Lejárt a határidő: keményen megbüntethetik, ha nem figyelt – ATV

Lejárt a határidő: keményen megbüntethetik, ha nem figyelt

Éjfélkor lejártak az éves autópálya-matricák. Több mint egymillióan még nem hosszabbítottak, azaz nem vették meg az új matricát. Pedig a feledékenységért borsos árat kell fizetni. Ha érvényes matrica nélkül használja valaki az autópályát, több tízezer forintos büntetést is kaphat.

Lejárt a határidő: keményen megbüntethetik, ha nem figyelt

Január 31-én éjfélkor járnak le az éves autópálya-matricák. A mostani határidővel több, mint 2,3 millió e-matrica érvényessége jár le. De, még csak valamivel több, mint egy millión vásárolták meg az újat.

Útdíjat, Magyarországon 6500 kilométeren kell fizetni. A legtöbben a megyei matricát választják.

Évről évre egyre népszerűbb a megyei matricás rendszer. Barta Tamás a NÚSZ Zrt vezérogazgatója azt mondja, eddig több mint egymillió matrica fogyott el, és abból kb. 800 ezer megyei matrica volt.

Személyautóra továbbra is ötezer forint az éves megyei matrica. Míg egy tíz napos matrica 3500 forint, az éves díj pedig csaknem 43 ezer forint. A pótdíj szintén nem változott 2019-ben, ami alkalmanként csaknem 15 ezer forint, azonban 60 napon túl négyszeresére, vagyis nagyjából 60 ezer forintra ugrik a büntetés.

A tapasztalat szerint különösen olyan esetekben hajlamosak belefutni az autósok a hibába, ha mondjuk, egy síelés épp beleesik a fordulópontba, és induláskor még érvényes az adott matrica, hazafelé viszont már nem.

Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub Jogi Bizottságának elnöke arra figyelmeztet: gyakran előfordul, hogy valaki valamilyen okból, tévedésből, rendszám-elírás és egyéb okokból többszörösen is – egyébként tényleg jogosulatlanul – vette igénybe az autópályát.

Ezért érdemes az adott matrica megvásárlásakor többször ellenőrizni, hogy helyes rendszámot adtunk-e meg.

Ne felejtsen autópálya-matricát újítani! Éjféltől lejárnak az éves matricák


atv.hu

Eredeti forrás:
http://m.atv.hu/belfold/20190131-lejartak-az-eves-autopalya-matricak-on-hosszabbitott-mar

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.