Síelés közben meghalt az Eximbank vezérigazgatója – Origo

Az Origo úgy értesült, hogy síelés közben meghalt Urbán Zoltán, az Eximbank vezetője. Ezt már a külügyminisztérium is megerősítette.

A külügy közleménye szerint Urbán Zoltán a tárca a saját halottjának tekinti, „az ilyenkor szükséges konzuli intézkedések folyamatban vannak”.

A Magyar Bankszövetség főtitkára az MTI-hez eljuttatott közleményében megrendülésének adott hangot. Kovács Levente azt írta:

Urbán Zoltán csaknem három évtizeden át aktív részese volt a magyar gazdaság fejlesztésének, melyet hazai és nemzetközi banki szerepvállalással segített. Emberi tisztesség, szakmai alázat, baráti segítőkészség kísérte végig életét.

Urbán Zoltán tanulmányait a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen végezte, majd további képesítéseket szerzett a Wharton Schoolon (Philadephia, USA), a Globecon Europe-on, illetve a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán. Dolgozott külkereskedőként egy hamburgi központú német egészségügyi cégnél.

Banki pályafutását 1990-ben az Iparbankházban, az ipari szövetkeztek bankjában kezdte, majd az OTP Bankban dolgozott. Kezdetektől exporthitelezéssel, külkereskedelemhez kapcsolódó bankári szolgáltatásokkal foglalkozott, ami később kiegészült nagyvállalati hitelezéssel, strukturált finanszírozással és treasury műveletekkel. Az OTP Bank után 1997-2001-ig a Hypo Vereinsbank Hungária ügyvezető igazgatója, 2001-ben és 2002-ben a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vezérigazgató-helyettese és Igazgatóságának tagja, majd 2003-ban és 2004-ben a Dresdner Bank Hungaria ügyvezető igazgatója volt.

Urbán Zoltán, az EXIM Bank vezérigazgatójaFotó: Szabó Gábor – Origo

2004-től 2010-ig a Landesbank Baden-Württemberg (LBBW) és Südleasing hazai képviseletének vezetőjeként dolgozott, ahol a pénzintézetek hazai terjeszkedését készítette elő.

2010-től ismét az MFB Zrt. üzleti, pénz-  és tőkepiaci vezérigazgató-helyettese és Igazgatóságának tagja volt, majd 2014 januárjában kinevezték a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatójává.

2015. január 5-től Urbán Zoltán az EXIM (Magyar Export-Import Bank Zrt. és Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. intézménypáros) vezérigazgatója, valamint 2015 áprilisától a Magyar Bankszövetség elnökségi tagja volt. 6 éve a magyar kormány delegáltjaként az Európai Beruházási Bank igazgatóságának is tagja, valamint 2015 májusától a Kínai Közép-Kelet-Európai Együttműködési Befektetési Alap alapkezelőjének igazgatósági tagja volt. A Kínai-Magyar Vasúti Nonprofit Zrt. igazgatóságának elnöke volt.

Mint arról az Origo korábban beszámolt: holtan találtak szombaton egy 51 éves magyar síelőt Ausztriában. A férfi újraélesztésére tett kísérletek sikertelenek voltak: szívinfarktust kapott.

Eredeti forrás:
https://www.origo.hu/itthon/20171231-sibaleset-halal-urban-zoltan.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.