Nagyot mehetnek télen az élelmes magyarok: így futhatja mindenre

Díjazták a világ legjobb síszállodáit, ismét svájci és francia szállók ültek fel a világ tetejére. A nyertes síhotelekben az egeket verdesik az árak, de azoknak sem kell elkeserednie, akik nem engedhetik meg maguknak a luxushoteleket: nekik is adunk pár tippet!

Immár hatodszor díjazták a világ legjobb síszállodáit! A díjátadóra ismét Ausztriában került sor. Zsinórban harmadszora a francia Alpokban található Val Thorens lett a világ legjobb sípálya – ez egyébként Európa legmagasabb üdülőhelye.

Európa egyeduralkodó volt a hotel és faház kategóriákban: a 2018-as győztesek java ugyanaz lett, aki tavaly is díjazott volt. A legjobb síhotel a svájci W Verbier lett, a legjöbb zöld síhotel pedig a Rocksresort, amely az energia nagy részét biomasszából állítja elő – ez szintén svájcban van.

A legjobb új szálloda a Fahrenheit Seven Courchevel, a Fahrenheit Seven Val Thoren pedig Franciaország legjobb síszállodája lett. A világ legjobb butikhotelének járó elismerést az osztrák Aurelio Lech nyerte, a világ legjobb alpesi stílusú faház-hotele pedig a Chalet Les Anges lett. Az újoncok között ebben a kategóriában a Chalet des Cascades győzött.

Fillérekből is síelhet külföldön a család

A díjnyertes síhotelekben az egeket verdesik az árak, de azoknak sem kell elkeserednie, akik nem engedhetik meg maguknak a luxushoteleket. Korábban összeszedtünk pár ajánlatot, amelyek inkább igazodnak a magyar pénztárcákhoz.

Ha a lehető legolcsóbban szeretnénk kihozni a családi vakációt, akkor érdemes vagy az elő- vagy az utószezonban, tehát október-novemberben, illetve március-áprilisban utazni.

“Sok érdeklődő van az egyre bővülő előfoglalási kedvezményekre, tavalyhoz képest többen, de akciós helyek és lehetőségek akadnak még. Általában október végéig tart az előfoglalás, 5-20 százalék közötti kedvezményt biztosítva” – mondta el a Pénzcentrum kérdésére Rónay Osszián, a Mare Monti utazási iroda ügyvezetője.

“A nagyobb csoportok, családi és baráti társaságok jellemzően már szeptember, október hónapokban lefoglalják a számukra ideális síutakat, ennek megfelelően a szálláshelyek  70 százaléka értékesítésre kerül ebben az időszakban, különös tekintettel a síszünetekre és a karácsonyi, szilveszteri időpontokra” – tudtuk meg Nagy Viktóriától, az Invia utazási iroda marketing managerétől. 

Az előfoglalási szezon legelején inkább a törzsutasok, a tapasztalt síelők és a csoportszervezők választják ki az úticéljaikat és csapnak le elsőként a szezon legjobb ajánlataira. Emiatt is érdemes a szezon elején elkezdeni tervezni, hiszen a legjobb helyek, szállások nagyon hamar elfogynak. Általában a buszos utak fogynak el legelőször, és mivel később gyakran a szálláshely-lehetőségek is korlázotottak, ezért előfordul, hogy a szervezőirodának akkor sem áll módjában új buszt indítani, ha amúgy lenne rá igény és lehetőség.

A konkrét számok

A Mare Monti ajánlata szerint elő és utószezonban egy négytagú család 125 ezer forintért tud kibérelni egy apartmant 4 napra önellátással, ehhez még hozzájön a 3 napos síbérlet költsége, ami 114 ezer forint 2 felnőtt és két gyermek részére. Főszezonban, decemberben, januárban és februárban már jóval drágábban találhatnak csak szállást, 156 + 114 ezer forintért.

Szlovéniában, illetve egyes kisebb, olasz sírégiókban a síbérletek ára akár 30-40 százalékkal is kedvezőbb is lehet. Ennek ok az itt található kisebb, kevésbé hóbiztos pályarendszerekben, és az azokat kiszolgáló, gyakran nem korszerű liftekben keresendő 

– tudtuk meg Na Viktóriától, hozzátette: “A szálláshely típusa, és az ahhoz kapcsolódó ellátás szintén fontos tényező, nagyon máshogy alakulhatnak a költségeink egy apartmanban, önellátással, illetve egy szálloda félpanziós ellátását választva.

Nehéz konkrét árat mondani, de ha nagyon szeretnénk, akkor kb. 1300 euro/család (422 500 forint) összeggel érdemes számolni. A kisgyermekesek számára elsősorban továbbra is a közeli, osztrák utazási csomagok jöhetnek számításba, egyrészt az utazási idő viszonylagos rövidsége, másrészt a magas színvonalú, és széles körű szolgáltatások miatt. Nagyon vonzó még az idei évben a repülős, francia síút, ezekre most már alig maradt hely. Egy 1 hetes, franciaországi sítúra, egy top síterepen, szállással, síbérlettel, csomagszállítással és repülőjeggyel már 170.000 ft/fő összegtől is elérhető.

Nagyobb, 8-10 éves gyerekek esetén, akikkel a család már egy hosszabb utazásra is mer vállalkozni, érdemes lehet autóval vagy busszal elmenni a Francia-Alpokig, hiszen ez még mindig jóval olcsóbb, mint egy hasonló, osztrák utazás.”

De az ALDI ajánlatai közt is érdemes szétnézni, hiszen ott is remek ajánlatokra bukkanhatunk. A Salzburg melletti Maria Alm am Steinernen Meer-be például december 13. és 23. között valamikor 3 napot tölthetünk el fejenként 75 590 forintért. Ez az ár nem csak a félpanziós ellátást tartalmazza, hanem már a síbérlet árát is. Ezen kívül az ALDI Utazás idén is nagyon sok olyan ajánlatot fog kínálni, amelyben benne van a síbérlet így jelentős megtakarítást tesz lehetővé a családoknak.

Itt biztos, hogy találkozunk magyarokkal

A legnépszerűbb úticélok évek óta biztosan tartják magukat, az idei szezonban eddig a következők szerint alakul a sorrend: Ausztria: Murau, Dachstein – Tauern sírégió (Schladming), Nassfeld, Gerlitzen, Lachtal, Ski Welt Brixenthal, őszi gleccser besízés: Hintertux, Sölden. Olaszországban: Bormio-Livigno, Val di Fiemme, Dolomiti Superski. Szlovéniában: Bohinj, Krvavec, Rogla; valamint Franciaország azon pontjai is sokak által keresettek, melyek fapados járatokkal elérhetőek – összegezte Nagy Viktória.

Az ajánlat kiválasztásánál érdemes olyan szempontokat is figyelembe venni, mint például milyen messze van a szállás a pályától (esetleg pályaszállást sikerült-e foglalnunk), milyen hosszú a pálya, megfelel-e a mi és a családtagjaink tudásának, és persze ellenőrizzük az ellátást is – figyelmeztet Rónay Osszián.

A legfontosabb szempont a megfelelő pályák közelsége mellett az ideális szállás kiválasztása, az utóbbi években pedig, a pályaszállások népszerűségének növekedése okán egyre többen póbálják a kettőt egy füst alatt megoldani – tudtuk meg az Invia munkatársától, majd hozzátette: 

A komplett ajánlatoknál, utazási csomagoknál mindenképpen érdemes körbejárni, hogy az pontosan mit tartalmaz: mennyi a teljes részvételi díj, és azon felül milyen helyszíni költségekkel kell számolni. Vannak irodák, akik apartmanárat adnak meg, és azon felül jelenik meg a bérlet és a választott utazási mód függvényében annak költsége, egyes utazásszervezők pedig esetenként ezeken felül még szervezési díjat is felszámolnak. Ha nem szeretnénk külön számolgatni, további rejtett költségektől tartva, érdemes lehet olyan szervező- vagy közvetítőiroda szolgáltatásait igénybe venni, akik csomagajánlataik mellett a teljes, az utazás minden kötelező költségét tartalmazó árát tüntetik fel.

Többet fizetünk, mint tavaly?

“Többségében számíthatnak az utazók minimális áremelkedésre az inflációnak is köszönhetően a szállás és bérlet áraknál egyaránt” – válaszolta Rónay Osszián arra a kérdésünkre, hogy vajon drágábban síelhetünk-e, mint az előző években.

Ugyanezt a választ kaptuk Nagy Viktóriától is, aki azt is hozzátette, hogy az Európai Unión belül azonban, euróban történő befizetés esetén további áremelkedés a szezon alatt nem várható, azaz erre a szezonra érvényes árak általában annak végéig érvényesek. Ennek megfelelően azonban 

a síutak esetén nem jellemzőek a Last Minute ajánlatok, így nem is érdemes arra várni az utazás lefoglalásával.

Ne feledd a biztosítást!

Még mindig sokan elfelejtenek utasbiztosítást kötni, ha külföldre utaznak, pedig a síelés és a téli sport közbeni balesetek igen gyakoriak. A sípályákon a leggyakoribb a térdszalag sérülés, szakadás vagy térd zúzódás. Szintén jellemző a síelőkre, hogy nagyobb számban szenvednek el különböző testrészeken töréseket: pl. a kulcscsonton, medencén, csuklón, alkaron, felkaron és a lábon. A ficamok, izomszakadások, fej- és csigolyasebesülések, különböző vágások egyaránt rendszeresek, bár kisebb arányban fordulnak elő. Viszont már a legkisebb sérülés külföldi orvosi ellátása is igen költséges lehet, amit biztosítás nélkül magunknak kell kifizetnünk.

Egy súlyosabb baleset esetén a műtét és a kórházi tartózkodás költsége elérheti akár a több millió forintos nagyságrendet.

Jól jönne 3 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 3 millió forintos hitelösszeget, és 84 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk “250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem“, illetve a “Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám” opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 45 941 forintos törlesztővel a Raiffeisen Bank (THM 8,20%) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a K&H Bank (46 000 Ft/hó; THM 8,09%); illetve a Budapest Bank (46 402 Ft/hó; THM 7,90%) ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM,
törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a 
Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát.

Eredeti forrás:
https://www.penzcentrum.hu/utazas/nagyot-mehetnek-telen-az-elelmes-magyarok-igy-futhatja-mindenre.1072291.html