Síelés közben mindig egy kicsit meghal a tongai félisten

Pita Taufatofuára mindenki azért emlékszik, mert beolajozott felsőtesttel vitte Tonga zászlaját a riói olimpián. Pedig ő hazája első sportolója, aki a nyári és a téli játékokra is kvalifikált. A Dél-Koreába vezető úton majdnem csődbe ment, és még nem volt sífutóverseny, amelyet élvezett volna, viszont még sosem volt ilyen boldog. Már csak a phjongcshangi hideget akarja valahogy túlélni.

Ha az ember meghallja Pita Taufatofua nevét, nem biztos, hogy beugrik, kiről is van szó. De ha hozzátesszük, hogy ő volt a félmeztelen tongai zászlóvivő a 2016-os riói olimpia megnyitóünnepségén, még azok is felismerik, akik nem nézték a bevonulást.

A sportoló akkor egy szál ta’ovala-szoknyában és beolajozott felsőtesttel lépett be a legendás Maracana Stadionba, azonnal a címlapokra került. Az olimpián már nem sikerült maradandót alkotnia, a nehézsúlyú taekwondósok mezőnyében az első mérkőzésén simán kikapott.

Mivel ötéves kora óta taekwondózott, éremben bízott, így érhetően csalódott volt a sikertelen szereplés miatt. 2012-ben is próbálkozott a kijutással, ám megsérült a kvalifikációs tornán, és bár sántítva is megpróbált kvótát szerezni, az utolsó állomáson elbukott – utána hetekig lábra sem tudott állni. A Rióban történteken hamar túltette magát, az olimpia után új kihívásra vágyott és a fejébe vette: második tongaiként ott lesz a téli olimpián is.

Alig egy éve volt rá, hogy ezt a célkitűzést teljesítse. Ha csak egy hajszálon is múlt, de sikerült neki.

A most 34 éves Taufatofua a sífutást nézte ki magának, amihez nem éppen Tongán lehet megtalálni a legideálisabb felkészülési helyszíneket. Havat is csak egyszer látott addig életében. Eleinte homokdombokra futkorászott fel a lábára erősített falécekkel, majd gördülő sílécekre váltott és közben az interneten gyűjtött pénzt a felkészülésére.

Egy olimpián nem lehet csak úgy elindulni, kvótát kell szerezni

Taufatofua versenyről versenyre ment, ám kvalifikáció terén hatszor is sikertelenül járt. A hetedik, azaz utolsó dobása Izland volt, csakhogy Isztambulban lekésett egy csatlakozást, nagyon úgy tűnt, hogy ugrik számára a dél-koreai olimpia.

Az első tongai a téli olimpiákon

Egy bizonyos Fuahea Semi volt az első tongai, aki kijutott a téli olimpiára. A most 30 éves férfi szánkóban már a 2010-es játékokat kitűzte célul, ám arról lemaradt. Később egy szponzori szerződés miatt a nevét Bruno Bananira változtatta, ami ugye egy német fehérneműket gyártó cég neve is.

2014-ben, Szocsiban már ezen a néven szerepelt, a 39 indulóból a 32. helyet szerezte meg.

Horvátországba repült, majd onnan autóval sikerült eljutnia Izlandra, és ugyan ott meg eleinte a nagy hó fogságába kerültek a csapatával (nem tudtak továbbhaladni a járhatatlan utak miatt), végül odaértek a versenyre, amelyen eddigi karrierje során a legjobb teljesítményt nyújtotta.

Kvalifikálta magát, így ő az első tongai sportoló, aki mind a nyári, mind pedig a téli olimpián is képviseli hazáját.

Pénzügyileg még sosem álltam ilyen rosszul, de életemben nem voltam még ennyire boldog

– mesélte a Reutersnek, és azt is elárulta: a testvérétől kellett kölcsönkérnie repülőjegyre, hogy hazajusson Izlandról.

„Az volt a tervem, hogy a legnehezebb sportágat választom, mert az az igazi kihívás. Egy évem volt kvalifikálni, de sikerült. Sokan nem is látják, mennyi munka van ebben, csak hogy újra itt van a csávó, akinek csillog a teste az olajtól” – mondta az NBC-nek.

Amikor a célokról kérdezték, Taufatofua csak nevetett: semmi mást nem tervez, mint hogy jól érezze magát. Épp eléggé kihajtotta magát, hogy meglegyen a kvótája, most már minden percét élvezni akarja a téli olimpiának, amely számára vasárnap reggel kezdődik majd.

Meg túlélni a phjongcshangi hideget, ami még az északi országokból érkezők mindennapjait is megnehezíti.

Rio után sokan kérdezték, hogy ezúttal is félpucéran vonul-e majd be, mire azt felelte: a hideg miatt most rajta marad a ruha. Aztán elérkezett a pénteki megnyitó, és ismét megjelent az olajos felsőtestű Pita Taufatofua.

Nyitókép: Europress/AFP/Aris Messinis

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?

Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu

Eredeti forrás:
https://24.hu/sport/2018/02/09/sieles-kozben-mindig-egy-kicsit-meghal-a-tongai-felisten/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.