Kónya Ádám a magaslatokba tör

A magaslati edzés előnyei már régóta köztudottak, emiatt ez a mesterséges edzéseszköz igen népszerű az állóképességi sportolók körében. Stimulálja az oxigén keringését, fejleszti az anyagcsere színvonalát és az anaerob küszöbhöz tartozó teljesítményt. Növeli az edzések hatékonyságát, ezért kiválóan alkalmazható a felkészítő időszakban.

Ezen szempontok mellett Kónya Ádám sífutó esetében az sem ritka, hogy akár már a szomszédos országokban megrendezésre kerülő versenyen is magaslati körülmények között találja magát.

 Természetesen beszélhetnénk a 2022-ben megrendezésre kerülő Olimpiai Játékokról is. Ezek után nem meglepő, hogy ő és edzője, Merlin már télen elkezdték egy nyári magaslati edzés 

szervezését.

Előző cikkünkből kiderült, hogy Ádám idén kezdi tanulmányait Svédországban, ezért a 10 napos edzőtábort kénytelenek voltak a költözés előtt megtartani, még ha ez ütközött is a Magyar Síroller Bajnoksággal.

“Augusztus 15.-én utaztunk Misurinába, ahol 2 napot egy hegyi kunyhóban töltöttünk (Rifugio Col de Varda) 2115 méteren. Ezután egy hetet voltunk egy, a Passo di Falzaregohoz közel eső hotelben, 2000 méteren. A reggeleket általában egy hosszabb edzéssel kezdtük, ami terepfutás, vagy síroller volt, majd azt délután egy erősítő edzés követett. Ádám összesen 12000 méter szintkülönbséget tett meg sírolleren és futócipőben. Hazaindulás előtt még két közepes erősségű intervall, és egy nagy intenzitású síroller edzést is sikerült beiktatni. Bár az utolsó napokban egy kis havazással is találkoztunk, az nem rontott az edzés minőségén, úgyhogy elmondhatjuk, nagy szerencsénk volt az időjárással.”-nyilatkozott Merlin.

Ezen edzésforma alapvető előnyei mellett Ádámnak nagyban fejlődött a technikája, és erősödött a törzsizomzata is. Még nagyobb tapasztalatot szerzett a magaslati edzések terén, és nyugodt szívvel elmondhatja, hogy nem hiába alkalmazza több profi sportoló ezt az edzésformát.

Eredeti forrás:
http://skihungary.hu/2018/09/14/konya-adam-a-magaslatokba-tor/