Jövőre kötelező a téli gumi az osztrák utakon – Síelők.hu

2007.12.11. | Szerző: sielok.hu

November 1.-április 15. között télies útviszonyok esetén kötelező a téli gumi vagy a hólánc használata. Személygépkocsival, valamint a megengedett 3500 kg összsúlynál nem nehezebb teherautóval november 1.-április 15. között télies útviszonyok esetén Ausztriában csak abban az esetben indulhatunk útnak, ha

  • minden kereket téli abronccsal láttunk el, vagy
  • a meghajtó kerekekre hóláncot szereltünk fel.

Hólánc használata azonban csak akkor megengedett alternatíva, ha az úttestet összefüggő, vagy jelentősebb mértékben nem megszakított hó- vagy jégréteg borítja, így a hólánc az úttestet nem károsítja. Az előzőekből adódóan latyakos, hókásás úton sem a hólánc, sem nyári gumi használata nem megengedett, csak téli gumival közlekedhetünk.

Büntetések

Aki nem tartja be ezeket az előírásokat, a következő bírságokra számíthat. Amennyiben egy szokásos ellenőrzés esetén nem megfelelő gumikkal autózunk, akkor 35 eurós helyszíni bírságot kell fizetni. Ha azonban – pl. nagyfokú veszélyeztetés miatt – feljelentésre kerül sor, emelkedik a bírság összege, akár az 5000 eurót is elérheti. Ezenkívül a hatóságok ki is állíthatják a forgalomból az adott járművet.

A törvény 2008. január 1-jével lép életbe.

Eredeti forrás:
https://sielok.hu/rovat/hirek/cikk/20071211osztrak_gumirendelet/