Lovas síelés az új téli őrület – Bors

Tud síelni és szereti a lovakat? Akkor a norvégok kedvenc sportja biztosan elnyeri a tetszését, most akár ingyen is ki lehet próbálni Székelyföldön.

Tud síelni és szereti a lovakat? Akkor a norvégok kedvenc sportja biztosan elnyeri a tetszését, most akár ingyen is ki lehet próbálni Székelyföldön.

A vízisí szerelmesei télen is élvezhetik a vontatott siklást, ugyanakkor nem vízen, hanem a hómezőn – és nem is motorcsónak húzza az embert, hanem ló. Bár nálunk kevéssé ismert, ez egy létező sport, ami most Székelyföldön kezd egyre népszerűbb lenni, és nálunk is szerezhet új híveket. A neve síjöring, ami az eredeti norvégról visszafordítva sívezetést jelent.

© M2 Petőfi TV (képernyőfotó)

Ha valaki szeretné kipróbálni a ló vontatta síelést, Székelyföldön, a Benedek-mező közelébe költözött Szellő Lovardában meg is teheti.

Kicsikkel is ugyanúgy megy © M2 Petőfi TV (képernyőfotó)

– Fiatal lovak betanításával eddig is foglalkoztunk minden télen, mert ez a hátas lovak számára sem megterhelő. Sőt élvezik, hogy száguldhatnak, és néha vissza is kell fogni őket, nehogy bevaduljanak – mondta a Borsnak a lovarda tulajdonosa, Gajzágó Áron. – Csináltuk volna komolyabban eddig is vendégekkel, de nem voltak igazi nagy havas telek. Most végre esett rendesen. Tíz lovunk van, közülük öt alkalmas erre, és két csikót most tanítgatok rá – mesélte Áron.

Gajzágó Áron lovardájában már öt lovat tanítottak erre © M2 Petőfi TV (képernyőfotó)

A lovardában kétféle síjöringezésre van mód: az egyiknél a nyeregben lovas ül, a másiknál csak a ló és a négy-öt méter hosszú szárat tartó síelő száguld. Lécekből a nem túl hosszú az ideális. Lovasból nincs hány, ez Áron és Lajos mellett a nagyobb lányaik és a lovarda lovasainak feladata. Ha valaki szólóban teszi, akkor a lovak irányítása is az ő feladata. Ha jobbra húz a léccel, akkor a ló ösztönösen balra fordul. Fontos, hogyha valaki elesik, egy mozdulattal ki tudja oldani magát.

A kötelet a ló nyergének két oldalához kapcsolják, ezt kell a sízőnek erősen fognia © M2 Petőfi TV (képernyőfotó)

– A lovarda mellett itt a nagy, hóborította tisztás. Mivel nálunk szállás nincs, csupán pár órára jönnek kikapcsolódni az emberek. Most csak próbaként működünk, tarifa sincs, kitettem egy kobakot a földre és mindenki annyit dob bele, amennyit gondol – mondta Áron.

Eredeti forrás:
http://www.borsonline.hu/aktualis/lovas-sieles-az-uj-teli-orulet/168001

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.