Fokozott lavinaveszély a hegyekben – Bumm.sk

2019. január 2. szerda – 11:03

A Nyugati- és a Magas-Tátrában fokozott lavinaveszély van érvényben, vagyis harmadik fokozatú az ötfokú nemzetközi skálán.

TASR-HÍR

A Nyugati- és a Magas-Tátrában fokozott lavinaveszély van érvényben, vagyis harmadik fokozatú az ötfokú nemzetközi skálán. A Nagy- és Kis-Fátrában és az Alacsony-Tátrában mérsékelt, másodfokú a fenyegetettség – tájékoztatott Anton Sedlák, a Hegyi Mentőszolgálat lavinamegelőzési központjának (Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby) munkatársa. 

A Nyugati- és a Magas-Tátrában a hófúvások miatt lokálisan kialakulhatnak lavinák, már akár kis terhelés mellett is. A Nagy- és Kis-Fátrában, valamint az Alacsony-Tátrában csak jelentős terhelés mellett alakulhatnak ki lavinák, például a síelők esése, vagy túrázók nagyobb csoportjának mozgása esetén. 

A reggeli órákban felhős idő volt a hegyekben, emellett havazott is. A hőmérséklet a hegycsúcsokon -15 Celsius-fok körül alakult, az alacsonyabban fekvő területeken -6 Celsius-fok volt. Erős (100 km/h)  északnyugati szél fújt. A nap folyamán szintén erős szélre és havazásra lehet számítani. 

(tasr)

Eredeti forrás:
https://www.bumm.sk/belfold/2019/01/02/fokozott-lavinaveszely-a-hegyekben