A téli sportokról csak a síelés jut eszébe? – Akkor olvassa el ezt – hvg.hu

Noha a Salzburg tartományban található Kaprun régiót a síelők egyik legkedveltebb úti céljaként tarjuk számon, különlegessége mégis inkább abban rejlik, hogy egyedülálló természeti elhelyezkedése miatt itt jóval több fajta téli sport próbálható ki, mint bármely más téli üdülőhelyen.

1828-ban Johann Entacher volt az első ember, aki megmászta a Kaprun régióban található Kitzsteinhornt. Ekkor láthatta először emberi szem, hogy milyen varázslatos a kilátás a több mint 500 méterre kiemelkedő gleccser csúcsáról. Jónéhány évvel később, 1909-ben a Német-Osztrák Alpesi Klub felállította az első hegyi üdülőt, amivel elindult a régió virágzása, mára pedig világszerte az egyik leghíresebb síparadicsommá vált.

Nem is csoda. Ausztria első gleccservidékét ősztől a nyár elejéig természetes hó borítja, és a hely sportolási lehetőségei is kivételesek. „Kaprun különleges természeti elhelyezkedése miatt itt több fajta téli sport próbálható ki, mint bármely más téli üdülőhelyen. Egyre több ember szeretné más módon felfedezni a téli természet másik arcát egy új sport által.” – mondja Helmut Schneider, a helyi Alpin-Skischule oktatója – „Van, aki már a helyszínen kap kedvet az új mozgásformákhoz a többi vendéget látva, valaki a TV-ben figyel fel rájuk, mások pedig magazinokban olvasnak róluk. Illetve, vannak olyan látogatók is, akik nem mernek síelni, mert félnek a nagy magasságoktól, de ha már itt vannak, szeretnének kimozdulni és persze sportolni.”

De mit is csinálhatunk még a hótömeg közepén a síelésen kívül? Az attól függ, mire vágyunk és milyen a vérmérsékletünk. Ha nyugodtan akarjuk felfedezni a tájat, ha száguldani akarunk, egy biztos: a fehér csodavilágban megtaláljuk a számításunkat.

Ha nyugira vágyunk, húzzunk hótalpat

Nagy hó esetén, vagy a szokottnál vastagabb hótakaróval fedett pályán hótalppal vághatunk neki a kalandnak, ám van olyan kijelölt útvonal is, ahol e nélkül is bejárhatjuk a fehér tájat. A hótalpas túrák nem mindenképpen a sportról és mozgásról szólnak, sokkal inkább arról, hogy üdülés közben, egy síparadicsom közepén kicsit el tudjunk bújni a világ elől, hogy élvezzük a természet nyugalmát. A kijelölt pályák már kellően messze esnek a Schmittenhöhe sípályától és a gleccsertől ahhoz, hogy valóban megtapasztaljuk a hideg, nyugodt csendet. Vagyis, ha adrenalinra vágyunk, ne egy ilyen túrára menjünk. De ha szeretnénk átélni a hideg Camino-élményt, egy délutánt mindenképpen áldozzunk rá.

© Schmittenhöhebahn AG

Ha izomlázat szeretnénk gyönyörű tájakkal, a sítúra lesz a megfelelő választás

Ha kicsit merészebbek vagyunk, a sítúra lehet az a műfaj, amivel nem csak egy új sportot ismerünk meg, de a bennünk lévő erőt is. Kaprun régióban egyre több vendég érkezik azzal az igénnyel, hogy egy kihívásokkal teli sportot próbáljon ki. Itt lehetősége is van rá a helyi oktatóközpontnak köszönhetően, illetve a Ronachkopf hegységnek, melynek teljes területét sítúrára használják. Bár az oktatás sípályákon zajlik, a sítúra akkor az igazi, ha valóban megtapasztalhatjuk az alpesi táj vadságát és változatosságát, illetve, ha valóban bele kell adnunk anyait-apait. Sílécekkel a lábunkon először egyáltalán nem könnyű a járás, ám ahogy közeledünk a csúcshoz, úgy válik egyre könnyebbé a mozgás. A hegytetőről elénk táruló kilátás pedig minden másnapi izomlázat megér.

A Schneekönigin és Eisbrecher túrák már októbertől elérhetőek: az első 474 méter emelkedő után, utóbbi 1019 méternyi emelkedő után fejeződik be. Visszafele pedig benézhetünk a 2450 méter magasan elhelyezkedő Alpincenterbe, ahol egy önkiszolgáló étteremben pótolhatjuk a mozgás közben elhasznált energiát. Van egy tippünk: a diétánkat itt felejtsük el.

Ezen felül nagy kedvenc még a turisták számára a Kitzsteinhorntól induló sítúra a Tristkogel felé. Itt 660 méternyi emelkedő vár ránk, amit nagyjából három óra alatt tehetünk meg a szakképzett túravezetővel.

© skitourenwinter.at

Az igazi hősökre a sífutás vár

De még mindig van tovább! A sífutással a legtöbb ember csak a tévében találkozik, kivéve Kaprun régiójában. „Kaprun egyik különlegessége, hogy rendelkezésünkre áll több sífutó pálya is, illetve egy 3,6 kilométeres útvonal a falu közepén, ami egészen este 10 óráig ki van világítva.” – mondja Schneider – „Emellett 2900 méter magasságban is van egy sífutó pályánk, ami nagyon jó a gyakorlásra – többek között az osztrák sífutó-csapat is szokott itt edzeni.”

Az érdeklődők a Castle sífutópályán tanulhatják meg a dinamikus mozgás alapjait, ahol még kellően sík a pálya, hasonlóan a Kitzsteinhornnál és Hohe Tauern nemzeti parknál található útvonalakhoz. „A sífutásban az a vonzó, hogy nagyon egészséges és viszonylag könnyen meg lehet tanulni.” – magyarázza Schneider – „A szokásos síeléssel ellentétben itt az egész testet használnunk kell az előrehaladáshoz, a karjainkat is beleértve. Ez az egyik leghatékonyabb mozgásforma, ráadásul, minél jobban megy a sífutás, úgy leszünk egyre profibbak a normál síelésben is.”

© ideenwerk werbeagentur gmbh

Azért lehet síelni is

Persze ha mégis a klasszikus síelés mellett döntünk, ahhoz is bőven áll pálya a rendelkezésünkre: „A Maiskogel nevű hegy gyalog is könnyen megközelíthető, és 1700 méterről már csúszhatunk is le egészen a 750 méteres magasságban található völgybe, egészen december elejétől április elejéig. Emellett ott van a Kitzsteinhorn gleccser, ahol október elejétől egészen júliusig síelhetünk. Ám azt számítsuk bele, hogy Kapruntól egyelőre 10 percet kell utaznunk autóval. 2018 tavaszától viszont új felvonókat építenek Kaprun és Kitzsteinhorn közé, hogy a falutól még könnyebben lehessen megközelíteni a gleccsert.”

© Faistauer Photography

– A Zelli-tón hajózva a festői part és a történelmi épületek sokaságában gyönyörködhetünk. A 3029 méter magasságában, a Kitzsteinhorn csúcsán található Top of Salzburg kilátóplatformjáról pedig felejthetetlen kilátás nyílik az Alpokra és a Hohe Tauern Nemzeti Park érintetlen hegyvilágára.

– Ice Camp a Kitzsteinhornon: az Audi quattro támogatásával létrehozott ice camp három hatalmas jégkunyhója a hó és a jég sajátos világába kalauzolja az érdeklődőket. A hóból és jégből kialakított csodavilág idén „fagyos erdő” mottóval kínál stílusos találkozóhelyet a Kitzsteinhornon. A januártól április közepéig működő iglukban chillout zene, ízletes italok és harapnivalók várják a látogatókat.

– Ha azt hittük, hogy nincs jobb egy hóbiciklizéssel (bizony, mert hóbiciklizni is lehet!) töltött nap után egy forró zuhanyt venni, tévedtünk. Még felemelőbb, ha beülünk a gőzbe és hagyjuk, hogy átjárjon minket a meleg. Ezt könnyen át is élhetjük a Wellness Resort Tauern SPA-ban, megannyi más wellness szolgáltatás mellett.

© TAUERN SPA Zell am See-Kaprun

– A történelem rajongóit is érdekes programok várhatják. A 12. században épült Kaprun kastély nemes látványa, a Vötter’s Vehicle Museum közlekedési eszközökkel foglalkozó tárlata és a 4000 év történelmét felölelő Kaprun Múzeum csodálatos leletei tökéletes kulturális programok lehetnek egy-egy délutánra.

Eredeti forrás:
https://hvg.hu/brandchannel/feelaustria_20171116_A_teli_sportokrol_csak_a_sieles_jut_eszebe

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.