtöbb helyszínen új hóágyúkat vásároltak, és reménykednek, hogy karácsonyig meg tudják nyitni a pályákat a téli sportok kedvelői előtt.

Hóra és mínuszokra várva. A csíksomlyói sípályán már előkészítve a fontos kellékek • Fotó: Sándor Csilla

Csíkszéken öt helyszínen kilenc sípálya működik, ezek működtetőit pedig arról kérdeztük, hogy hol tartanak a szezon előkészületeiben, történt-e valamilyen újítás a pályáikon, ugyanakkor a tervezett nyitvatartásról, a jegyárakról és a várható nyitás időpontjáról is érdeklődtünk.

Gyimesi sípályák

A két, 700 és 800 méter hosszúságú gyimesi sípálya fejlesztése érdekében három új hóágyút vásároltak, a helyszínen pedig a már meglévők mellé további parkolóhelyeket alakítottak ki – tudtuk meg Bodor Árontól, a gyimesi sípályák tulajdonosától. Mint mondta, a nyitás nagyban függ az időjárástól, de

ha lehűl az idő, decemberben mindenképp szeretnék megnyitni a pályákat.

A SkiGyimes elnevezésű sípályán egyébként két felvonó áll a sízni vágyók rendelkezésére. A felvonók reggel 9 órától este 9 óráig működnek. A sípályán kölcsönző is található, ahol sílécek, bakancsok, botok, szemüvegek, bukósisakok, hódeszkák bérelhetők, illetve síoktatás is igényelhető. Felnőtteknek 9 és 13 óra között 30 lej, 13.30 és 17.30 óra között 35 lejbe kerül a sípályák használata. A napijegy 45 lej, az esti (18 és 21 óra között) 25 lej, a napi és az esti jegy együtt 65 lejbe kerül. A gyerekek számára 9 és 13 óra között 20 lej, 13.30 és 17.30 óra között 25 lejbe kerül a sípályák használata. A napijegy 30 lej, az esti (18 és 21 óra között) 20 lej, a napi és az esti jegy együtt 45 lejbe kerül.

A családbarát Piricske

Piricskén kezdőknek is ajánlott családbarát, tányéros felvonóval rendelkező pálya található, amelynek hossza 300 méter. Jánó Előd, a piricskei Hegyi Pihenő menedzsere (akinek munkáját az idei szezontól Ráduly Zoltán látja majd el) érdeklődésünkre elmondta, ők is egy hóágyú beszerzésébe fektetnek be a szezon előtt. Emellett újdonságnak számít az is, hogy

az „egyfelvonásos szolgáltatás”, ami a korábbi években 2 lejbe került, az idei szezontól megszűnik, így csak bérlettel lehet majd használni a pályákat és a felvonót.

A pályát a tervek szerint december közepén, végén nyitják meg, még akkor is, ha nem fog havazni, hiszen amennyiben legalább három éjszakán keresztül mínusz 10 Celsius-fok alá csökken a hőmérséklet, a meglévő technikai felszerelésük segítségével önerőből meg tudják nyitni a pályát.

Hétköznaponként 13 és 17 óra között, illetve 18 és 21 óra között használhatják az érdeklődők a pályát, továbbá ha igény lesz rá (például a vakációban), hétköznaponként is 9 órakor nyitnak majd. Hétvégén 9 és 17 óra között, illetve 18 és 21 óra között lehet majd sízni. A napijegy 40 lej, a félnapos jegy 25 lej, az esti sízés szintén 25 lej.

Változások a somlyói pályákon

A Csíkszereda melletti Kissomlyó-hegyen kialakított sípályák esetében több módosítást is alkalmaznak ebben a szezonban. Egyrészt optimalizálják a bérletárakat, emellett pedig a nyitvatartás is módosul: mivel a késő esti sízésre a tapasztalatok szerint nem volt nagy igény,

az idei szezonban a korábbi 22 óra helyett csak 21 óráig várják a vendégeket

– mondta érdeklődésünkre Burján László, a csíksomlyói sípályák üzemeltetője. „A pontos árakat még nem szögeztük le, de változtatásokra van szükség, hiszen a hétvégi bérletünk a felnőttek számára 120 lej volt, de ha valaki két egynapos bérletet és egy esti sízésre alkalmas jegyet vásárolt, az is ugyanannyiba került. Az ilyen eseteket szeretnénk kiküszöbölni,

valószínűleg csökkentjük a bérletek árát,

illetve az esti sízését is a korábbi zárás miatt, a pontos összegekről azonban még nem döntöttünk. A műhógyártó rendszerünket két új hóágyúval bővítettük, és reméljük, hogy az ünnepek előtt meg tudjuk nyitni a pályákat. A 400 és 900 méter hosszúságú pályákra tehát hétköznap délután 2-től este 9-ig, hétvégenként pedig délelőtt 10-től este 9-ig várjuk a vendégeket” – sorolta Burján. Tavaly egyébként 4 órára egy felnőttnek 30 lejt, egy gyereknek pedig 20 lejt kellett fizetnie, 8 órára a felnőttjegy 50 lejbe, a gyerekjegy pedig 35 lejbe került. Szombat-vasárnapra a kétnapos bérlet felnőtteknek 120 lej, gyerekeknek 100 lej volt.

Egységes rendszer Hargitafürdőn

A hargitafürdői Kossuth- és Miklós-pályákat 2015 óta a csíkcsicsói közbirtokosság üzemelteti, idén pedig a Csipike-pályát is ők működtetik majd – tudtuk meg Kósa Imre közbirtokossági elnöktől. Mint mondta, a Csipike-pálya bérleti szerződése november 15-én járt le, akkor vették át a pálya üzemeltetését a korábbi működtetőtől. Ezt a lépést egyébként még a nyáron meg szerették volna tenni, hogy eszközölni tudjanak bizonyos fejlesztéseket, de nem tudtak megegyezni, így

sokáig kérdéses volt, hogy egyáltalán működni fog-e a pálya ebben a szezonban.

„Az utolsó percben tudtunk megegyezni a korábbi üzemeltetőkkel abban, hogy bérbe vesszük tőlük a szükséges felszereléseket, így nem marad zárva idén a pálya. Létrehozunk egy egységes beléptető rendszert, hiszen korábban gyakran adódtak félreértések abból, hogy valaki vásárolt egy jegyet nálunk, és azt hitte, hogy az a Csipike-pályára is érvényes. Ennek elkerülése végett

a Csipike-pályához is vásároltunk egy beléptető kaput, és ettől a szezontól az egységes belépőkártyákkal mindhárom pályát igénybe vehetik a vendégek.

A Csipike- és a Miklós-pálya 10 órától 17 óráig lesz nyitva, a Kossuth-pálya pedig 9.30-tól 16.30-ig. Egy felvonás felnőtteknek 3 lejbe kerül és egy pontot ér, így például 10 felvonás 30 lejbe kerülne, de az összegyűjtött 10 pont miatt jár 10 százalék kedvezmény, így 27 lejt kell fizetni. Ugyanígy 30 felvonás 90 lejbe kerülne, de erre már 30 pont gyűl össze, ami 30 százalékos kedvezményt jelent, így 63 lejt kell fizetni. A gyerekeknek 2 lejbe kerül egy felvonás, és ugyanúgy 1 pontot ér. Ha lehűl az idő, a tavaly beüzemelt 17 hóágyú segítségével két hét alatt el tudjuk készíteni a pályákat, és reméljük, hogy karácsony előtt meg tudjuk nyitni mindhármat a vendégek előtt” – hangsúlyozta Kósa.

Érintőkártyák Tusnádfürdőn

A Tusnádfürdői Turisztikai Egyesület tulajdonában van a tusnádfürdői sípálya, az 500 méter hosszú, hóágyúval felszerelt pálya tetejére tányéros felvonóval juthatnak fel a sízők. Molnár Ákos, a turisztikai egyesület elnöke érdeklődésünkre elmondta, a legnagyobb újításnak az az új beléptetőrendszer számít majd, amit egyelőre nem üzemeltek be.

Mágneses érintőkártyákat vezetnek be, és a hargitafürdői rendszerhez hasonlóan ők is a felvonások száma mentén szabják meg az árakat.

A pontos összegekről egyelőre nem döntöttek, de tavaly például egy 12 pontos kártya 25 lejbe került (1 felvonás 1 pontot jelent). Molnár elmondta azt is, hogy egy kártyát nem muszáj egyetlen nap alatt felhasználni. A pályán fél 10-től este 9-ig várják majd a vendégeket, és remélik, hogy a tavalyhoz hasonlóan sikerül idén is megnyitniuk az ünnepek előtt.

Eredeti forrás:
https://szekelyhon.ro/aktualis/a-csikiak-kinalata-ot-helyszin-kilenc-sipalya