Kónya Ádám Ausztria után Svédországot szeretné meghódítani

Olimpiai részvételét követően a sportoló egy fizikai-érzelmi hullámvasútra került.

“PyeongChang után nem hagytam magamnak időt a pihenésre, úgy éreztem, jó formában vagyok, úgyhogy egyik verseny követte a másikat. Ezzel viszont az ellentétjét értem el, sorban jöttek a pofonok.”-emlékszik vissza Ádám.

A szezont egy tavaszi edzőtáborral zárta, ami segített túllendítenie a mélyponton. Természetesen az edzés volt a középpontban, de teljesen más napsütésben, nyomás nélkül sífutni. A következő két hónapot otthon töltötte. Egyértelművé vált, hogy nagy szüksége van mind fizikai, mind szellemi pihenésre. A lelki töltődés megtette a hatását, és májusban már újult erővel kezdte meg a nyári alapozó edzéseket.

A változatosságot szem előtt tartva jelenleg heti két úszás, síroller, futás, bicaj és konditerem szerepel a programban. Az osztrák edzőjével folyamatos kapcsolatban állnak, ő állítja össze az edzéstervet, viszont itthon tartózkodása miatt azt egyedül hajtja végre.

Ádám az elmúlt három évben minden energiáját a sportnak szentelte, ezért a schladmingi gimnáziumot befejezve szüneteltette tanulmányait. Természetesen a felsőoktatás mindig szem előtt volt, és már középiskola alatt nézelődött, hogy hol tudna továbbtanulni. Régi vágya volt a skandináv területek meghódítása.

Három egyetemet jelölt meg, végül a svéd Dalarna Universityre esett a választás, mert ott vannak a legjobb körülmények a sífutáshoz. Az egyetem campusa Falun városában van, az egyik sífutó paradicsom szomszédságában. Nemzetközi turizmus volt az egyetlen szak, amelyet angol nyelven hirdettek, így azon már nem kellett gondolkodnia.

Az alapkoncepció teljesen más, mint Schladmingban volt. Ádámnak nem lesz külön edzője, de az intézmény nagyon rugalmas a sportolókkal. Az, hogy hogy tudja majd megtartani az egyensúlyt a sport és az egyetem mellett, még a jövő zenéje. “Nincsenek elvárásaim, mert nem tudom, mire számíthatok.”-mondja Ádám teljes nyugodtsággal.

“Az edzőmmel, Merlinnel mindenképpen folytatom a közös munkát. Küldi majd az edzéstervet, de egy helyi csapathoz is szeretnék csatlakozni. Kelleni fog a húzóerő.”-állítja Ádám.

“A versenyszezon úgyis kint kezdődik, így novemberben majd azokra járok, decembertől viszont Közép-Európában töltöm az időm nagy részét. Akkor lehetőségem nyílik Merlinnel is együtt készülni. Ő a szövetségi edző, viszont jelenleg csak ketten vagyunk, néha-néha csatlakozik hozzánk biatlonos.”

“Sok osztrák versenyen voltam, onnan már mindenkit ismerek, úgyhogy jöhet Svédország!” -zárta Ádám nevetve.

Reméljük sokat hallunk még Ádámról, és északon is be tudja bizonyítani, hogy mi sínemzet vagyunk! Ehhez sok sikert kívánunk neki!

Eredeti forrás:
http://skihungary.hu/2018/08/13/konya-adam-ausztria-utan-svedorszagot-szeretne-meghoditani/