Hogyan vigyázzunk síeléskor a bőrünkre? – HáziPatika.com

Szélsőséges körülmények

Míg télen a zárt terekben sokszor meleg és egészségtelenül száraz a levegő, szabadtéren éppen az ellenkezőjével szembesülünk: csípős, hideg hőmérséklettel, arcunkba havat fújó jeges széllökésekkel. A szélsőséges, egyik pillanatról a másikra változó körülményeket nehezen viseli a bőrünk, amely hajlamos kiszáradni, viszketni, és ha nem figyelünk a megfelelő napvédelemre, akár le is éghet. Télen ráadásul hajlamosabbak vagyunk arra, hogy nem fogyasztunk elegendő folyadékot, amely tovább növelheti nemcsak bőrünk, hanem egész szervezetünk kiszáradását.

 síelés

Télen is leéghet a bőrünk

A napégést okozó UVA-sugarak télen sem gyengülnek. Mivel a napfény a havon és a jégen akár 80-90 százalékban visszatükröződhet, a napfényvédelem síelés közben is fokozottan lényeges. Ráadásul minél feljebb megyünk, annál erőteljesebb sugárzásnak vagyunk kitéve, hiszen Földünk védőpajzsa a magasság növekedésével arányosan csökken. A káros sugarak jelentősen képesek megváltoztatni bőrünk sejtjeit, elpusztítják a benne található elasztint és kollagént, valamint nagy mértékben felelősek a bőr öregedésért, illetve hozzájárulnak a bőrrák kialakulásához is. 

A legtöbben úgy gondolják, hogy az arc fényvédelme csak a nyári hónapokra vonatkozik. Fényvédelemre azonban minden hónapban szükség van. Alábbiakban elmondjuk, miért fontos ez, és milyen krémeket érdemes választani.

Síeléshez válasszunk olyan napvédő szereket, amelyek bőrtápláló hatással rendelkeznek! Kaphatóak speciális készítmények, amelyeket kémiai szűrőkre és illatanyagokra allergiások is biztonsággal használhatnak. Mivel az időjárás síelés közben gyorsan változhat, mindig legyünk felkészültek: borús időben is használjunk magas faktorszámú (legalább 30-as, de még inkább 50-es) fényvédőkrémet.

A gyerekek bőrére fordítsunk külön figyelmet, válasszunk kifejezetten a számukra készült termékeket, és lehetőség szerint télen se töltsünk hosszabb időt szabadtéren a 11- 16 óra közötti időszakban. Szemünk védelmére szintén fokozottan ügyeljünk: használjunk magas UV-indexes napszemüveget! 

Arc- és testápolás

Bőrünk ápolása mindig a tisztálkodással kezdődik. Télen a hagyományos szappan helyett még inkább válasszunk olyan készítményeket, amelyek nem szárítják a bőrünket, és már mosakodás közben ápolnak. Érdemes a teleléshez is magunkkal vinni egy kis üveg micellás vizet, amely egy lépésben képes eltávolítani a sminket, a faggyút és a különböző szennyeződéseket anélkül, hogy irritálná a bőrt. Tisztálkodás után használjunk bőrtípusunknak megfelelő, a szokásosnál zsírosabb és a lehető legtáplálóbb hidratáló krémeket az arcunkra és testünkre, hogy megelőzhessük a kiszáradásból adódó viszketést, hámlást és kiporosodást. Arcunkra, kezünkre és ajkunkra fordítsunk kiemelt figyelmet, mivel ezek a testrészeink vannak a legjobban kitéve a hidegnek még akkor is, ha megfelelő ruházatban síelünk.

Ha hosszabb időt töltünk a szabadban, és érezzük bőrünkön a napsugárzás utóhatásait, használjunk speciális napozás utáni nyugtató, sejtvédő hatású hidratáló szereket, illetve érdemes beszerezni olyan speciális vízpermeteket is, amelyek ásványi sókkal és különböző bőrtápláló elemekkel nyugtatják a bőrt.

Dezodorok és hajápolók

Ha síelni indulunk, szükségünk lesz olyan hajápolókra és dezodorokra, amelyek a téli szabadtéri sportokhoz a legmegfelelőbbek. Elsősorban olyan sampont érdemes választani, amely tisztító hatás mellett hidratálja a szélsőséges körülményeknek kitett fejbőrünket, így csökkenti annak irritációját, viszketését vagy hámlását. Hajmosás után használjunk tápláló hatóanyagokat tartalmazó hajkondicionáló szereket, hogy teljessé tegyük az ápoló hatást.

Sok tévhit kering arról, mit érdemes, és mint nem szabad tenni akkor, ha zsírosodásra hajlamos a hajunk. Van, aki a gyakoribb hajmosásra esküszik, mások szerint pedig pont azzal ártunk a fejbőrünknek, ha sűrűbben nyúlunk a samponos flakon után. Utánajártunk, hogyan ajánlott ápolni a zsíros hajat.

 Dezodorok közül elérhetőek olyan alkohol- és alumíniumsó-mentes, biológiailag aktív hatóanyagokat tartalmazó készítmények, amelyek semlegesítik a kellemetlen szagokat, és úgy csökkentik az izzadást, hogy közben nem gátolják a bőr légzését.

Eredeti forrás:
https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/borgyogyaszat/cikkek/hogyan_vigyazzunk_sieleskor_a_borunkre/20190111095527

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.