Magyar síelők Ausztriában: órákig lógtak a levegőben, de már csak nevetnek rajta – Bors

Sífelvonón rekedt százötven táborozó az ausztriai Murauban, köztük tucatnyi magyar. Helikopterekkel mentek a pórul járt síelőkért, akik között ott volt Csapody Ákos síoktató felesége is. A filmbe illő jeleneteket sokáig fogják emlegetni.

Sífelvonón rekedt százötven táborozó az ausztriai Murauban, köztük tucatnyi magyar. Helikopterekkel mentek a pórul járt síelőkért, akik között ott volt Csapody Ákos síoktató felesége is. A filmbe illő jeleneteket sokáig fogják emlegetni.

Ma indulnak haza a magyarok Murauból, ahol nem mindennapi élményben lehetett részük a gyerekeknek. Jelenleg egy hatvanfős csapat tartózkodik egy ottani sítáborban, főleg családosok, így rengeteg gyerek is. Hétfőn a kreischbergi sípályán töltötték a napot, és már indultak volna vissza a szállásukra, amikor megtörtént a baj. Többen ugyanis fent ragadtak a sípálya felvonóján, onnan már csak helikopterrel tudták lehozni őket. Mindezt viszont kivételes profizmussal – hangzott el a Rádió1-en Balázsék reggeli műsorában. Csapody Ákos sí­oktatónak még a felesége is fent ragadt a 10-15 méteres ma­gasságban.

Csapody Ákos (középen) harminc éve síoktató, de ilyen helyzetet még sosem élt át

Azonnal leáll a felvonó

A síelők fent rekedése nem egyszerű baleset, hanem szigorú előírások eredménye. Elég ugyanis egy apró hiba, és a rendszer azonnal leáll, nem engedi tovább működni a felvonót. Ilyenkor a levegőből kell menteni azokat, akik székekben maradtak. Ennek ellenére évente maximum egy-két hasonló történik, beleértve a legnagyobb európai pályákat is. Egyébként szigorúan tilos kiugrani, ha megáll a felvonó. Még akkor is, ha egyébként nem tűnik olyan magasnak a tizenöt méteres magasság, mivel a fagyott hóba érkezve súlyos sérülés lehet a vége.

– Tényleg úgy történt minden, mint a filmekben. Megjelent öt helikopter, köztük katonai helikopterek és a hegyi mentők. A levegőből az emberek fölé engedtek egy katonát egy drótkötélen, kivették a székből, és elrepültek vele, hogy biztonságban letegyék a földre. Volt persze, aki nem akarta lerúgni a lécet vagy a táskát, de nem volt mese, azokkal együtt nem lehet menteni, mert veszélyes volna. De az egész mentés vérprofin zajlott, így már mindenki nevetve mesél róla – mondta a Borsnak Csapody Ákos, a Budapest Gyermek Síiskola SE igazgatója. A síoktató hozzátette: hétéves kora óta síel, harminc éve oktat, de ilyen még sosem fordult elő vele. Biztos benne, hogy még az unokáinak is mesélni fogja, hogy helikopterrel mentették ki őket.

Katonák mentették a fent rekedt sízőket, egyenként tudták csak lehozni őket

A szakembert ráadásul az a megtiszteltetés is érte, hogy részt vállalhatott a sikeres mentésben: a fent rekedt magyaroknak ugyanis ő tolmácsolt. Az összesen százötven, szorult helyzetű ember között körülbelül tíz szülő és két tinédzser is lehetett. Bár a 12-13 évesek édesapja eléggé aggódott, Ákos őt is rögtön megnyugtatta, ahogyan a fent ülők közül sokakat. Velük telefonon tartotta a kapcsolatot. A mentés három-négy óra alatt lezajlott, az ijedtségen kívül senkinek nem esett baja. Sőt voltak, akik miután földet értek, a szállásukig még síelve tették meg az utat. Azt mondják, rossz élmény senkiben nem maradt, bármikor visszatérnének majd oda síelni.

Eredeti forrás:
http://www.borsonline.hu/aktualis/magyar-sielok-ausztriaban-orakig-logtak-a-levegoben-de-mar-csak-nevetnek-rajta/147362