Döbbenetes: ennyit költ alkoholra egy budapesti irodista

Kiadásaink nyomon követése talán az egyik legfontosabb sarokköve annak, hogy racionálisan tudjuk megtervezni az anyagiakat, és mindig pontosan tisztában legyünk azzal, hogy ha szükséges lenne, hol kellene először meghúzni a nadrágszíjat. Ehhez ráadásul ma már nincs szükségünk sem kockásfüzetre sem pedig ceruzára, egyszerűen csak egy mobilapplikáció segítségével szinte azonnal rögzíthetjük a legfontosabb, legfrissebb tranzakciókat. A Pénzcentrum két kollégája – rövidebb, hosszabb ideig – ezt is tette, úgyhogy most beleleshetünk, miként szervezi költéseit egy két gyermekes családapa, illetve egy, még a családalapítás előtt álló 30-as férfi.

Nincs olyan magára valamit is adó tipptár, ami ne említené a legfontosabb tanácsok között saját költéseink monitorozást. Bevételeinket és kiadásainkat nyomon követve ugyanis észrevehetünk például olyan előfizetéseket, amiket egyáltalán nem használunk vagy olyan rendszeres kiadásokat, amikre valójában nincs is értelme költeni. Mindehhez ráadásul ma már egyáltalán nincs szükség se ceruzára se kockásfüzetre, ugyanis rengeteg applikáció érhető el egyszerűen a mobiltelefonunk segítségével, amikbe rögvest rögzíthetjük is az adatokat.

Egy ilyen app segítségével két kollégánk is rendszeresen követi kiadásait;

  • egyikőjük 35 éves, 2 gyermekes családapa, Budapesten él és irodai munkát végez; egy évig használta a szóbanforgó programot (Konstantin),
  • másikuk 31 éves, Budapesten él és szintén irodai munkát végez, fél éve monitorozza kiadásait (Ádám). 

A két férfi által használt mobil applikáció pedig – nagyjából – 8 nagy témakör szerint csoportosítja a kiadásokat. Ezek az

  • étel, ital,
  • oktatás,
  • háztartás,
  • ruházkodás,
  • közlekedés,
  • szabadidő,
  • megtakarítás és
  • ajándékozás.

Ételre, italra megy a legtöbb

A családapa kiadásait elemezve szembetűnő, hogy a költségek legnagyobb része az étel, illetve italfogyasztásra/bevásárlásra megy, ezt követik a háztartással kapcsolatos kiadások, majd szinte fej-fej mellett – kisebb nagyobb kilengésekkel – a közlekedés-megtakarítás-iskoláztatás hármasa következik.

Ha a legnagyobb költségcsoportot, nevezetesen az étel/ital költéseket kiemeljük, akkor kiderül, hogy erre alanyunk egy hónapban átlagosan bevétele 26,7 százalékát költi, aminek legtetemesebb részét a bolti bevásárlások teszik ki, amit szinte hármas holtversenyben követ  a – munkában – napi menükre, az alkoholra és éttermi fogyasztásokra való költés. A fennmaradó részeken pedig a reggelire, illetve a fagylaltra való költés osztozik. Utóbbi esetében érdemes megjegyezni, hogy bár csak az év 4 hónapjában – nyáron – költött rá alanyunk, akkor volt hogy a havi bevétel 1,6 százaléka a nyalánkságra ment.

Nagy szeletet hasít az oktatás

Az étel/ital költéseken túl szembetűnő, hogy konstans és a többi költségekhez képest relatíve magas kiadást jelent tesztalanyunk számára az oktatás. Ez azért van, mert olvasónk mindkét gyermeke alapítványi óvodába jár, aminek havi költsége átlagosan a teljes kiadások majd 13 százalékát tették ki, de szeptemberben és októberben elérték majdnem a 20 százalékot is.  

A másik három konstansnak mondható költségcsoport a háztartáshoz, a közlekedéshez, és a megtakarításhoz (nyugdíj előtakarékosság + babakötvény) kapcsolódó kiadások voltak. Ezek közül kiemelkedett a közlekedés, ami bár magában foglalta mind a tömeg, mind pedig a személyautóra szánt kiadásokat, mégis együttesen már majdnem annyi kiadást jelentettek Konstantinnak, mint az élelmezés. 

Sok kicsi sokra megy

Bár a ruházkodás, a különböző ajándékokra való költések és a szabadidőre szánt kiadások összességében nem jelentettek akkora terhet Konstantin egész évére nézve. Mégis sokatmondó, hogy a ruházkodás tekintetében például tél és tavasz közepén azért igencsak megugrottak a kiadások. Olyannyira, hogy mindkét hónapban 8-8 százalékát az összes kiadásnak el is vitték ruhák. Az ajándékra szánt kiadások pedig nem meglepő módon novemberben tetőztek, a karácsonyi időszakra készülve a családapa kiadásaink 12 százaléka ment meglepetésekre. Ezen felül a szabadidőre szánt kiadásoknak is megvolt a maga rekordhónapja, 2017. augusztusában ugyanis a teljes havi kiadás 66,7 százalkát elvitte a nyaralás, amin felül még szeptemberben is lecsípett 26,2 százalékot, és akkor még a januári – síelés – 13,5 százalékról nem is beszéltünk. Mindez az összesített kimutatásban pedig elég volt ahhoz, hogy havi átlagra lebontva a szabadidőre való költés többen hasítson ki az összes kiadásból, mint az oktatás vagy a megtakarítás.

Konstantin kiadásai mellett elemeztük Ádám összesített költségvetését is. Ő 2018. áprilisa és augusztusa között használta a programot, amiből kiderült, hogy Ádám leginkább a megtakarításait növeli, ami szinte az összes hónapban azt jelentette, hogy kétszer annyit pénzt tudott megtakarítani, mint amennyit egyáltalán étkezésre költött. 

Ádám kiugró megtakarítási hajlandósága mellett szembetűnő az is, hogy Konstantinhoz hasonlóan nagyjából ugyanakkora arányban költ a lakhatására, illetve az utazásra, melyek mellett az ajándékokra, sportra vagy szabadidőre való kiadások eltörpülnek.

Az étel/ital költések átlagos összetételét Ádámnál is vizsgáltuk. Ezek alapján megállapítható, hogy az ő kiadásainak gerincét a napi ételrendelések és étteremben fogyasztás teszi ki, és a bevásárlásokra szánt kiadások csak ezután jönnek. Ádámnál is megfigyelhető azonban – ahogy Konstantinnál is -, hogy az alkoholra való költés igen erősen megjelenik a költségelszámolásban.

Bár a jelen cikkben elemzett kiadások statisztikái egy adott egyénhez, és egy adott életszituációban értelmezhetők csak száz százalékosan, azért az mégis jól látszik, hogy kellően hosszútávon kiadásaink folyamatos monitorozása kifizetődő. Pontos képet kapunk ugyanis azokról a preferenciákról, amik alapjaiban határozzák meg a kapcsolatunkat saját vagyonunkhoz. Ráadásul pontosan megmutatják azt is, hogy ha jobban meg szeretnénk húzni a nadrágszíjat, akkor hol kezdjünk a kiadások farigcsálásába.

Eredeti forrás:
https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/dobbenetes-ennyit-kolt-alkoholra-egy-budapesti-irodista.1070540.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.