A forradalomra és a szabadságharcra emlékezett a világ magyarsága – Híradó

Budapesten, reggel az Országháznál Áder János államfő és Kövér László házelnök jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót. A Kossuth térről a Nemzeti Múzeumhoz vonultak át az ünneplők, ahol Orbán Viktor miniszterelnök és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő is beszédet mondott. Országszerte és a határon túli területeken több száz eseményt tartottak a nemzeti ünnep tiszteletére – hangzott el az M1 Híradójában.

Katonai tiszteletadás mellett vonták fel a nemzeti lobogót az Országház előtt a március 15-ei nemzeti ünnepen. A lovas díszőrség, a honvéd díszegység és a központi katonazenekar is felsorakozott a Kossuth Lajos téren. Az ünnepségen Áder János köztársasági elnök és Kövér László házelnök is részt vett.

A zászlót a Himnusz dallamára emelte magasba a honvédség díszegysége. A Kossuth téren sokan gyűltek össze, hogy a helyszínen kövessék az ünnepséget. A zászló felvonása után lobogókkal a kezükben indult el a huszármenet a Nemzeti Múzeumhoz, amely idén ismét a központi ünnepségek egyik kiemelt helyszíne lett. Tavaly a Múzeumkert felújítása miatt erre nem volt lehetőség.

A magyar és lengyel zászlókat lengető tömeg megtöltötte a Nemzeti Múzeum előtti részt.

Több mint ezer éve tart a magyar–lengyel barátság

Magyarország és Lengyelország barátsága immár több mint ezer éve tart, a múltban több alkalommal is úgy küzdöttek közösen a szabadságért, ahogy most a jövőért szeretnének – ezt mondta Mateusz Morawiecki az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján rendezett díszünnepségen. A lengyel miniszterelnök kiemelte, a két ország jobb jövője csak saját szándékától, akaratától függ.

Úgy fogalmazott, egy jobb Magyarországért, egy jobb Lengyelországért és egy jobb Európáért harcolnak, mindazokért akik hisznek a „hazák Európájában”, olyan jövőben, amely a közemberért, nem pedig a felsőbb rétegekért lesz.

Közép-Európa legnagyobb, vezető országa Lengyelország – ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette ki ünnepi beszédében. Hangsúlyozta, amikor Brüsszelből Lengyelországot támadják, akkor egész Közép-Európát és bennünket, magyarokat is támadnak.

Úgy fogalmazott, azoknak a birodalomépítőknek, akik ki akarják terjeszteni árnyékukat Közép-Európára, azt üzenjük, mindig számolniuk kell a lengyel-magyar kötelékkel. A kormányfő rámutatott, látványos közép-európai felemelkedésre készülünk, hajdanvolt nagyságunk megismétlésére, elsöprő erejű közép-európai reneszánszra.

Az ünnepségen több mint 20 ezer ember hallgatta meg Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki beszédét.

A lengyelek Bem József szobránál tartottak megemlékezést

Lengyelországból több százan érkeztek Magyarországra különvonattal és buszokkal. A vonattal körülbelül hatszázan jöttek a magyar fővárosba. A lengyel vendégeket a Civil Összefogás Fórum és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány küldöttsége fogatta, akikkel együtt mentek át a Nemzeti Múzeum elé.

A Múzeum körúton a miniszterelnökök beszéde alatt egymást érték a lengyel zászlók, és a lengyel-magyar barátságra emlékeztető táblák. A lengyel csoportok pedig közösen énekeltek és szavaltak a magyarokkal. A lengyelek között olyanok is voltak, akik a két nép barátsága jegyében tanultak meg magyarul. Budapestre pedig évek óta visszajárnak március 15-én.

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) és a Gazeta Polska klubjainak közös, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc alkalmából tartott megemlékezés a fővárosi Bem téren 2019. március 15-én. MTI/Soós Lajos

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) és a Gazeta Polska klubjainak közös, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc alkalmából tartott megemlékezés a fővárosi Bem téren (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A Múzeumkerttől Bem József szobrához vonultak, aki éppen 225 éve született, és a magyar szabadságharc mellett a lengyel felkelés hőse is volt. A megemlékezésen Mateusz Morawiecki is elhelyezte koszorúját, majd arról beszélt, Lengyelország és Magyarország együtt küzdött a szabadságért, és ezt szimbolizálja közös hősünk, Bem József emlékműve is.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára pedig úgy fogalmazott, az európai országok példát vehetnek a lengyelek és magyarok évszázados testvéri együttműködéséről, amely mindig a kölcsönös tiszteleten alapult. Hozzátette, a két népnek a történelemben számtalan közös küldetése volt, és van ma is.

Határon túl is megemlékeztek a forradalom hőseiről

Szokás szerint a Kárpát-medence külhoni területein is megemlékeztek a forradalom hőseiről. Szijjártó Péter külügyminiszter a határon túl élő magyaroknak küldött videóüzenetében azt hangsúlyozta, hogy „elutasítjuk a birodalmi felfogást, az erős nemzetek Európájában hiszünk”. Ahogy itthon, úgy Romániában és Szlovákiában is a tavasz egyik fontos eseménye az EP-választás lesz: a felszólalók szerint az erdélyi és felvidéki szavazókon is múlik, hogy mennyire lesz erős a kárpát-medencei magyarság képviselete az Európai Parlamentben.

A Petőfi szobornál emlékeztek a forradalomra Pozsonyban a helyi magyarok. A szlovák főváros a szabadságharc eseményeinek egyik fontos helyszíne volt, itt ülésezett ugyanis az utolsó rendi országgyűlés, amely a forradalom vívmányait törvénybe iktatta. Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke arról beszélt, március 15-e a Kárpát-medence egész magyarságát összekapcsolja.

A világ egyik legrégebbi Kossuth szobránál ünnepelték a forradalom hőseit Vajdaságban. A bácskossuthfalvi megemlékezésen Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt mondta, az európai parlamenti választások előtt a magyarok ismét egy szabadságharc közepén állnak.

Az erős magyar képviselet fontosságát hangsúlyozta Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke is Bihardiószegen, ahol a nemzeti ünnep alkalmából felavatták az Irinyi testvérpár szobrát.

A 13 mártír tábornok előtt hajtottak fejet Aradon, ahol Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt hangsúlyozta, a magyar nép soha nem fogadhatja el, hogy vannak jogok, amelyek Európában csak másoknak járnak.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság főosztályvezető-helyettese koszorúz az aradi Szabadság-szobornál az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen 2019. március 15-én. MTI/Rosta Tibor

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság főosztályvezető-helyettese koszorúz az aradi Szabadság-szobornál az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A májusi választás tétjére hívta fel a figyelmet a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke a podheringi győztes csata helyszínén. Brenzovics László arról beszélt, hogy az utóbbi években olyan törvényeket fogadnak el Ukrajnában, amelyek veszélyeztetik a magyarság helyzetét, ezért minden ott élő magyarnak részt kell vennie a voksoláson.

Bécsben kalotaszegi népviseletbe öltözött táncosok elevenítették fel a magyar virtust a kint élő magyarok előtt. A rendezvényen felolvasták Orbán Viktor miniszterelnök külhoni magyarsághoz írt köszöntő levelét.

Országszerte zajlottak a családi programok

Március 15-e alkalmából országszerte tartottak családi napokat. Sokfelé kokárdakészítéssel indult a nap. Szentendrén huszáros hétvégét tartanak, így idézik meg 1848–1849 eseményeit. A síelés szerelmesei rendhagyó módon emlékezhettek, Mátraszentistvánon ünnepi versenyt hirdettek.

A Budai várban egész nap ingyenes programokkal várták a látogatókat: forradalmi forgatag, kézműves foglalkozások, történelmi séta és tárlatvezetés is volt. A Várkert Bazárban gyermekkoncertekkel készültek a fiatalabbaknak, a Múzeumkertben pedig egyebek mellett tánctanítással, kézműves-foglalkozásokkal, népzenei koncertekkel is várták az érdeklődőket.

Igazi csatajeleneteknek lehettek tanúi azok, akik a szentendrei skanzenbe látogattak. A korhű ruhákba öltözött huszárok így idézték meg az 1848–49-es forradalom és szabadságharc történéseit. A skanzenben egyébként nemcsak pénteken, de egész hétvégén lesznek programok, fegyverbemutatót és lovas felvonulásokat is láthatnak majd az odalátogatók.

Március 16-án, szombaton 10 és 17 óra között ingyenesen látogatható az Országház – írta a programokat szervező államtitkárság.

Áder János köztársasági elnök nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából Széchényi-, és Kossuth-díj, illetve Magyar Érdemrend kitüntetéseket adományozott a Parlament kupolacsarnokában. Ünnepi beszédében úgy fogalmazott, legfontosabb erőforrásunk az egyes ember teljesítménye, mert „aki gondolkodik, kérdez, alkot, az műveivel, munkájával népét, nemzetét szolgálja”.

Eredeti forrás:
https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2019/03/15/a-forradalomra-es-a-szabadsagharcra-emlekezett-a-vilag-magyarsaga

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.