Ez történik Európában, ha igazán beüt a klímakatasztrófa – Blikk.hu

Természeti csapásként tekintünk németországi áradásokra, a görögországi erdőtüzekre, a lángoló Ausztráliára és Kaliforniára, a világ éléskamráit sújtó aszályra, pedig a világ vezető tudósai által készített jelentésből kiderül: a csapás nem természeti, hanem nagyon is emberi. Utolért minket az, amit évtizedeken keresztül a távoli jövőnek szóló riogatásnak hittünk, holott a kutatók jó előre figyelmeztettek róla minket.

Most, az utolsó pillanatban, már úgy kell valamit tennie a bolygó lakosságának, kormányainak és mamutcégeinek, hogy szinte biztosan tudjuk: a hosszú távú, katasztrofális hatásokat megúszni már nem lehet, csak a természet dühét valamennyire enyhíteni.

Áradás utáni helyzet a németországi Aachen városában idén július 19-én. A napokig tartó esőzés után a lezúduló víz az egész régióban súlyos károkat okozott, házakat sodort el, és több száz ember is odaveszett / EPA/SASCHA STEINBACH

Áradás utáni helyzet a németországi Aachen városában idén július 19-én. A napokig tartó esőzés után a lezúduló víz az egész régióban súlyos károkat okozott, házakat sodort el, és több száz ember is odaveszett / EPA/SASCHA STEINBACH

Az ENSZ által létrehozott Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) jelentéséből kiderül: a bolygó egyetlen piciny szeglete sem marad ki a klímakatasztrófa következményeiből. Ebben a cikkben kifejezetten az Európára, illetve Közép-Európára vonatkozó előrejelzéseket vizsgáljuk.

Az tudósok kifejezetten nagy biztonsággal állítják a következőket a Franciaországtól Magyarországon át Oroszország nyugati részéig terjedő földdarabról:

  • A hőmérséklet emelkedése Európa minden részén meg fogja haladni a globális átlagot: bármennyire is romlik a helyzet máshol, itt annál is jobban romlik majd.
  • Az emberi élet és az ökoszisztéma jelenlegi formájában csak akkor tud fennmaradni Európában, ha az átlag hőmérséklet-emelkedés nem haladja meg a 2 Celsius fokot. Már ezt is kizárólag rendkívül radikális változtatásokkal lehet elérni.
  • Akár 40 olyan nap is lehet az évben, amikor a hőnyomás extrém módon megviseli az emberi szervezetet. Ez korai halálozással, illetve időszakos munkaképtelenséggel jár együtt.
Fatörzs a Tisza alacsony vízállása miatt kialakult homokpadon, a kiskörei vízlépcsőnél 2019. augusztus 29-én. / MTI/Czeglédi Zsolt

Fatörzs a Tisza alacsony vízállása miatt kialakult homokpadon, a kiskörei vízlépcsőnél 2019. augusztus 29-én. / MTI/Czeglédi Zsolt

  • A nyári csapadék mennyisége csökken, de az áradásokat előidéző vízözönök még gyakoribbak lesznek. A mezőgazdaságot rendszeres aszály fogja sújtani, a folyók időszakosan elapadhatnak. Máskor viszont kiönthetnek a medrükből, ennek esélyei a régiónkban 10-18 százalékkal nőnek a század végéig.
  • A Balti-tenger kivételével minden európai tenger szintje megemelkedik, a kontinens homokos tengerpartjainak apránként búcsút inthetünk.
  • A síelők külön búslakodhatnak, elapadnak a gleccserek, kevesebb lesz a hó, és rövidebb ideig marad meg a hegyekben is. Használható sípályákért egyre magasabb hegyekre kell majd felmenni. Persze várhatóan ez lesz az emberiség legkisebb gondja.

Mindez egyébként egybevág az Innovációs és Technológiai Minisztérium által összeállított Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia előrejelzésével, amely szerint Magyarország egyes térségeiben csaknem kétszer annyi halálos áldozatot szedhet az időjárás a következő 30 évben.

Többen fognak meghalni a hőség miatt, mint eddig / ITM / 2. Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia

Többen fognak meghalni a hőség miatt, mint eddig / ITM / 2. Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia

A jelentésben az is szerepel, hogy a tudósok által kritikusnak hitt 1,5 Celsius-fokos átlagos hőmérséklet-emelkedést a vártnál korábban, 20 éven belül egészen biztosan el fogjuk érni. Az egyetlen jó hír az, hogy ha az emberiség mindent megtesz, akkor ott meg is tudjuk állítani a folyamatot. A rossz hír, hogy az eddigi tapasztalatokból kiindulva ez aligha fog valóban megtörténni. Se híre, se hamva a káros anyag-kibocsátás azonnali és ipari mértékű csökkentésének, ami ehhez elengedhetetlen.

Ha a kibocsátást a radikálisnál lassabban csökkentjük, akkor a 2 fokos hőmérséklet-emelkedést is el fogjuk érni, ami tovább fokozná a szenvedéseinket – mint írtuk, Európában ez egyenesen végzetes lehet. Ha tovább húzzuk az időt, akkor bekövetkezik a katasztrófa – vagy egyenesen az apokalipszis – figyelmeztetett a hétfőn a Guardian.

Azonnal át kell gondolni, mi a fontosabb: a mindennapi kényelem illúziója, vagy egy élhető bolygó / MTI/EPA/Andy Rain

Azonnal át kell gondolni, mi a fontosabb: a mindennapi kényelem illúziója, vagy egy élhető bolygó / MTI/EPA/Andy Rain

Mit is jelent ez? Korábban ötven évente egyszer csapott le extrém mértékű hőhullám a bolygón, ma már minden tizedik évben. Ha most behúzzuk a kéziféket, akkor is ötévente kell átélnünk perzselő nyári forróságot, még gyakoribbá téve a katasztrofális erdőtüzeket, amely már ma is városokat pusztít el. Ha késlekedünk, akkor 15 havonta tapasztalhatunk majd ilyet a Föld valamelyik pontján. Hasonlóan gyakorivá válhatnak az özönvízszerű áradások is, amelyek városokat, hidakat, termőföldeket söpörhetnek el.

A tengerszint az évszázad végéig 1 méterrel, 2150-ig 5 méterrel is megemelkedhet. Korábban százévente egyszer tapasztaltak tengeri áradást, a jövőben 60 százalék esély lesz a világ legtöbb partvidékén arra, hogy ez bekövetkezik.

– Ez a távoli jövőnek tűnhet, de a mostanában születendő gyermekek jó része meg fogja élni a 22. századot – mondta a Guardiannak a tanulmány egyik szerzője, Jonathan Bamber professzor.

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 7,7 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

Eredeti forrás:
https://www.blikk.hu/aktualis/politika/klimakatasztrofa-hatasai-kozep-europa-ensz-jelentes-ipcc/brrkdz7