Miért késik az ukrajnai népszámlálás? – kiszo.net

Egy országos népszámlálás eredménye politikai ítélettel érne fel – jelentette ki Andrij Zolotarev elemző, aki elmagyarázta, miért húzták-halasztották a népszámlálás megejtését az elmúlt években.

A politológus szerint a lakosság összeírása szigorú ítéletet mondana az előző politikai vezetésről, amely magát ukrán nemzeti erőként definiálta. Csakhogy ha kiderülne, hogy ez alatt az évek alatt rekordtempóban fogyott az ukrán lakosság, az utólag is súlyos politikai presztízsveszteséghez vezethet. Zolotarev felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzeti uralkodás éveiben több ukránnal lett kevesebb, mint a korábbi megszállások vagy kolonizálások idején.

Keserű felébredés volna, ha hivatalosan is kiderülne, hogy a valamikori 52 millióról 30 millióra csökkent az ukrajnai lakosság száma. Emlékeztetett a nyugat-ukrajnai megyékben tapasztalható állapotokra, ahol tömegesen állnak vendégmunkásoknak, s míg korábban idővel hazajöttek, most az a trend, hogy családjaikat is magukkal viszik. Gondoljunk csak a kárpátaljai állapotokra.
Zolotarev kitért rá, a valós eredményeknek gazdasági szempontból is komoly jelentősége van, hiszen az állam nem példálózhatna 40 milliós lélekszámmal, amikor a szociális juttatások rendszeréről beszél. Másrészt pedig politikai spekulációkra is módot adhat egy népszámlálás eredménye.

Emlékeztetőül: Ukrajnában utoljára 2001-ben tartottak népszámlálást, s noha azt 10 évente ajánlott megtartani, ám valamiért 18 év elteltével sem került sor újra.

Forrás:

KISZó

Eredeti forrás:
https://kiszo.net/2019/10/14/miert-kesik-az-ukrajnai-nepszamlalas/