Kilenc sízőt letartóztattak egy doppingrazzia keretein belül – 24.hu

Szerdán összehangolt akció keretében összesen kilenc embert vettek őrizetbe Németországban és az ausztriai seefeldi északisí-vb helyszínén. Az osztrák államügyészség szerint akár hároméves börtönbüntetést is kaphatnak a versenyzők.

Az osztrák Max Hauke és Dominik Baldauf után azt a másik három sífutót is megnevezte hazája szövetsége, akiket a doppingrazzia során őrizetbe vettek:

  • a kazah Alekszej Poltoranyin, aki pályafutása során négy olimpián vett részt, a 2013-as világbajnokságon pedig bronzérmet nyert csapat sprintben és a klasszikus stílusú 50 kilométeres versenyben.
  • Az észt Andreas Veerpalut tavaly szerepelt a phjongcshangi téli olimpián, karrierjét ugyanakkor egy doppingbotrány már beárnyékolta: növekedési hormonnal lebukott 2011-ben, viszont eljárási hibák miatt két évvel később a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) felmentette, noha a tesztek eredményét nem vonta kétségbe. Mellette honfitársát, Karel Tammjarvt is őrizetbe vették.

Szintén nevesítették a német bűnözői csoport központi figurájának tartott erfurti sportorvost, aki a gyanú szerint társaival évek óta a vérdoppinghoz szükséges szerekkel és eszközökkel látta el a versenyzőket. A 40 éves Mark Schmidt 2008-ban a Gerolsteiner országúti kerékpáros csapatnál dolgozott, amikor az istálló osztrák bringását, Bernhard Kohlt doppingolás miatt megfosztották a Tour de France-on elért harmadik helyétől.

A rendőrség szerint több sportág is érintett lehet a mostani doppingbotrányban, mert futballisták, úszók, kerékpárosok, kézilabdázók és atléták is jártak a doktorhoz.

Nyitókép: GEORG HOCHMUTH/APA-PictureDesk via AFP

Eredeti forrás:
https://24.hu/sport/2019/02/28/kilenc-sizot-letartoztattak-egy-doppingrazzia-keretein-belul/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.