Csendéletek, portrék, elvontabb kompozíciók – kiszo.net

A beregszászi magyar konzulátus és a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának (RIT) közös szervezésében a külképviselet Gulácsy-termében Gogola Zoltán beregszászi festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás. A festményeken a kárpátaljai táj, a Vérke-parti utcák elevenednek meg, de láthatunk csendéleteket is.

A megnyitón Szilágyi Mátyás főkonzul köszöntötte a megjelenteket, aki arra buzdította a művészt, hogy folytassa tovább rendkívül inkluzív festészeti irányvonalát, és bontakoztassa ki a tehetségét.

– Gogola Zoltán munkásságára nemcsak a tájábrázolás jellemző, hanem portrék, valamint az elvontabb figurális kompozíciók is. A művész felfigyelt a sokunknak ismerős látványra és táji motívumokra, amelyeket kisebb-nagyobb keretekbe foglalva néhol díszesebben, posztimpresszionista benyomását tükrözve fest meg, máshol valósághűbben ábrázol. Képei nemcsak fali díszek, nemcsak az üres hely kitöltésére szolgálnak, hanem kapuk, gondolati menekülők más terek, tájak felé. Köszönjük neki, hogy ilyen kapukat nyitott számunkra, és reméljük, még sokáig lesz „nyitogató” kedvében – hangsúlyozta Kulin Ágnes a RIT elnöke.

Végezetül maga az alkotó fejezte ki köszönetét a kiállítás megvalósulásáért. Gogola Zoltán 1982-ben született Beregszászban, festőcsaládban.

Dédnagyapja, nagyapja és édesapja után a negyedik generációt képviseli.

Már gyermekkorában sokat rajzolt, festett. Az Ivano-Frankivszki Nemzeti Egyetem munkácsi fiókintézetében szerzett diplomát képzőművész-tanár szakon. Már felsőfokú tanulmányai idején rajzszakkört vezetett a tanulóknak az egykori Beregszászi 8. Számú Mikes Kelemen Középiskolában, majd a szaktanári állást is elvállalta. Jelenleg a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnáziumban, a Nagyberegi Középiskolában és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézetében rajztanárként dolgozik.

Tanítványai sikeresen vesznek részt különböző rajzversenyeken.

Gogola Zoltán tagja a Bereg Alkotóegyesületnek, alapító tagja az ArtTisza Művészeti Egyesületnek, 2018-tól tagja a RIT-nek. Alkotásait több egyéni és csoportos kiállításon megtekinthették az érdeklődők Kárpátalján és a határokon túl is. 2012-ben a brüsszeli Balassi Intézet, a Magyar Nemzeti Kisebbségek Európai Érdekképviseletéért Alapítvány (HUNINEU) irodája és Magyarország Beregszászi Konzulátusa által közösen szervezett tárlaton Brüsszelben is bemutatkozhatott festményeivel. Művészi tárháza gazdag: fest tájképeket, csendéleteket, életképeket és városképeket. Tájképein Kárpátalja csodálatos helyeinek változatosságában gyönyörködhetünk, városképein érződik Beregszász iránti hűsége szeretete. Alkotásaira az életre kelt színek jellemzőek.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Eredeti forrás:
https://kiszo.net/2019/10/09/csendeletek-portrek-elvontabb-kompoziciok/