Így segíthetünk igazán a gyermekünknek: tippek az iskolakezdéshez …

KOS (március 21.–április 20.)

A Kos gyermek erőssége gyors felfogásában, kíváncsiságában rejlik. Ha érdekesen tálalják neki a tananyagot, akkor könnyebb lekötni a figyelmét. Gyengéje, hogy nemcsak gyorsan tanul, de gyorsabban is felejt! A tananyag ismétlésére nagyobb szükség lehet! Gondjai lehetnek az irodalomórán. Könnyebben megy neki a tanulás, ha játékos versenyhelyzetet teremtünk számára! Ő lehet például a tanulmányi versenyek legsikeresebb szereplője! Nagyobb kedvvel megy iskolába, ha kap egy versenyautós tolltartót vagy uzsonnásdobozt. Az ilyen díszítés még a Kos kislánynak is tetszik!

Ajánlott különóra, sport: technika, harcművészet.

A Kos szülővel sokszor előfordul, hogy nem gondolja át elég alaposan a mondandóját. Egy kicsit több tapintat elkelne, amikor a gyerekkel beszélget!

BIKA (április 21.–május 20.)

A Bika gyermek erőssége, hogy nagyon tartósan képes megjegyezni a tananyagot. Ha egyszer megtanult valamit, akkor soha többé nem felejti el! Gyengéje, hogy kicsit lassabban tanul, mint az átlag. Az ő esetében több időt kell eltölteni az anyag elsajátításával. Gondjai lehetnek az informatikával. Motiváltabb lesz a tanulásban, ha elmagyarázzuk neki, hogy hosszú távon jó befektetés a tudás megszerzése! Nagyobb kedvvel megy iskolába, ha kap valami igazán különleges iskolai eszközt, akár például egy tollat. Nem kell attól tartanunk, hogy elveszíti!

Ajánlott különóra, sport: kézműveskedés, természetjárás.

A Bika szülő lehet egy kicsit rugalmasabb, amikor a gyermekéről van szó! Nagyon előnyös, ha nyitottabban kezeli a gyerek hobbijait, gondolatait!

IKREK (május 21.–június 21.)

Az Ikrek gyermek erőssége, hogy minden érdekli a világon! Ráadásul nagyon sok és sokféle információt képes egyszerre kezelni!

Gyengéje, hogy nem mindig tartós a tudása. Az ő esetében sokkal többször kell ismételni a tananyagot! Gondjai lehetnek a történelemmel. Motivált lesz a tanulásban, ha megmutathatja nekünk a tudását! Örömmel beszél arról, hogy mit tanult meg az iskolában! Nagyobb kedvvel megy suliba, ha beszélünk neki arról, milyen sok új barátságot köthet, mivel számára nagyon fontosak a kapcsolatok!

Ajánlott különóra, sport: média, atlétika.

A Ikrek szülő sokat tehet gyermekéért, ha valóban figyelmesen hallgatja. Ha beszélgetnek, akkor ne mosogasson, főzzön közben, ne szóljon a tévé is párhuzamosan!

RÁK (június 22.–július 22.)

A Rák gyermek erőssége fantáziavilága. Használjuk ki, hogy a képzeletének nincsenek határai! Tegyük számára érdekessé a tananyagot! Gyengéje, hogy nagyon gyakran előfordul, hogy elálmodozik. Nagy ügyességre van szükség ahhoz, hogy tartósan lekössük a figyelmét. Gondjai lehetnek a matematikával. Motivált lesz a tanulásban, ha a tudásával gyengébb társainak segíthet. Ha „korrepetálhatja” valamelyik társát, akkor szárnyakat kap! Nagyobb kedvvel megy iskolába, ha kap tőlünk egy kulcstartót, amely a fényképünkkel van díszítve. Így érezheti, hogy a szülei mindig vele vannak.

Ajánlott különóra, sport: néptánc, úszás.

A Rák szülő figyeljen arra, hogy gyermekével való kapcsolatában kevesebb teret kapjanak a hangulatai! Mutasson kiegyensúlyozottságot a gyermek felé!

OROSZLÁN (július 23.– augusztus 22.)

Az Oroszlán gyermek erőssége, hogy nagyon aktív, s meglehetősen nagy a szereplési vágya is. Nagyon szereti hallatni a hangját! Gyengéje, hogy időnként nagyon lustává válik. Ilyenkor szinte lehetetlen rávenni a tanulásra. Gondjai lehetnek a matematikával. A kis Oroszlán motivált lesz a tanulásban, ha nagyon sokat dicsérjük azokért az eredményekért, amelyeket már elért. Nagyobb kedvvel megy iskolába, ha jó minőségű felszereléseket vásárolunk neki, amelyeken jól látszik a márkajelzés.

Ajánlott különóra, sport: színjátszó, síelés.

Az Oroszlán szülő jól teszi, ha megbékül gyermeke gyengébb képességeivel is! Tökéletes emberek nincsenek, s a gyermekeink sem mindenben jók!

SZŰZ (augusztus 23.– szeptember 22.)

A Szűz gyermek erőssége, hogy rendkívül pontos és szorgalmas. Energiát fektet a tanulásba, s még azokkal a tantárgyakkal is megbirkózik, amelyekhez nincs akkora tehetsége. Gyengéje, hogy nem szeret szerepelni. A közös fellépések szorongást okoznak neki. Gondjai lehetnek az énekórával. A kis Szűz motivált lesz a tanulásban, ha elmagyarázzuk számára, milyen hasznos ismereteket gyűjthet az iskolában. Nagyobb kedvvel megy suliba, ha kap egy különleges órát, számológépet.

Ajánlott különóra, sport: matematika, sakk.

A Szűz szülő legfontosabb feladata, hogy megtanuljon önfeledten játszani a gyermekével. Minden napra jusson egy kis szórakozás!

MÉRLEG (szeptember 23.–október 22.)

A Mérleg gyermek erőssége, hogy nagyon diplomatikusan viselkedik a közösségben. Ha jó körülmények veszik körül, akkor a tanulmányaival sincsen gond. Gyengéje, hogy nem mindig képes nagyobb erőfeszítéseket tenni a siker érdekében. Gondjai lehetnek a fizikával. A kis Mérleg motivált lesz a tanulásban, ha nyugodt, barátságos iskolába járhat. Nagyobb kedvvel megy suliba, ha gondosan válogatjuk meg a felszerelését: az ő esetében ugyanis nagyon fontos például a tanszerek színharmóniája.

Ajánlott különóra, sport: művészeti, gimnasztika.

A Mérleg szülőnek jól jöhet, ha közös hobbit talál gyermekével, amelynek örömeit meg tudják osztani egymással. Ilyen lehet a természetjárás is.

SKORPIÓ (október 23.– november 21.)

A Skorpió gyermek erőssége, hogy nagyon kitartó! Ha célokat tűz ki maga elé, akkor azokat minden körülmények között megvalósítja. Gyengéje, hogy szélsőségesen viszonyul a tanuláshoz. Lehetnek időszakok, amikor egyáltalán nem érdekli semmi, aztán újra teljes erőbedobással dolgozik. Gondjai lehetnek a rajzórán. A kis Skorpió motivált lesz a tanulásban, ha érzi, hogy tudása hatalmat jelent a későbbiekben. Mondjuk el neki, hogy ha jól tanul, akkor az eszköz arra, hogy ő maga határozhassa meg a sorsát. Nagyobb kedvvel megy iskolába, ha biztosítjuk arról, hogy minden nehéz helyzetben maximálisan mellette állunk!

Ajánlott szakkör, sport: biológia, barlangászat.

A Skorpió szülő mindig kiáll a gyermeke mellett! Figyeljen arra, hogy önállóságot is adjon neki, így a gyermek megtanulhatja, hogy felelősséget kell vállalnia magáért!

NYILAS (november 22.– december 21.)

A Nyilas gyermek erőssége, hogy nagyon örül, ha a tudását gyarapíthatja. Éppen ezért fontos, hogy igényesen taníttassuk! Gyengéje, hogy igénytelen, színvonalon aluli oktatási intézményben elmehet a kedve az iskolától. Gondjai lehetnek a matematikával. A kis Nyilas motivált lesz, ha elmondjuk neki, hogy a tudás a világ felé nyit majd neki kapukat! Nagyobb kedvvel megy suliba, ha rokonszenves neki az iskola, ahová járni fog.

Ajánlott szakkör, sport: földrajz, lovaglás.

A Nyilas szülő hagyja, hogy a gyerek kipanaszkodhassa magát! Vegye komolyan a problémáit, nehézségeit!

BAK (december 22.– január 20.)

A Bak gyermek erőssége, hogy rendkívül kötelességtudó és nagyon komolyan veszi a tanulmányait! Gyengéje, hogy túlságosan is komoly. Fontos, hogy legyen olyan önfeledt és örömteli tevékenység, amelyben ki tud kapcsolódni. Gondjai lehetnek az irodalomórán. A kis Bak motivált lesz a tanulásban, ha elmondjuk neki, hogy akkor tud majd komoly és felelős pozíciókat betölteni, ha nagyon sokat tanul. Nagyobb kedvvel megy iskolába, ha segítünk neki abban, hogy a hosszabb távú céljait is átgondolhassa. Beszéljünk arról, hogy milyen irányban fog továbbtanulni!

Ajánlott szakkör, sport: ásványtan, sziklamászás.

A Bak szülő ügyeljen arra, hogy mindennap jusson egy kis idő a játékra és a közös szórakozásra gyermekével együtt!

VÍZÖNTŐ (január 21.–február 19.)

A Vízöntő gyermek erőssége, hogy nagyon eredeti módon kezeli a feladatait. Ötletesen old meg mindenféle nehézséget! Gyengéje, hogy nagyon nehezen illeszkedik be a merev, szigorú szabályrendszerbe. Mindig adjunk neki némi szabadságot! Gondjai lehetnek az irodalomórán. A kis Vízöntő motivált lesz a tanulásban, ha megérti, hogy a tudás szabadságot jelenthet neki, több lehetőséget adhat az életének alakításához.

Nagyobb kedvvel megy iskolába, ha olyan intézményben tanulhat, ahol kevesebb a merev, értelmetlen szabály.

Ajánlott szakkör, sport: média, evezés.

A Vízöntő szülő nagyon sokat tehet gyermekéért, ha csak rá figyel, amikor a tanulásban segít neki!

HALAK (február 20.– március 20.)

A Halak gyermek erőssége, hogy nagyon gazdag érzelemvilággal rendelkezik, többek között kiemelkedő a művészi érzéke. Gyengéje, hogy gyakran elkalandozik a figyelme. Kevesebb ideig tud intenzíven koncentrálni a „száraz” tantárgyakra. Gondjai lehetnek a matematikával, fizikával. A kis Halak motivált lesz a tanulásban, ha fantáziavilágát is használhatja. Amikor például a betűket tanulja, akkor minden betűhöz találjunk ki egy kedves kis történetet! Nagyobb kedvvel megy iskolába, ha olyan helyre íratjuk be, ahol arányaiban több a kreatív foglalkozás! Lehetőség van például táncművészet vagy drámajáték tanulására!

Ajánlott szakkör, sport: fotó, vízi sportok.

A Halak szülőnek figyelnie kell arra, hogy az élet praktikus oldalait is szem előtt tartsa! Ne felejtseel például, hogy mikor lesz a szülői értekezlet!


Eredeti forrás:
http://www.blikk.hu/eletmod/tippek/csillagjegyek-segitsunk-gyermekunknek-iskolakezdes-tippek/8328cqr

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.