Mi is az meteorológia inverzió, miért van esélye az alacsonyabban fekvő hazai sípályáknak?

A Mátrában, 2019. december 4-éről 5-ére virradó éjszaka mért hőmérsékleti adatok jól szemléltetik ennek a hazánkban jellemző meteorológiai jelenségnek a sajátosságát.

A speciális időjárási jelenség, hőmérsékleti vagy meteorológia inverzió egyszerűbb leírása itt, egy 99 oldalas, “Inverziós helyzetek kialakulása a Kárpát-medencében” című tanulmány itt található. A legegyszerűbben megfogalmazva:

Erre jó példa a ma hajnalban, Mátrában mért hőmérsékletek, mely a lenti két grafikai ábrán leolvashatók.

688 méter magasságban, a völgyben, a leghidegebb -9,8 C fok volt.

783 méter magasságban, ugyanitt, a leghidegebb csak – 4.6 C fok volt.

Az éjszaka mért leghidegebb hőmérséklet különbsége ( 5, 2 C fok = -4.6 C fok, illetve – 9.8 C fok közötti különbség ) valamivel több. mint a kétszeresét mutatta, a völgy javára. Az egymáshoz közeli helyszínek csupán néhány száz méterre vannak egymástól, a szintkülönbség pedig csak 95 méter.

Sokszor előfordul – például Eplényben is: a völgyben éjszaka, de akár nappal is keményen fagy, feljebb pedig csak 0 fok körüli a hőmérséklet, így az alsóbb régiókban akár egész nap tudnak hóágyúzni.

Mátraszentistváni Sípark jól áll a hógyártásban (élő képek itt), remélhetőleg itt is hamarosan nyitásról számolhatunk be.

Eredeti forrás:
http://sieljitthon.hu/mi-is-az-meteorlogia-inverzio-miert-van-eselye-az-alacsonyabban-fekvo-hazai-sipalyaknak/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.