Órákon át fagyoskodtak az elromlott liften Jahorinán – Síelők.hu

h i r d e t é s

Csütörtök délután negyed négykor állt le a jahoronai síterep egyik leghosszabb liftje, a Skocine. A hasonló nevű domboldalból induló liftnek csak ‘ráhordó’ funkciója van, azaz mellette nem találhatóak pályák, csak a magasabban található liftek aljához lehet vele utazni. A leállás akkor történt, amikor zárás előtt a síelők zöme vissza akart térni a lifttel.

Az 1450 méter hosszú régi építésű kétülésesen körülbelül 200 ember fagyoskodhatott a rendkívüli hidegben. A hőmérsékletről ellentmondó adatok láttak napvilágot, mindenesetre a közeli Szarajevóban ugyanabban az időpontban mínusz 12 fokot jelentett a helyi meteorológiai állomás.

Késő este, 11 óra előtt sikerült az utolsó liften rekedt síelőt is lehozni. A mentési akció alatt senki sem sérült meg, mindenkit sikerült épségben lehozni. A mentésben egy helikopter is közreműködött.

Jahorina síközpont a nyolcvanas évek elején élte virágkorát, az 1984-es téli Olimpián itt rendeztek néhány alpesi versenyt is. Azóta a háború sújtotta Bosznia-Hercegoniva nem tudott annyi pénz költeni az infrastruktúrára, hogy az lépést tartson a mai kor színvonalával.

Eredeti forrás:
https://sielok.hu/rovat/hirek/cikk/20080106javorina/