Német síelőket sodort el a lavina Ausztriában – Origo

Két német síelő halt meg, miután a lavina elsodorta őket, egy svájci snowboardos pedig letért a kijelölt pályáról és a vastag hó alatt lelte halálát az ausztriai Voralbergben. Salzburg tartományban több ezer turista képtelen elhagyni a jelentősebb alpesi üdülőhelyeket a heves havazás miatt – közölték az osztrák hatóságok vasárnap.

Szombat óta mintegy félméteres hó esett az Alpok nyugati részén, és magas szintű a lavinaveszély, ami az ötfokozatú skálán a második legmagasabb szintű jelzés.

Voralberg tartományban két német síelő elhagyta a kijelölt pályát, amikor a lavina elsodorta őket. Mindkét esetben a mentőalakulatnak sikerült ugyan kiásni a síelőket a hó alól, de

újraéleszteni már nem tudták őket.Szintén Voralbergben vasárnap egy svájci snowboardos egy kanyarban letért a pályáról, majd egy meredélyről fejjel előre a vastag hótakaróba csapódott, ahol meghalt.

Irányított robbantással csökkentik a lavinaveszélyt

Salzburg tartományban vasárnap délutánig mintegy 12 ezer turistát zárt el a hó a Saalbach-Hinterglemm üdülőhelyen, ahol a hatóságok irányított robbantásokkal igyekeznek csökkenteni a lavinaveszélyt.

Obertauernben az utakat ugyan lezárták, de a helyi katasztrófavédelem konvojt szervezett azoknak a turistáknak, akik vasárnap délutánig el akarták hagyni a területet.

A télies időjárás Ausztria más vidékein is gondot okozott az utakon, valamint a vasúton, illetve akadozott az energiaellátás a meghibásodott távvezetékek miatt.

Eredeti forrás:
http://www.origo.hu/nagyvilag/20190107-nemet-sieloket-sodort-el-a-lavina-ausztriaban.html