Nagy szlovákiai sípálya-kalauz – Origo

A szlovák síterepek közelségük miatt közkedveltek a hazai síelők körében, olcsóbbnak ugyanakkor csak az alacsony benzinköltség miatt mondhatók. A síközpontok hóbiztos pályái között a családosok, a kezdők és az extrémek is megtalálják a számításukat, csalódást csak a felvonóra való várakozás hossza okozhat. Ebből a szempontból még van mit bepótolnia ezeknek az egyébként csodás, és sok örömet tartogató sí-, túrasí-, sífutó- és szánkópályáknak. Lássuk, hova mehetünk síelni Szlovákiába!

Certovica

Magasság: 1175 – 1445 m
Szintkülönbség: 270 m
Sípályák hossza: 5.6 km
piros: 1.2 km
kék: 4.4 km
Liftek száma: 4
Budapest: 226 km

Certovica hóbiztos pályái a felkészültebb sízők számára megfelelőbbek, míg az alacsonyabban fekvő Vysná Boca inkább kezdő sízőknek ajánlható. A Certovica síközpont Liptóújvártól (Liptovský Hrádok) 18 kilométerre délre, Breznótól 22 kilométerre északnyugatra fekszik, az Alacsony-Tátra főgerincének leglátogatottabb nyergében, amelynek tengerszint feletti magassága 1238-1445 méter. A síközpont mind személyautóval, mind autóbusszal könnyen megközelíthető – olvasható sielok.hu honlapon.

Sízésre alkalmas területek a Certovica nyergének északi fekvésű lejtőin, illetve a Bociansky-völgy lejtőin találhatók. Certovica 4 jelzéssel ellátott és rendszeresen karbantartott lesiklópályája a Certova svadba alatt:

– Strmá (Meredek pálya) – közepes nehézségű, hossza 1200 méter, szintkülönbsége 270 méter

– Sedlová (Nyergespálya) – könnyű síterep, hossza 1000 méter, szintkülönbsége 270 méter

– Jarná (Tavaszi pálya) – könnyű síterep, hossza 1000 méter, szintkülönbsége 200 méter

– Turistická (Turistapálya) – könnyű síterep, hossza 2400 méter, szintkülönbsége 270 méter.

A lesiklópályák egyes részeit hóágyúzzák. A sípályák mentén 4 felvonó működik (hosszuk 100, 380, 500, illetve 860 méter), két új sífelvonó pedig a Certovica elnevezésű menedékházhoz vezető út fölött üzemel (hosszuk 150, illetve 450 méter). A Sporthotel alatt is található 3 sífelvonó, melyek a község irányában húzódnak 200-400 méter hosszan. Visna Bocan, a Barbora szálló mellett további két húzólift viszi a síelőket (250, illetve 800 méter). Az egyik pálya kék, a másik piros fokozatú, valamint van egy bébipálya is, abszolút kezdőknek. A pályákat szintén hóágyúzzák.

A síközpontban a sífutásra alkalmas, a rendszeresen nem karbantartott túrapályák hossza 3, 4, 5, és 7,5 kilométer. Szánkózásra és síalpinizmusra alkalmas terep is található, szállást szállodában, panzióban, turistaházakban vagy magánházakban lehet foglalni.

Chopok észak – Jasna

Magasság: 900 – 2024 m
Szintkülönbség: 1124 m
Sípályák hossza: 22 km
fekete: 4 km
Piros: 10 km
Kék: 8 km
Liftek száma: 18
kabinos lift: 1
francialift: 5
tányéros lift: 12
Budapest: 265 km

Síbérletárak 2007/2008 főszezon:
1 nap 790 SK / 6 nap 4200 SK

A Jasná Szlovákia legnagyobb összefüggő pályarendszerével rendelkező 5 csillagos síközpontja, ahol egy évben 150-200 napig is tarthat a szezon. Nevét a ragyogó napsütésről (jasná = világos) kapta. Az észak Chopok síterep az Alacsony-Tátra központi részén fekszik, Liptószentmiklóstól (Liptovsky Mikulás) 15 kilométerre déli irányban.

Forrás: [origo]

A Jasná elmúlt évek fejlesztési programjainak köszönhetően az Alacsony-Tátra legkedveltebb sírégiója lett, a szlovák síterepek toplistáján pedig az előkelő második helyet foglalja el. A fejlesztés egyik fő iránya a felvonók cseréje és fejlesztése volt. Jelenleg egy 2003 decemberében átadott hatüléses Dopplemayr lift, három négyüléses, egy kétüléses, egy kabinos és 16 hagyományos felvonó működik csúcsidőben. A felvonó-kapacitás így 20 150 fő/órára emelkedett, ami nemzetközi viszonylatban sem rossz adat. Az ország leghosszabb pályarendszerét folyamatos karbantartják, ebből 11,5 km hóágyúzott, 1,8 kilométert pedig éjszakai világítással látnak el.

Jasna újdonsága a Burton Snowboard Park, Szlovákia legjobb funparkja. A freestyle kedvelői összesen 14 fém korlátot és egy nagy ugratót használhatnak az Otupné pálya oldalán, a kabinos lift alatti részen.

Három fedett uszodát, két fitnesz-központot, két internet-kávézót, és számos szálláslehetőséget találhatunk itt a turistaszállástól a luxushotelig.

Jasnán és a közeli Lúckyban 3-3 sífutópálya található, amelyeket rendszeresen karbantartanak. A síközpontban hegyimentő-szolgálat is működik. A sízőket minden igényt kielégítő szolgáltatások várják; sí- és snowboardiskola, síszervizek, kölcsönző, 3 fedett uszoda, 2 fitnesz-központ, 3 szauna, szórakozóhelyek, diszkó, minden hotel mellett őrzött parkoló.

Chopok dél

Magasság: 1080 – 2000 m
Szintkülönbség: 920 m
Sípályák hossza: 9 km
fekete: 5 km
Piros: 3.6 km
Kék: 400 m
Liftek száma: 7
francialift: 1
Tányéros lift: 6
Budapest: 229 km
Síbérletárak 2007/2008 főszezon:
1 nap 650 SK / 6 nap 3400 SK

A déli Chopok síterepét csak közepes vagy még inkább haladó síelőknek valamint és a freeride szerelmeseinek ajánljuk, mivel a sípályák egy része kezeletlen. A síközpont kiváló terepadottságokkal rendelkezik, itt az igazi kihívást jelentő meredek pályák jellemzők, többek között a közel embermagasságú buckákkal teli “siratófal” nevezetes. A lesiklópályák tengerszint feletti magassága 1080-2000 méter. Ez Szlovákia egyik leghóbiztosabb terepe, a felső pályái egészen áprilisig síelhetőek. Összesen 6 felvonó üzemel, ebből 1 libegő és 6 húzós lift; ezeknél ajánlatos vigyázni, mert indításnál igen nagyot rántanak!

A Srdiecko szállótól egy “lecsatolós” négyüléses lift szállítja az utasokat a Kosodrevina szállóhoz, 1450 méteres magasságba. Innen két egymást követő tányéros lifttel juthatunk fel végül a Chopok 2024 méter magas csúcsához (itt találkozik Chopok észak és dél pályarendszere), ahonnan szép idő esetén pazar kilátás tárul elénk a Magas-Tátra havas hegycsúcsaira. A jelzés szerint innen 2 fekete és 1 piros pályán csúszhatunk le, a valóságban azonban nincsenek kijelölt pályák, kb. 1-1,5 km-es szélességben ott csúszhatunk le, ahol csak a kedvünk tartja – a sítérképen ezt a területet jelölik sárga “Freeride Zone” felirattal. Kezdőknek alkalmas lejtőt csak a Kosodrevina szálló alatti 400 méteres sípályaszakaszon találhatunk, emellett egy tányéros felvonó üzemel.

A déli Chopok kitűnő terepadottságú sífutópályákkal is rendelkezik, melyek rövidebb túrákra vagy igényesebb gerinctúrákra egyaránt alkalmasak.

Fontos tudni, hogy Chopok dél síbérlete az északi oldalra nem érvényes! Amennyiben át szeretnénk Jasná felé csúszni, összevont síbérletet kell vásárolnunk! Szintén lényeges, hogy csak akkor síeljünk át, ha meg vagyunk róla győződve, hogy az északi liftekkel visszajuthatunk a csúcsra; előfordulhat ugyanis, hogy a nagy szél, illetve üzemzavar miatt leállítják a “Konsky Grún” ülőliftet!

Helyben található szolgáltatások: síiskola, síszervíz, sífelszerelés-kölcsönző, információs iroda, pénzváltó, őrzött parkoló. Szálláshely Krpacovo településen vagy a környező üdülőfalvakban, Bystran, Myton vagy Talén foglalható.

Donovaly

Magasság: 915 – 1403 m
Szintkülönbség: 488 m
Sípályák hossza: 11 km
piros: 5 km
Kék: 6 km
Liftek száma: 16
francialift: 2
tányéroslift: 14
Budapest: 203 km
Síbérletárak 2007/2008 főszezon:
1 nap 750 SK / 6 nap 3730 SK

Donovaly Budapesttől mindössze 200 kilométerre található, hangulatos szlovákiai síparadicsom. Az üdülőfalu gyönyörű környezetben, hófödte hegycsúcsokkal körbezárt völgyben fekszik. Donovaly előnyeihez tartozik közelsége Magyarországhoz (Budapestről 3 óra autózással elérhető), és az, hogy a füves lejtőknek köszönhetően már viszonylag kevés hó esetén is kiválóan alkalmas a síelésre.

Forrás: [origo]

Összesen 16 felvonó működik, a pályák hossza összesen kb. 11 km. Esténként egy reflektorokkal megvilágított pálya is működik 9 óráig.

Donovaly jelenleg egyike a legnagyobb Szlovákiai síközpontoknak, ahol ráadásul sok változás történt az utóbbi években. Ma már minden megtalálható a szállodáktól kezdve a diszkóig, posta, több étterem (köztük egy új nagy önkiszolgáló étterem a nagy parkoló mellett), élelmiszerbolt, templom, pénzváltó és OTP-bankautomata is van a faluban. A fejlesztési tervekben szerepel több új étterem, bár, uszoda, szauna, jakuzzi és még pizzafutár-szolgálat kiépítése is.

Donovaly nemcsak az alpesi sízők, hanem a sífutók paradicsoma is. A kezelt sífutópályák hossza több mint 30 km. A világ számos országából érkeznek látogatók a minden évben itt megrendezésre kerülő szánhúzó versenyre. Síkölcsönzés és síoktatás több helyszínen is van.

Sachticky

Magasság: 800 – 1100 m
Szintkülönbség: 300 m
Sípályák hossza: 9.2 km
fekete: 1.6 km
Piros: 4.1 km
kék: 3.5 km
Liftek száma: 4
tányéros lift: 4
Budapest: 187 km
Síbérletárak 2007/2008 főszezon:
1 nap 520 SK / 6 nap 2450 SK

Sachticky Magyarországról gyorsan elérhető, Besztercebányától (Banksa Bystrica) csupán 10 km távolságra található. A sípályák észak-keleti és déli fekvésűek, szélesek. A leghosszabb lesiklópálya 1600 méter, szintkülönbsége 300 méter. Sachtickyn minden tudású síző megtalálhatja a maga számítását, vannak kék, piros és fekete pályák is, főként a tapasztalt síelőknek ajánljuk. A pályák egy részét hóágyúzzák, a pályák kezeléséről pedig 2 lánctalpas hótaposógép gondoskodik. A felvonók reggel 9-től délután 4 óráig üzemelnek. Esti síelési lehetőség nincs, de ennek kiépítését már tervezik. A sífutókat 50 km sífutópálya várja.

Martinske Hole

Magasság: 597 – 1476 m
Szintkülönbség: 879 m
Sípályák hossza: 12 km
piros: 2.1 km
kék: 9.9 km
Liftek száma: 7
francialift: 1
tányéros lift: 6
Budapest: 230 km
Síbérletárak 2007/2008 főszezon:
1 nap 630 SK / 6 nap 3100 SK

Forrás: [origo]

Martinske Hole Túrócszentmárton (Martin) város közvetlen közelében, a Kis-Fátra lejtőin található, jó adottságú, áprilisig hóbiztos síközpont. A völgyből egy ülőszékes felvonóval juthatunk fel a nyeregbe 1250 méter magasságba, ahonnan poma felvonó visz fel a csúcsra, közel 1500 méter magasba. A fűvel borított lejtők nagy előnye, hogy már viszonylag vékony hótakaró is elengedő a sízéshez. Martinske Hole pályái mellett számos freeride lehetőség is kínálkozik az erdőben. Snowboardosok számára külön funparkot építettek ki. A hely egyik érdekes új kínálata a motoros-szán kölcsönözés. Izgalmas, fiataloknak, extrém sportolóknak és családoknak is ideális síterep, utóbbiak számára kedvezményes napijegy váltható. Este a pályákat megvilágítják. A síidény átlagosan 120-130 napig tart.

Januárban itt szokták rendezni a Telemark Fesztivált, melyre számos országból érkeznek közös síelésre és bulizásra a telemark sí rajongói.

Csorba-tó

Magasság: 1376 – 1816 m
Szintkülönbség: 440 m
Sípályák hossza: 5.3 km
piros: 5.2 km
kék: 100 m
Liftek száma: 6
francialift: 2
Tányéros lift: 4
Budapest: 275 km
Síbérletárak 2007/2008 főszezon:
1 nap 690 SK / 6 nap 3250 SK

A Csorba-tó (Strbské pleso) síközpont a Kárpátok láncolatának legmagasabb hegységében, a Magas-Tátrában található. A központ egyben a legmagasabban fekvő tátrai település, amely az azonos nevű tó mentén terül el. A sízési idény átlagos időtartama 120 nap, a hótakaró átlagos vastagsága februárban 90 cm.

Forrás: [origo]

A síközpontban 2 ülőszékes felvonó található, egyik a síugrósáncok melletti pályára, a másik pedig a Soliskóra visz fel 1800 méter magasba. Innen indul a síterep leghosszabb lesiklópályája, ami 2600 méteres, 440 méteres szintkülönbséggel. Az lnterski és a Mostíky elnevezésű, könnyűnek, illetve nagyon könnyűnek minősített lesiklópályák a Csorba-tó irányába ejtenek. A pályákat este megvilágítják és mind az 5.3 kilométernyi pályát hóágyúzzák.

A Csorba-tó környéke a sífutók paradicsoma. A gyönyörű fekvésű sífutópályák a Hotel FIS-től indulnak, hosszuk 5,10 és 15 kilométer; mindhárom pályát rendszeresen karbantartják. További jó minőségű sífutó útvonalakat találhatunk a Szabadság út (Cesta Slobody) mentén; hosszuk a hóviszonyoktól függően 5 illetve 17 km.

A sícentrum arculatát meghatározza a tóra néző két nagy síugrósánc, ahol nemzetközi síugró versenyeket is rendeznek. Mint a Magas-Tátra egyik legfelkapottabb üdülőhelye, a Csorba-tó környéke gazdag turisztikai kínálattal rendelkezik: szállás- és vendéglátóhelyek valamint szolgáltatások széles választéka várja az ide érkezőket, van síiskola, síóvoda, síszervíz, kölcsönző, fedett úszómedence, fitness, szauna, pénzváltó, idegenforgalmi információs iroda, utazási iroda, ajándékbolt, orvosi ügyelet, gyógyfürdői kezelés, tárgyalótermek kiszolgáló személyzettel, értékmegőrző, taxi, rendőrség, csomagmegőrző, posta. A hegyi mentőszolgálat több állomásán van állandó szolgálat.

A síközpont minden évben nagy nemzetközi síversenyeknek ad otthont szinte valamennyi sísportágban: a sáncugrástól a sífutásig. A rendezők egyéb programokat is szerveznek a vendégek szórakoztatására, a gyerekeknek szünidei programot, felnőtteknek többek között éjszakai síelést ajánlanak.

Stary Smokovec – Ótátrafüred

Magasság: 1000 – 1450 m
Szintkülönbség: 450 m
Sípályák hossza: 5.1 km
piros: 1.8 km
kék: 3.3 km
Liftek száma: 6
kabinos lift: 1
tányéros lift: 5
Budapest: 267 km

Ótátrafüred a Magas-Tátra egyik legrégibb síközpontja. A Nagyszalóki-csúcs (Slavkovsky Stit, 2452m) lábánál fekszik, négy település alkotja: Újtátrafüred (Novy Smokovec), Ótátrafüred (Stary Smokovec), Felső-Tátrafüred (Horny Smokovec), és Alsó-Tátrafüred (Dolny Smokovec). A síszezon általában 110 napig tart, a déli fekvésű pályákon rendkívül magas a téli napos időszakok száma.

A kezdőknek, síelő családoknak az Újtátrafüreden található Jakubkova Luka sípálya a legideálisabb, a pálya világított, így lehetőség van éjszakai síelésre is.

Ótátrafüreden található a Tarajkára (Hrebienok) vezető siklóvasút két oldalán húzódó kék jelölésű erdei lesiklópálya, valamint a 3180 m hosszú, kizárólag szánkózóknak fenntartott külön szánkópálya.

A Tarajkáról indul felfelé két húzólift a Nagyszalóki-csúcs oldalgerince felé, ez a sípálya fekete-piros nehézségű, FIS minősítésű. Számos világversenyt rendeztek már itt, valamint a siklóvasút felső állomásától is indul egy rövidebb, kevésbé meredek, kezdőknek is ideális sípálya. A sípályák mellett étterem, büfé, a siklóvasút alsó állomásánál pedig síszerviz, és síkölcsönző, valamint sportbolt található.

Szállást, élelmiszerboltot Ótátrafüreden, Tátralomnicon, vagy akár a 10 km-re lévő Poprádon is találunk. A környék összes települése Csorba-tó felé, Tátralomnic felé és Poprád felé rendkívül kényelmesen, gyorsan, és olcsón megközelíthető a Tátrai Elektromos Vasúttal.

Sífutásra alkalmas pályák Tátralomnic (Tatranská Lomnica) irányában vannak; 6 és 12 kilométer hosszúak, rendszeresen gondozottak.

Tátralomnic – Tatranska Lomnica

Magasság: 900 – 2190 m
Szintkülönbség: 1290 m
Sípályák hossza: 8.6 km
fekete: 2.6 km
piros: 3.2 km
kék: 2.8 km
Liftek száma: 6
kabinos lift: 2
Francialift:1
Tányéros lift: 3
Budapest: 272 km
Síbérletárak 2007/2008 főszezon:
1 nap 690 SK / 6 nap 3500 SK

Tátralomic a legmagasabban fekvő síterep Szlovákiában, a legmagasabb pontja 2190 méteren van, innen lehet síelni egészen 900 méterig, tehát a szintkülönbség is hatalmas. Az infrastruktúra egyelőre nem zárkózott fel az adottságokhoz: egy kiskabinos (gondolás) lift van, amelyből a középállomáson is ki- illetve be lehet szállni, valamint egy kétszemélyes ülőlift, amely a legmagasabb pontra visz (Lomnici-nyereg) + egy régi nagykabinos lift, ami a Kőpataki-tótól a lomnici csúcsra visz, de innen nem lehet lesíelni.

Forrás: [origo]

A fenti részen (Lomnici-nyereg – Kőpataki-tó) egy nagyon kemény fekete pálya van, ahonnan több úton is le lehet csúszni az alapállomásig. Nagyon népszerű terep, ezért gyakran meglehetősen nagy a tömeg és a sor, viszont központi fekvésének köszönhetően sok síterep elérhető innen egy kis autózással (pl. Ótátrafüred, Csorba-tó, Zdiar, Krompachy, Zakopane, Svit). Tátralomnicon van egy rövid tanulópálya is, amely Jamy néven ismeretes. Itt két húzólift található, melyek hossza 190 ill. 470 méter. A világításnak köszönhetően esti síelésre is van lehetőség. A közelben három rövid sífutópálya van, illetve kijelölt gyalogösvényeken járhatjuk be a vidéket. Minden évszakban közkedvelt túravidék.

Rózsahegy, Ruzomberok – Malino Brdo

Magasság: 550 – 1209 m
Szintkülönbség: 659 m
Sípályák hossza: 11 km
fekete: 2 km
Piros: 7 km
Kék: 2 km
Liftek száma: 10
kabinos lift: 1
Francialift: 1
Tányéros lift: 8
Budapest: 233 km
Síbérletárak 2007/2008 főszezon:
1 nap 730 SK / 6 nap 3630 SK

A Malino-Brdo hegy a rózsahegyiek “házi síterepe”, a közvetlenül Rózsahegy felett magasló hegy kitűnő adottságokkal rendelkezik, fekvésének és magasságának köszönhetően itt általában 110 napig tart a síszezon. A pályák teljes szinte teljes hosszukban hóágyúzottak. Itt találjuk Szlovákia egyik leghosszabb erdei lesiklópályáját, amely majdnem 4 kilométer hosszú, azonban ha a hegycsúcsról kezdjük meg a lesiklást, 5 kilométer hosszan is csúszhatunk lefelé megszakítás nélkül.

Forrás: [origo]

A síterepet Rózsahegyről Martin felé autózva érjük el, még a város határa előtt jól láthatóan ki van táblázva a haladási irány. A modern nyolcszemélyes kabinos lift alapállomásánál több parkolót is találunk, de a városközpontból is rendszeresen indul síbusz a szezon alatt. A nyolcszemélyes kabinos lift felső állomásánál eldönthetjük, hogy lesiklunk-e az erdei pályán az alapállomáshoz, vagy egészen a csúcsig liftezünk a négyszemélyes ülőlift, vagy valamelyik tányéros felvonó segítségével.

Ezen a részen találunk gyermekpályát, gyermekfelvonóval, fekete buckapályát, piros nehézségű pályákat, de járatlan, szűzhavazásra alkalmas terepet is, a sífutók pedig számos előkészített futópálya közül válogathatnak a hegy tövében. A pályákról csodálatos panoráma nyílik a poprádi-medencére és a Magas-Tátrára. A pályák mellett számos magánszállás, étterem, büfé üzemel, találunk a síszervizt és síléckölcsönzőt is.

A sípálya könnyen elérhető Túrócszentmártonból (Martin) és Liptószentmiklósból (Liptovsky Mikulás) is. Rózsahegytől 15 km-re található a sízés után közkedvelt forró vörös vizű Besenova fürdő.

Turecka

Magasság: 650 – 1385 m
Szintkülönbség: 735 m
Sípályák hossza: 9 km
fekete: 2 km
piros: 6.1 km
kék: 900 m
Liftek száma: 6
tányéros lift: 6
Budapest: 194 km

Turecka Donovaly közelében fekszik, Besztercebányától (Banská Bystrica) 17 kilométerre északra. A Donovaly felé vezető hegyi úton tábla jelzi Tureckát, ahova balra fordulva egy kb. 3 km-es bekötőúton juthatunk el. A hely klímája december elejétől április közepéig teszi lehetővé a síelést.

A felvonó felső állomásától 2 lesiklópálya ereszkedik le a völgybe. Az igényesebb, 2,8 kilométer hosszú pálya a profi sízők számára készült. A 3 kilométer hosszú könnyebb lesiklópálya a táv felénél elágazik, így a sízőknek lehetőségük nyílik a Salaska felé letérni, ahol a kevésbé meredek réteken könnyű gyakorlópályák vannak kiképezve.

Lísky körzetében gyakorlópályák találhatók. A jól kiképzett sípályákon két 850 méteres, valamint 1000 és egy 1300 méter hosszú sífelvonó közlekedik.

Sítútázásra alkalmas jelzett útvonalakat találunk a hegygerincen. Tureckán található szolgáltatások: étterem, turistaszállás, hegyi mentőszolgálatot, parkoló.

Eredeti forrás:
http://www.origo.hu/utazas/20101224-sipalyakalauz-szlovakiaban.html