Hollandia megorrolhat Ukrajnára – kiszo.net

A kijevi fellebbviteli bíróság szabadlábra helyezte azt a donecki szakadárt, akinek a gyanú szerint köze lehetett a 2014-ben Kelet-Ukrajnában lezuhant malajziai repülőgép lelövéséhez.

Volodimir Cemahot személyes kötelezettségvállalás ellenében helyezték szabadlábra, ami az jelenti, hogy idézésre meg kell jelennie a nyomozóhatóságok, a bíróság vagy az ügyészség előtt, valamint engedély nélkül nem hagyhatja el lakhelyét. Cemah irányította a Hollandiából Malajziába tartó MH17-es járat lezuhanásakor a donecki szakadárok légvédelmi dandárját a katasztrófa térségében. A férfit június végén vették őrizetbe Doneck megye szakadár ellenőrzés alatti részében, Sznyizsne városában, majd két hónapra előzetes letartóztatásba helyezték, később fogva tartását ismét meghosszabbították.

A maláj gép katasztrófája ügyében nyomozó holland hatóságok kérték az ukrán felet, hogy ne engedjék őt szabadon, mert szeretnék kihallgatni, amíg elérhető.

Augusztus végén viszont Eliot Higgins, a Bellingcat nevű brit oknyomozó csoport alapítója arról adott hírt, hogy feltételezhetően Cemah szerepel azok között, akiket Oroszország ki akar cserélni az általa fogva tartott ukrán politikai elítéltekre, amibe Kijev bele is egyezett, csak ehhez szabadlábra kell helyeznie a férfit. Augusztus 28-án az ukrán fellebbviteli bíróság már feltételesen szabadlábra helyezett egy másik fogva tartottat, aki minden bizonnyal szintén szerepel Oroszország fogolycserelistáján: a hazaárulással gyanúsított Kirill Visinszkij korábbi kettős, ukrán-orosz állampolgárságú újságírót, aki időközben lemondott ukrán állampolgárságáról. Egy napra rá Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy Moszkva kedvezően értékeli Visinszkij szabadlábra helyezését, és még aznap a moszkvai Lefortovo börtönbe szállították át a terrorizmus címén 20 évre elítélt Oleg Szencov krími ukrán filmrendezőt a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található Jegesmedve telepről.

Néhány nappal korábban, augusztus 21-én a Lefortovóban megerősítették, hogy oda szállítottak át öt ukrán foglyot, Volodimir Baluhot, Sztaniszlav Klihet, Mikola Karpjukot, Olekszandr Kolcsenkót és Pavlo Hribet – emlékeztetett az UNIAN hírügynökség. Ukrán várakozások szerint hamarosan végrehajthatják a rég várt fogolycserét a két ország között, és a felsoroltakon túl Moszkva szabadon engedi Roman Szuscsenko ukrán újságírót és a tavalyi kercsi incidens nyomán bebörtönzött 24 haditengerészt is.

Forrás:

MTI/KISZó

Eredeti forrás:
https://kiszo.net/2019/09/06/hollandia-megorrolhat-ukrajnara/