Az időjárás kegyes a síelőkhöz, az árak már kevésbé

Hazánkban körülbelül félmillió az aktív síelők száma. Jellemzően gyermekes családok és fiatalok szeretik ezt a téli kikapcsolódást. Rövid körképben foglaljuk össze, milyen pénzügyi kihívásokat jelent egy–egy ilyen utazás, milyen pénzügyi döntéseket kell meghoznia a síelni vágyóknak. A gyerekek számára is fontos információ, hogy a téli utazás milyen költségekkel jár, milyen pénzügyi előkészületeket és tervezést igényel a családtól.

Az idei február kegyes a sízőkhöz, mivel a legtöbb hazai pálya üzemel. A síelés nemcsak egy utazás, ami szállás, étkezési és útiköltségeket foglal magába, hanem egy olyan aktivitás, amelynek a felszerelése és a szükséges síbérlete is igen költséges.

Eplényben éjszakánként körülbelül 10 ezer forintért szállhat meg egy fő egy négycsillagos szállodában félpanziós ellátással. Ugyanitt egy vendégházban már akár 3000 forintért is lehet szállást találni, de ebben nincsen még étkezés. Az ausztriai Semmeringen egy főnek 20 ezer forinttól kezdődik egy éjszaka ára, gyerekeknek 12 éves korig pótágyat lehet kérni ennél kedvezőbb áron. Gondolni kell még a napi fogyasztásra, az étkezésre és az egy-egy forrócsokira a hüttében. Szlovákia és Szlovénia egy árnyalattal olcsóbb lehet ennél, ha előre gondoskodik az ember szállásról.

vigyázzunk téli sportokkal

Irány a sípálya! Kép: Pixabay

A síbérletek ára síterepenként változik, ez az egyik legnagyobb tétele a síelésnek. Eplényben a síbérlet 9500 forint egy hétvégére egy felnőttnek, gyermeknek 6500 forint körül van, Semmeringen pedig egy napi bérlet főszezonban körülbelül 13 ezer forintba kerül, míg egy gyerek napi bérlet 6500 forint körül kapható. Plusz költség a sífelszerelés beszerzése vagy kölcsönzése. Alap felnőtt sífelszerelést 5 napra 10 ezer forintért, gyereknek való felszerelést 4-5 ezer forintért lehet ennyi időre bérelni. Erre jöhetnek még a védőfelszerelések, melyeket külön bérleti díj fejében kapunk meg, illetve nem szabad megfeledkezni az utasbiztosításról, ami három napra már 1 230 forintért igénybe vehető.

Sok iskola szervez sítáborokat. Ezek teljes költsége 70-80 ezer forint körül van egy szűk hétre. Egy hetes síelés egy 4 fős családnak 350-500 ezer forint körül mozog, de a végösszeg ennél magasabbra is kúszhat. Az egynapos túrák fejenként kb. 10 ezer forintba kerülnek, ha valamelyik hazai sípályát választjuk.

„A síelés sok család számára fontos közös élmény. A nyaralásokhoz hasonlóan azonban érdemes ezek pénzügyi vonzatait a gyerekekkel is átbeszélni, a tervezésbe bevonni őket. Egy–egy ilyen nagyobb kiadás mentén könnyen tudatosíthatjuk bennük a pénzügyi gondolkodás alapjait és szükségességét. Fontos téma lehet a külföldi fizetőeszköz, jellemzően az euróval való okos bánás. A kisebb összegek megtéveszthetik a gyerekeket, de fejszámolásnak sem utolsó gyakorlat az árak forintra való átváltása” – fogalmazott Horváth Magyary Nóra, a K&H kommunikációs ügyvezető igazgatója.

Eredeti forrás:
http://www.piacesprofit.hu/tarsadalom/a-februar-kegyes-a-sielokhoz-az-arak-mar-kevesbe/