Műsípálya épült az iskola udvarán – Kisalföld

Műanyag borítású sípályát építettek a farádi iskola udvarán. A síoktatás hivatalosan is a tanterv része lesz, így minden helybeli diák tananyagként tanulhatja meg legalább az alapokat. Felvonót is építenek majd a pályához.

A megyében és talán a régióban is egyedülállóan műsípályát építettek a farádi általános iskolában. A téli sport oktatását a tantervbe is beépítik.

Úgy tervezik, mire a gyerekek végeznek a nyolcadik osztállyal, valamennyien megtanulnak síelni. A jelenleg harmincméteres pályájukat bővíteni is szeretnék, sőt, felvonót is építenek.

Az ötlet gazdája az intézmény testneveléstanára, Szabó Károly volt.

Miskolcról szerezte be a pályához szükséges műanyag borítást. A farádi gyerekek már most megszerették a léceket. Szabadidejüket is az iskola udvarán lévő pályán töltik és alig várják, hogy kötelező legyen a lesiklás.

A farádi gyerekek hamarosan kötelező tananyagként sajátíthatják el a síelés alapjait iskolájuk pályáján.
A farádi gyerekek hamarosan kötelező tananyagként sajátíthatják el a síelés alapjait iskolájuk pályáján.

Szabó Károly tanár úr már kezdő, acsalagi pedagógusként is síelésre buzdította a helyieket. Tizenöt éve került Farádra, itt is megszerettette, ˝meghonosította˝ e sportot. Sífutóléceket vásárolt az iskola, aztán néhány éve lesiklóléceket is beszereztek.

– A gyerekeknek nagyon tetszett, hogy itthon, hóesés után használhatják a síléceket. Rendszeresen szerveztünk túrákat, de persze nem mindegyik szülő tehette meg, hogy befizesse gyermekét – mondta portálunknak Szabó Károly. – Éppen kapóra jött egy barátom jelzése, hogy Miskolcon eladó a műanyag sípálya egy része. Megnéztem, megegyeztünk és decemberben már a kialakításával is elkészültünk. Így egész évben használhatják a diákok. Ez a pálya arra jó, hogy a tanulók megtanulják az alapokat: fordulni, hóekében megállni, a sífelvonót használni. Úgy tervezzük, hogy kötelező tananyagként is felvesszük a síelést. Úgy látom, a gyerekeknek nem lesz ellenükre. Januárban egyébként annyi hó esett, hogy havas pályaként tudtuk használni.

A pálya jelenleg harmincméteres, százötven négyzetméter területű. Folyamatosan szeretnék bővíteni, szélesíteni, magasítani, a későbbiekben pedig szánkópályát és felvonót is építenének hozzá.

Szabó Károly hozzátette: tervezik tanfolyamok indítását és számítanak a környékbeli iskolák érdeklődésére is.

Eredeti forrás:
https://m.kisalfold.hu/rabakozi_hirek/musipalya_epult_az_iskola_udvaran/2140056/