Kocsival ment síelni a GPS miatt két magyar Ausztriában – Index

Szabadon felhasználhatóvá válnak az 1948-ban elhunyt alkotók művei 2019 január 1-jétől – hívta fel a figyelmet az MTI. A legismertebb közülük minden bizonnyal Lehár Ferenc zeneszerző, Kozma Lajos építész, iparművész és Markovits Rodion (Markovits Jakab) író.

Ezzel az alkotók művei engedélykérés és jogdíjfizetés nélkül, tehát gyakorlatilag teljesen ingyen és szabadon használhatók fel, így ebben az értelemben is közkinccsé válik a Vígözvegy, a Három Grácia, a Mosoly országa, vagy épp a Drótostót, Lehár összes remekművével együtt.

A szerzői jogi védelem idővel lejár ugyan, de a szerző névjoga nem.

Az Európai Unió hatályos szabályozása alapján december 31-én minden olyan alkotás szerzői jogi védettsége megszűnik, amelynek szerzője 70 éve, tehát 1948-ban hunyt el. Ennek értelmében a külföldi alkotók közül például Gandhi, Eisenstein és a dadaista Kurt Schwitters munkássága is szabadon felhasználhatóvá válik 2019 elejétől – közölte a szerzői jogok kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.

A szerzői jog az Európai Unió államaiban mindenütt a szerző életében és halála után 70 évig védi a műveket. Ebben az időben csak a szerző vagy örököse engedélyével lehet nyilvánosan felhasználni a verseket, regényeket, zeneműveket, fotó-, film- és képzőművészeti, valamint építészeti alkotásokat.

Eredeti forrás:
https://index.hu/mindekozben/poszt/2018/12/19/kocsival_ment_sielni_a_gps_miatt_ket_magyar_ausztriaban/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.