Derékig érő hó Bükkszentkereszten

Szerda hajnalban, szélmentes helyen közel egy méteres havat mértek Bükkszentkereszten.

Fotó: Ifj. Orliczki Attila Fotó: Ifj. Orliczki Attila ©

– Lehet, hogy van pár perces csúszás, de összességében a főútvonalak jól járhatók és menetrend szerint közlekednek a buszok is. A mellékutcácskák még havasak, jegesek, de mi megszoktuk az ilyesmit.

Fotó: Ifj. Orliczki Attila Fotó: Ifj. Orliczki Attila ©

Szikrázó napsütés, csodálatos havas táj és újabb esély a téli sportolásra, nagyjából ennyit jelent a hóhelyzet most – hangsúlyozza Orliczki Attila, bükkszentkereszti önkormányzati képviselő.

Fotó: Ifj. Orliczki Attila Fotó: Ifj. Orliczki Attila ©

A kicsik örülnek az időjárásnak, egyes helyeken a felnőtteknek combig a gyermekeknek, pedig derékig ér a hó.

Nincs katasztrófa helyzet

– Nem essünk könnyen kétségbe. A hegyi emberek már szépen kiásták magukat, igaz nincs hová tenni ezt a rengeteg havat, de már a kapuk elől eltűntek a hatalmas torlaszok. Kicsit örülünk is, ezt a helyzetet nem lehet összehasonlítani a tavalyival. Az április extrém idő félelmetes volt, akkor nagy széllel-viharral érkezett a csapadék a kidőlt fák, pedig elzárták a települést a világtól. Már szerveztünk a gyerekeknek szánkó és síversenyt az idén, ez a program már lement, mert nem sejtettük, hogy ilyen szép idővel ér véget a tél – magyarázza a bükkszentkereszti iskola egyik pedagógusa.

Két méteres hófal

Majláthon a Papírgyár és a Csanyik-völgy közelében is lenyűgöző a havas táj, ám közlekedni nem egyszerű. A helyiek szerint kedd este ijesztő volt a helyzet, nehezen jutottak haza munkából iskolából az itt élők, de reggelre rendbe tették a legfontosabb utakat.

Fotó: Fehér János Fotó: Fehér János ©

– Épphogy haza tudtam jönni este hat körül. Hámorban tanulnak a gyerekeim, ott az út két oldalán legalább két méter magas hó fal van, megéltem már jó pár telet, de ilyet legalább húsz éve nem láttam – magyarázza Kemény Norbert, aki szerint az utak állapota épphogy megfelelő és elég kritikusan szemléli a hómunkások eredményeit.

Fotó: Fehér János Fotó: Fehér János ©

Norberték egyébként abban bíznak, nem olvad gyorsan el a tél végi csoda és hétvégén még szánkózni fog az egész család a hegyekben.

Most jó a pálya

Bánkúton „csak” kilencven centiméteres a hó, hétvégén ellepték a települést a téli sportok szerelmesei, hétköznap viszonylag szolid érdeklődés tapasztalható. Többen dicsérik a pálya állapotát, azt beszélik, rég volt ennyire rendezett a sícentrum. A fenntartók viszont az időjárást dicsérik, mint mondják megfelelő mennyiségű hó nélkül nem mennének semmire. Ősztől síoktatás is zajlik itt. Most szerencsére a műanyag pályák helyett igazi havas lejtőkön szánkóznak és síelnek a gyerekek.

ÉM-JA


A hó fogságában Miskolc-Berekalja
Miskolc – A tömegközlekedési eszközök nem akadtak el, busszal, villamossal városon belül eljutunk bárhova, ám a hegyhez közeli kis utcák lakói még javában lapátolnak.

Kedden voltak ugyan késések és néhány járatelakadás, de szerdára rendeződött a helyzet. Még a hegyekben, Lillafüreden, Ómassán, Bü…

havazas-10-aj-650x435
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A Magyar Közút szerda reggeli tájékoztatása szerint, ha néhol nehezen is, de lehet közlekedni az utakon.

Az Útinform szolgálat reggel 7 órai összesítése alapján Vas megyében már csak 10 mellékúton van érvényben teljes útzár: Gyóró és Csepreg, Karakó és Jánosháza, …


Eredeti forrás:
http://www.boon.hu/derekig-ero-ho-bukkszentkereszten/3781279