Mint a biliárdgolyók, úgy csapódtak egymásnak az autók a Chopokra vezető úton – Index

chopok

A Síelők fórumban jelent meg egy beszámoló egy szlovákiai síelésről, még a hosszú hétvégéről, ami a szokásos útibeszámolókon túl számos érdekes részt tartalmaz, merthogy finoman szólva is durvák voltak az útviszonyok. A Tobi nevű felhasználó videókat is készített arról, ahogy a legválozatosabb autók egymásba rongyoltak a jeges úton.

[embedded content]

“Jól haladtunk, odahaza még +12 fok volt aznap. Bár intő jel volt, hogy Besztercebányánál már csak +8, Breznóbányánál meg már csak +5 fok volt, de arra nem számítottunk, ami ezután következett. Ahogy megkezdtük az emelkedést, Tálét elhagyva már összefüggő hóréteg volt, majd olyan 800 méter magasságban már az út is elkezdett latyakosodni, bár szórták, tehát nem volt gond. A Krupovára felvivő utolsó 300 méteres út viszont nem volt takarítva, 0 fok alá hűlt a levegő, az autónk elkapart, miután elfogyott a lendület. Kiszállás után derült ki, hogy tükörjég az egész út, semmi esélyünk feljutni, bár már láttuk az emelkedő végét. Az autót kézi erővel megfordítottuk az úton keresztben, majd a sofőr egyedül beülve lépésben elindult vele lefelé. Ekkor fentről lassan elkezdett csúszni egy Mercedes kisbusz, ami a jégen keresztbe fordult, elzárva az utat. Ezután villámgyorsan követték egymást az események, alig bírtam elugrani a lefelé egyre jobban begyorsuló és a jégen teljesen kontrollt vesztett autók elől. Hiába integettünk a lefelé haladóknak, ahogy csak tudtunk, hogy álljanak meg, ők nem értették, mert a kanyar miatt nem látták a keresztbe állt Mercit, továbbá az út nem csillogott, nem látszott, hogy le van fagyva, jöttek tovább. Másodjára egy fehér teherautó száguldott bele a szalagkorlátba majd a Mercibe, majd ezt követően két magyar rendszámú autó rohant bele a keresztben álló kisbuszba. A legvégére egy BMW tette fel a koronát, amelyik a fehér áruszállítót találta el. Mindez kb. egy perc alatt zajlott le” – írta a felhasználó.

Ezután teljesen lezárták az utat, hogy megpróbálják elkezdeni a letakarítást, de az sem ment könnyedén, ahogy Tobi írta, a hókotró sem tudott felmenni a jégen, elsőre simán visszacsúszott.

[embedded content]

Végül az lett a megoldás, hogy a hókotró tolatva ment fel a lefagyott szakaszon.

Eredeti forrás:
https://index.hu/mindekozben/poszt/2019/03/19/mint_a_biliardgolyok_ugy_csapodtak_egymasnak_az_autok_a_chopokra_vezeto_uton/