Rendszeres síjárat indult Nógrádból az Alacsony-Tátra sípályáihoz – Felvidék.ma

Nógrád megye és Besztercebánya megye január 3-án aláírt együttműködése alapján január 19-én el is indult az első, Salgótarjánt a Košutka, Mýto, Tále és Chopok-dél (Jasná)síközpontokkal összekötő síbusz, amely ezután március 24-ig minden szombaton és vasárnap menetrend szerint közlekedik.

A két megye történelminek is nevezhető együttműködésének első kézzel fogható eredményére nem kellett sokat várni, alig több mint két héttel az aláírás után már el is indult az első síjárat Salgótarjánból a fenti 4 szlovákiai síközpontba. Az első síbusz megérkezését mindenütt megünnepelték, az elmaradhatatlan vendéglátás mellett népviseletbe öltözött szlovák fiatalok népzenével, néptánccal köszöntötték a résztvevőket.

Nagy élmény volt a szlovák-magyar kapcsolatok újjáéledését ünneplő közegben lenni!

Azonban menjünk szépen sorban, először lássuk a síbusszal kapcsolatos konkrétumokat!

Március 24-ig minden szombaton és vasárnap, előzetes regisztráció után lehet utazni a dekoratívan feldíszített és rendkívül kényelmes busszal a jobbnál jobb szlovák sípályákra.

Salgótarjánból indul a síbusz (Fotó: Farkas Márton/Felvidék.ma)

Az autóbusz a magyarországi Salgótarjánból reggel 7 órakor indul és a felvidéki Fülek, Losonc és Lónyabánya városokban is fel lehet rá szállni. Délután 15:30-kor indul vissza a Chopok alatti végállomásról és este fél 7 után érkezik vissza Salgótarjánba. Információink szerint a szombati oda- és a vasárnapi visszaútra is van lehetőség azok számára, akik egy teljes hétvégét töltenének lesiklással, vagy más téli szórakozással.

A buszjegy ára, Besztercebánya megye anyagi támogatásának köszönhetően rendkívül barátinak mondható, és ráadásul az egyes sícentrumok 10-25%-os kedvezményt is adnak a síbérletekre – illetve egyes esetekben más szolgáltatásokra is – a buszjegyet felmutatók számára.

A fentieket figyelembe véve a busz azoknak is kiváló alternatíva, akik ezeket a sípályákat eddig autóval közelítették meg. A négy síközpont összességében óriási kínálatot jelent, melyben megtalálhatja mindenki a neki legmegfelelőbb lehetőséget. Azok is, akik életükben először csatolnának sílécet és azok is, akik tapasztalt síelők és igazán komoly síkalandokra vágynak. A busz menetrendjéről, a jegyárakról és az egyes síközpontok nyújtotta lehetőségekről és kedvezményekről az alábbi oldalon lehet tájékozódni.

A két megye közti organikus kapcsolatot erősíti a járat

Az első járaton néhány síelőn és turistán kívül a két megye vezetője, Ján Lunter és Skuczi Nándor társaságában több felvidéki, illetve magyarországi politikus, tisztviselő és tudósító is utazott. A teljesség igénye nélkül; Felvidékről Agócs Attila, Fülek polgármestere, Csúsz Péter, az MKP losonci járási elnöke, Jámbor László Besztercebánya megyei képviselő, a Nagykürtösi járásból Inám, Ipolybalog és Nagycsalomja polgármesterei. Magyarországról dr. Bablena Ferenc, Nógrád Megye Önkormányzatának alelnöke, dr. Bagó József, Nógrád megyei főjegyző, Lőrincz Gyula, a Nógrád Megyei Önkormányzat Területfejlesztési Osztályának vezetője és Tarnóczi László, a Kossuth Rádió tudósítója, illetve a Nógrád Megyei Hírlap stábja is részese volt az első síbusz-útnak.

Többen közülük, így például Ján Lunter, Agócs Attila vagy Tarnóczi László sílécet is kötött, hogy a gyönyörű napsütéses időben élvezze a lesiklás örömeit a Chopokon.

Az első úton részt vett több felvidéki magyar politikus, polgármester is (Fotó: Farkas Márton/Felvidék.ma)

Utazás közben a résztvevőket kérdeztem; mi a véleményük a megvalósult síjáratról? Milyen további együttműködési lépések várhatók? Hogyan értékelik a két megye konkrét együttműködését?

Ján Lunter, a Besztercebánya Megyei Önkormányzat elnöke a síjárat és a ping-pong diplomácia hasonlóságát firtató kérdésre kifejtette, hogy

itt elsősorban nem diplomáciáról van szó, hiszen a történelem összeköti a két régiót.

Nógrád megye vezetőivel már több találkozót is tartottak, mindnek az volt a kiindulópontja, hogy miként lehetne a két szomszédos területen úgy fejleszteni az infrastruktúrát és szolgáltatásokat, hogy az az itt élő polgárok igényeit minél inkább figyelembe vegye. A szavakon túl olyan konkrét lépéseket tesznek, amik valóban összekötik a két területet. A megvalósult síbusz mellett tervezik a vasúti kapcsolat újjáépítését Salgótarján és Fülek között, akár egy Budapest – Salgótarján – Besztercebánya – Krakkó viszonylat létrehozásával is. Kapcsolatok terén kiemelkednek az Ipoly-hidak, az Ipolyhídvég – Drégelypalánk és az Ipolyvarbó – Őrhalom Ipoly-híd tervezése és kivitelezésének előkészítése is előrehaladott állapotban van. Középtávon terveznek együttműködést felsőoktatási, azon belül turisztikai képzés területén is.

Skuczi Nándor, Nógrád Megye Önkormányzatának elnöke nagyszerű dolognak nevezte a síjárat elindítását, és egyben megköszönte Ján Lunter elnök úrnak, hogy élt ezzel a kezdeményezéssel. Bízik benne, hogy

a két megye között olyan organikus kapcsolatot tudnak kiépíteni, ami mindkét területen élő embereknek, közösségeknek, családoknak, vagy akár gazdasági társaságoknak, turisztikai szervezeteknek is a javára válik.

A síjárat a hiányzó tömegközlekedési kapcsolatok létrehozásának szimbolikus kezdő lépése.

Szlovák népviseletben várták a vendégeket (Fotó: Farkas Márton/Felvidék.ma)

Az úthálózat fejlesztésében is konkrét terveik vannak, például a magyarországi 2-es és 21-es utak, valamint a határ metszéspontoktól Besztercebányáig terjedő szakaszok szélesítésének, felújításának ügyét is összehangolják. A vasúti kapcsolat felélesztését kulcskérdésnek tartja, ezért közösen fognak lobbizni a két ország vezetésénél. A jó gyakorlatok kölcsönös megismerése keretében január 29-én vendégül látják Besztercebánya megye küldöttségét, akik Varsányra, Somoskőújfaluba és egy salgótarjáni kollégiumba látogatnak el. Cél a szociális szövetkezetek, az értékteremtő Start-munkaprogram és a hátrányos helyzetű fiatalok felzárkózását segítő Arany János Program megismerése.

Csúsz Péter, az MKP losonci járási elnöke a megyei sícentrumok népszerűsítését fontos lépésnek nevezte a határon innen és túl élő magyarok körében egyaránt.

Losonc városa további lehetőséget is biztosít, egy másik autóbusz a városból Rimakokava környékének síterepeire viszi a téli sportok szerelmeseit.

A további fejlesztések kapcsán említette a Jéne – Susa (Ózd) közötti közút megépítését, ennek kiviteli tervei már előrehaladott állapotban vannak Magyarországon, most pedig Besztercebánya megye is elkezdi a saját szakaszának tervezését.

Agócs Attila, Fülek polgármestere kiemelte, hogy az idegenforgalom terén van mit kínálnia mindkét régiónak a másik fél számára. Bízik benne, hogy a határ két oldalán élők hamar teltházassá teszik a most elindult síbuszokat.

A kulturális idegenforgalom területén felmerült a meglévő kétoldalú Nógrádi Folklórfesztivál és a Novohrad-Nógrád Geopark szerepének erősítése, fejlesztése is.

Sportélmények az első sínapon

A hazafelé úton a napi (sport)élményekről faggattam az utasokat. Agócs Attila véleménye szerint a régió síelőinek új, komoly távlatokat nyit az elindult síjárat. Tarnóczi László kiválónak tartja a síelési lehetőségeket, kezdőknek Tále és Košutka, középhaladóknak Košutka és Mýto, haladóknak pedig Jasná síterepeit ajánlja.

Csodás táj várta a síelőket (Fotó: Farkas Márton/Felvidék.ma)

Bodrogi László, a salgótarjáni Zöld Út TE 71 éves természetjárója rendkívül örült az elindult síjáratnak. Ő Herencsvölgyből (Hriňová) tett fotós gyalogtúrát a herencsvölgyi tanyák érintésével a Polyána alatt, 1100 méteren lévő, befagyott vízeséshez. Ide és más túracélpontok eléréséhez is még többször tervezi igénybe venni az autóbuszt és erre biztat minden természetjárót.

Bakancsra, sílécre fel! Reméljük, hogy sok hasonló kapcsolatépítésről adhatunk hírt a közeljövőben!

(A szerző a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa Ipolynyéken)

Eredeti forrás:
https://felvidek.ma/2019/01/rendszeres-sijarat-indult-nogradbol-az-alacsony-tatra-sipalyaihoz/