“Így segítettek a porckopásomon” – betegtörténet

Szilárd gyakorlatilag egész életében sportolt, 25 éve kosárlabdázik, triatlonozik, de rendszeresen fut is, több maratonon is részt vett már. Az első problémák nagyjából hat évvel ezelőtt jelentkeztek nála, mikor is egy síelés után néhány napig bedagadtak és fájtak a térdei. Mint mondja, ugyan az eset után még probléma nélkül ment a kocogás és a kosárlabda, az idő előrehaladtával a térdei egyre rosszabb állapotba kerültek.

A térdem külső fele kezdett el fájni. Nem voltak extrém fájdalmaim, de lassacskán már egy könnyedebb futásnál is éreztem mind a két térdemet. Bedagadtak, feszültek.

térdfájdalom

A férfi nem próbálkozott különböző házi praktikákkal, vagy vény nélkül kapható szerekkel, eleinte inkább csak pihentetni próbálta fájó térdeit. Mikor azonban úgy tapasztalta, hogy minden terhelés után újra meg újra megjelenik a fájdalom, nem volt más megoldás, orvoshoz fordult. Az első vizsgálat alkalmával pedig fény is derült a probléma forrására: a férfi mindkét térízületében porckopást állapítottak meg. Az orvos a panaszok enyhítése érdekében hialuronsavas feltöltést javasolt a férfinak. Az eljárás lényege, hogy a beteg ízületi résbe hialuronsavas gélt fecskendeznek, amely egyfajta kenőanyagként funkcionálva csökkenti az ízületi folyadék belső súrlódását, elősegíti a csúszást, ezáltal pedig csökkenti a fájdalmat. És bár a beavatkozás eleinte hozott némi javulást, a terhelés utánifájdalomrövid időn belül ismét visszatért.

Újra orvoshoz fordult panaszaival

Napközben nem volt fájdalmam, tehát végülis a mindennapi életben különösebben nem zavart, de sport közben eléggé vissza kellett venni. Gyakorlatilag 100 métert sem tudtam futni, már éreztem a térdeimet. Ez inkább csak szinten tartásnak volt jó egy ideig, végleges gyógyulás igazából nem is volt várható.

Panaszaival tehát Szilárd újra orvoshoz fordult, a következő alkalommal pedig egy MR vizsgálattal arra is fény derült, hogy a jobb térdízületében kisebb szabadtestek alakultak ki. A szabadtestek az ízületen belül, annak üregében vándorolnak és elakadást, hirtelen fájdalmat okozhatnak. Hogy a szabadtest ne okozzon maradandó porckárosodást, az orvos artroszkópos tisztítást javasolt az eltávolításukhoz. A műtét után Szilárd állapota újra javulást mutatott, ám a változás ismét csak átmeneti volt, a térdei továbbra is bedagadtak terhelés hatására.

A magyarok egyötöde, azaz körülbelül kétmillió ember szenved ízületi betegségben. Sokféle kezelés létezik állapotuk javítására, kevesen tudják azonban, hogy a nehezen, lassan és fájdalmasan gyógyuló ízületek helyreállítását segítheti egy új módszer, a Lipogems, amelyet világszerte 30 ezer alkalommal, Magyarországon pedig több száz esetben alkalmaztak már.

Hat éve tartó ízületi fájdalmaitól végül egy meglehetősen új eljárással sikerült megszabadulnia. Szilárd azt mondja, már korábban is olvasott erről a lehetőségről, ám az orvosok akkor úgy vélték, az állapota nem indokolja még ezt a beavatkozást. Az eljárás lényege, hogy a páciensből zsírleszívással zsírszövetet nyernek, amelyet megtisztítanak, mechanikusan feldolgoznak, majd ugyanazon eljárás keretében vissza is ültetik a betegséggel érintett ízületbe. Ez az eljárás biztosítja a sejtek aktiválását, amely hatására az ízület gyógyulásának folyamata felgyorsul és akár teljes gyógyulás is elérhető. A kezelés mindössze egy napot vesz igénybe, a férfi egy órával a beavatkozás után már el is hagyhatta a kórházat.

Hosszabb idő a teljes regenerálódás

“A kezelés után egy kis időbe telik, míg végbe megy a teljes regenerálódás, tehát nem úgy kell elképzelni, hogy hazajövök és már másnap bármit tud az ember csinálni. A hatása szépen lassan épül ki” – mondja Szilárd, majd hozzáteszi, hogy jelenleg nála a javulás már olyan fázisban van, hogy sportolás után sem dagadnak be az ízületei.

Mindkét térdem dagadt előtte, most a bal térdem – ami nem volt korábban műtve – gyakorlatilag teljesen jó lett. A jobbnak is sokkal jobb az állapota, kocogás után nem dagad be, nem feszül, érzékelhető a javulás. Ha nagyon aktívan kosarazom, akkor a jobb egy kicsit még fájdogál, de ennek igazából az az oka, hogy a porckopásomon kívül egy jelentős porcsérülésem is van.

Szilárd úgy tudja, hogy ha szükség van rá, a beavatkozás három év múlva akár meg is ismételhető, ám a férfi reméli, hogy a javulás az esetében oly mértékű lesz, hogy erre már nem lesz szüksége.

Eredeti forrás:
https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/izuleti_problemak/cikkek/igy_segitettek_a_porckopasomon_betegtortenet/20181113142526

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.