Hihetetlen, mi történik egy sípályán, amikor nincs hó – Blikk.hu

Az Alpok csúcsai közt terül el aszlovéniai Golte nemzeti park, Budapesttől mindössze 3 és fél órányi autótra. A terület télen igazi síparadicsommá alakul: 6 lifttel, 12 kilométernyi különböző nehézségű pályával, oktatással és versenyekkel várja a vendégeket. Itt található az ország leghosszabb sífelvonója is, ahonnan pazar kilátás nyílik a környező hegyekre. A síelők számos hotel és wellness-szolgáltatás közt választhatnak, esténként pedig koncertek és dj-partik mozgatják meg a fiatalokból álló nemzetközi társaságokat.

Több mint 100 kilométernyi túraút van / Fotó: Golte

Több mint 100 kilométernyi túraút van / Fotó: Golte

Amikor viszont a hidegebb napok véget érnek, majd a hó is elolvad, Golte területén még több izgalom várja a vendégeket. A parkon át több mint 100 kilométernyi kijelölt túraösvény vezet, és mivel a hőmérséklet itt, a hegyekben általában 10 fokkal hűsebb, a nyárvégi hőség sem lehet az erdei túra akadálya.

Vízi sportokra csábít a tengerszem / Fotó: Golte

Vízi sportokra csábít a tengerszem / Fotó: Golte

Út közben megcsodálhatjuk a legmagasabban fekvő alpesi virágoskertet is, vagy megállhatunk csónakázni a hegyek közt megbújó tengerszem vizén. A hegyi ösvények nem túl meredekek, ezért a család idősebb tagjainak sem megerőltetőek. Aki azonban kihívásokat keres, kipróbálhatja a siklóernyőzést, a falmászást és a zipline pályát is. Akár biciklire is pattanhatunk, hogy megtekintsük a helyi farmokat és az Alpok rejtett kincseit.

A helyi farmok házi termékeit is kipróbálhatjuk / Fotó: Golte

A helyi farmok házi termékeit is kipróbálhatjuk / Fotó: Golte

Eközben kipróbáljuk az igazi szlovén poticát, az édes tésztát, amit nyolcvan féle töltelékkel készíthetnek. Felkereshetjük az egyik legrégebbi szlovén hegyi hüttét, hogy végigkóstoljuk a tradicionális szlovén konyha többi remekét is. Aki a magyaros, olaszos vagy épp osztrák ízeket kedveli, annak az itteni húsételek és desszertek is ízlenek majd, ugyanis a szlovén konyha főleg ezeket a hatásokat ötvözi. A kis ország éppen ezért megfelelő úti cél, ha relaxálni, túrázni, bulizni vagy sportolni szeretnénk.

Eredeti forrás:
https://www.blikk.hu/eletmod/utazas/hihetetlen-mi-tortenik-egy-sipalyan-amikor-nincs-ho/newd80z