Hogyan kell viselkedni a sípályákon? – kidsnews.hu-a gyermek és tinimagazin

Annak ellenére, hogy hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a síelés és a snowboardozás, sokan egyáltalán nincsenek tisztában azzal, hogy mik a pályán tartózkodás alapvető szabályai. A tömött sportterepek és a fegyelmezetlen lesiklók kombinációja pedig életveszélyes elegyet alkot.

Hallottál már a FIS 10-ről?

A FIS 10 azon alpesi országokban kidolgozott szabályok gyűjteménye, amelyek segítséget nyújtanak a sízőknek és snowboardosoknak a pályán való felelős viselkedéshez és a balesetek elkerüléséhez.

  1. Odafigyelés

Légy tekintettel a többiekre, és ne veszélyeztess másokat a pályán! Fontos kiegészítés, hogy a síelő és snowboardos nem csak saját viselkedéséért felel, hanem a hiányos felszerelése miatti károkért is.

  1. A sebesség

A síelőnek vagy snowboardosnak kontrollálnia kell a saját mozgását. A sebességét mindig a képességeinek, a terep adottságainak, a hó és az időjárási viszonyoknak, valamint a pálya forgalmának megfelelően kell megválasztania. Ez a szabály akkor is él, ha kifejezetten hangosan tudod kiabálni, hogy „vigyázz jövök”!

  1. Kikerülés

A hátulról jövőnek kell kikerülni az előtte haladókat! A szabály megalkotásánál minden bizonnyal komoly támpontot jelentett, hogy az emberek szeme általában előre néz. A hátul jövő sízőnek, vagy a snowboardosnak úgy kell tehát megválasztania a nyomvonalát, hogy semmiképpen sem veszélyeztesse őket, akkor sem, ha azok „pimasz” módon kanyarognak.

  1. Úgy előzz meg másokat, hogy közben ne zavard meg őket!

A síelő vagy snowboardos bármelyik oldalról megelőzheti a másik síelőt vagy snowboardost feltéve, hogy elegendő helyet hagy a megelőzöttnek arra, hogy bármilyen akaratlagos vagy önkéntelen mozdulatot tegyen. A szabály úgy tűnik kizárja a büntető jellegű előzéseket, tehát nem kell arra törekedned, hogy a hozzád képest csigatempóval haladók le tudják olvasni az összes rajtad lévő gönc márkajelzését.

  1. Mielőtt elindulsz a pályán, nézz alaposan körül minden irányba!

Ha a frissen érkező sportoló a pályára síel be, vagy egy megállás után újra elindul, esetleg a pályán felfelé halad, minden irányban körül kell néznie.

  1. Megállás a pályán

Ha nincs komoly okod rá ne állj meg keskeny pályarészen, illetve beláthatatlan helyeken. Ha mégis ilyen helyen esel el, a lehető leghamarabb hagyd el a pályának ezt a részét! Ha esetleg valakivel számot cserélnél, vagy az instára posztolnál, és nem feltétel, hogy azon egy elfoglalt hegyimentő is látszódjon inkább a pálya végén próbáld azt meg.

  1. A feljutáshoz és legyalogláshoz csak a pálya szélét használd!

Tény és való, hogy a felvonó bérletek árai néha átlépnek azon a határon, amit az ember még mosolyogva elvisel, és olyan is van, hogy a fekete pálya tetején jön rád a lefelé gyaloglás igénye, mégis ezeknek is van saját szabálya. Ez alapján a síelő vagy snowboardos akár lefelé akár felfelé gyalogosan akar menni, csak a pálya szélén teheti ezt meg.

  1. Figyeld és tiszteld a jelzéseket.

A síelőnek vagy snowboardosnak minden táblát és jelzést figyelembe kell venni, még azokat is amelyek a haverod szerint csak a gördeszkásokra vonatkoznak.

  1. Segítségnyújtás

Balesetnél minden síelőnek és snowboardosnak kötelessége segítséget nyújtani az arra rászorulónak. A segítségnyújtás elmulasztásának tényállása a hazai Btk-ban azaz a büntető törvénykönyvben is szerepel, illik komolyan venni.

  1. A személyazonosság igazolása

Legyen nálad fényképes igazolvány! Ez nem csak a kedvezmények igénybevételekor jöhet jól, de egy esetleges balesetnél is szükség lehet rá.

Eredeti forrás:
http://kidsnews.hu/2018/12/hogyan-kell-viselkedni-a-sipalyakon/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.