OPH – A síelők gyakori gondja a térdfájdalom – OrientPress Hírügynökség

Életmód

A síelők gyakori gondja a térdfájdalom

Fájdalomközpont/OPH Kép: pixabay.com

2017. január 16.

A térdízület a síelés kulcsízülete. A folyamatos, intenzív terhelés miatt a térdben lévő porcok, szalagok, ízületek gyakran sérülnek és kopnak, ennek következtében intenzív térdfájdalmat okoznak ‒ hívta fel a figyelmet Páll Zoltán, a Fájdalomközpont traumatológusa.

Térdfájdalom idővel minden síelő megismeri

Bár a térdet érintő síbalesetek igen gyakoriak ‒ ilyen például a keresztszalagok sérülése, húzódása vagy részleges szakadása, ‒ a jellemzőbb mégis az, hogy hosszabb távon alakul ki térdfájdalom a rendszeres síelés következményeként. Ennek oka lehet a térdben található porc kopása, ismételt kisebb traumák miatt a porckorong (meniscus) károsodása, csonthártya-irritáció, vagy nyáktömlőgyulladás.

Porckopások, porcsérülések

Az ízületek csontvégein lévő ízületi porc biztosítja a súrlódásmentes mozgást a csontok számára. A folyamatos és intenzív terhelés miatt ezek az ízületi porcok elhasználódhatnak, elkophatnak. A porcszövet érdessé válik, és alatta a csont megvastagodik. Végső stádiumban a csontok végei összeérnek, egymáson surlódnak, ami nagy fájdalommal, valamint duzzanattal és gyulladással jár. Túlfeszítés, túlterhelés, helytelen terhelés esetén a térdízületben található két gyűrű alakú porc (meniscus) is károsodhat. Bár gyakori, hogy ez baleset következménye, gyakran előfordul az is, hogy sérüléseit ismétlődő traumák hozzák létre. Az elhanyagolt meniscus-sérülések jele, ha a comb elülső oldalán lévő egyenes combizom sorvadása miatt a síelő az izom gyengülését érzi. Ha nem vesszük komolyan ezeket a sérüléseket, és nem fordulunk idejében orvoshoz, sajnos előfordulhat, hogy súlyos szövődmények alakulnak ki (pl. a porcgyűrű teljes szakadása), amikor már a műtét elkerülhetetlen.

Kép: illusztráció

Forrás: Pixabay.com

Csonthártya-irritáció, nyáktömlőgyulladás

A sportártalmak közé tartozik az a térdfájdalom, amelynek a hátterében csonthártyagyulladás áll. Ez sem az alkalmi, síelés közben elszenvedett sérülések közé tartozik, hanem a rendszeresen síelőket érinti, mivel hosszabb távon jelentkezik. A térdkalács felső részén végződő, négyfejű combizom túlterhelése okozza, amikor a térdkalács felső részén vagy csúcsán csonthártya-irritáció és gyulladás léphet fel. További terhelésre a térdkalács körüli, a súrlódást csökkentő nyálkatömlők, illetve a térdkalácsszalag is begyulladhat, illetve a porcfelszín lágyulása is bekövetkezhet.

Milyen kezeléssel szabadulhatunk meg a térdfájdalomtól?

A térdfájdalmak maguktól nem fognak elmúlni, ez pedig lehetetlenné teszi, hogy gondtalanul élvezhessük a síelést. Sajnos, ha már egyszer megsérült a térdünk, vagy már elkopott a porc, onnantól kezdve folyamatos odafigyelést igényel ez a probléma. „ Akár egy régebbi baleset utáni elhanyagolt sérülés következtében kialakuló, akár egy hosszabb ideje fennálló térdfájdalomról van szó, a természetes fájdalomcsillapítást javaslom a térdfájdalom kezelésére” – mondja Páll Zoltán.

A természetes fájdalomcsillapítás alappillérei

A természetes fájdalomcsillapításnak három fontos lépése van. A legelső a pontos diagnózis, amely fél siker az eredményes kezeléshez. Ennek során részletesen fel kell mérni nem csak az ízületi mozgásokat, de a térdízület izmainak, az alsó végtag izmainak állapotát, erősségét, szimmetriáját is. Szükség esetén MR vagy ultrahang vizsgálatot kell végezni. A második lépés, hogy minél előbb megszüntessük a fájdalmat, a gyulladást, és az ebből eredő mozgáskorlátozottságot. A fájdalomcsökkentésre kiváló a helyi fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, regenerálódást gyorsító injekciók alkalmazása. A harmadik, hogy segítjük a károsodott szövetek felépülését, a térdízületek, izmok, inak, porcok regenerálódását. Ehhez kiváló az ízületi hialuronsav injekció, mely visszapótolja az ízületi folyadék csökkent kenőképességét, táplálja a porcot, segíti rugalmasságának megőrzését. A természetes fájdalomcsillapítás három lépése biztosítja a térd fájdalommentes szabad mozgatását, továbbá a térdízület megfelelő terhelhetőségét ‒ ismertette a traumatológus-sportorvos.

Eredeti forrás:
https://orientpress.hu/cikk/2017-01-16_a-sielok-gyakori-gondja-a-terdfajdalom