Csak az első lépés nehéz – Hajdú Online

Tél, hideg, hó, latyak – ebben az időszakban a legtöbb ember nem szívesen mozdul ki a négy fal közül, s inkább otthon, a szoba melegében tölti a mindennapokat. A mozgás azonban ilyenkor még fontosabb, mint az év többi szakában, ugyanis a téli ború sokakat depresszióra, szorongásra hajlamosíthat. Mindebben jelentős szerepe van a napfény – s így bizonyos örömhormonok – hiányának is, ezért különösen fontos a fizikai aktivitás, amivel dopamin és szerotonin is termelődik a szervezetben, ezek az úgynevezett boldogsághormonok. A legjobb pedig az, ha úgy döntünk, a szabadban, a friss levegőn edzünk, és leszámolunk a téli rossz kedvvel! Így vélekedik Balogh László, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója, aki szerint télen is bőven akad lehetőség a szabadban végzett mozgásra.

A lényeg, hogy mozogjunk!

– Kerékpározás, futás, tempósabb séta, korcsolyázás, túra, sífutás, síelés, labdajátékok, de akár egy családi szánkózás is felér egy test­edzéssel. A mozgás pedig olyan csodálatos dolog, hogy automatikusan beindul az örömhormonok termelődése is. Így két legyet ütünk egy csapásra, ugyanis a testi, fizikai kondíciónk mellett a lelki jólétünkért is teszünk – fogalmazott a szakember.

Balogh László arról is beszélt, hogy azoknak, akiknek nem az életük része a rendszeres testmozgás, nem könnyű magukat rávenni az első lépések megtételére, a téli időszakban pedig még nehezített helyzetben is vannak.

– Télen minden sötét és komor, ezért nem könnyű az edzés mellett dönteni. Azonban mindig a kezdet a legnehezebb, de amint már rávettük magunkat valamilyen fizikai aktivitásra, a szervezetünk alkalmazkodik, és a boldogsághormonoknak köszönhetően jó érzés lesz úrrá rajtunk. Ha pedig a mozgást rendszeresen beépítjük a mindennapjainkba, egy idő után már hiányozni is fog, ha nem sportolunk – fejtette ki. Elmondta, a hideg időjárás miatt sokan a fitnesztermek mellett döntenek, azonban élettani szempontból a szabadtéren végzett testmozgás számít a legjobb megoldásnak. Azonban ennek is megvannak a maga szabályai.

Alulra kettő, felülre három

Az egyik legfontosabb, hogy nem szabad túl melegen felöltözni, semmiképp se úgy induljunk el, mintha csak sétálni mennénk: edzéshez alulra kettő, felülre három réteg ruha javasolt. Fontos, hogy ne izzadjunk meg nagyon, ezért olyan sportöltözetet vegyünk fel, mely szellőzik és elvezeti az izzadságot, erre leginkább a műszálas ruházat felel meg. A szakember hangsúlyozta, hideg időben sapkát és kesztyűt mindenképpen vegyünk fel. – Ne rettenjünk meg akkor sem, ha mínuszt mutat a hőmérő higanyszála, ugyanis a hideg és száraz időjárásban kevesebb a vírus és a baktérium. A felső légúti megbetegedések elkerülése érdekében tegyünk sálat a szánk elé. Lázas, gyulladásos megbetegedés esetén nem javasolt a sportolás, egyéb esetekben azonban akár még segíthet is rajtunk a testmozgás – mondta Balogh László, aki kitért a bemelegítés fontosságára is, hiszen hidegben az izmoknak és ízületeknek több idő szükséges, míg adaptálódnak a terheléshez.

Igyunk langyos teát közben

A szakember kifejtette, sportolás előtt 2–4 órával már ne együnk, hiszen akkor az energia az emésztésre fókuszál, ami a mozgást akadályozza. Az edzést követően már lehet étkezni, ám fontos a fokozatosság elve. Szerencsére közvetlenül mozgás után a szervezet sem kívánja az ételt. A folyadékpótlás a hideg ellenére is fontos, ugyanúgy szükség van rá, mint nyáron. Természetesen ilyenkor jobb a hideg italokat kerülni, de például egy langyos tea jó megoldás lehet.

VK


Eredeti forrás:
http://www.haon.hu/csak-az-elso-lepes-nehez/4132501

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.