Síelni készül? Akkor erről tudnia kell! – Napi.hu

A statisztikák szerint a magyarok körében továbbra is töretlen népszerűségnek örvend a síelés és a snowboardozás: e két téli sportot 2016-ban összesen 547 ezer honfitársunk választotta, ugyanannyi, mint 2015-ben is. Íme, néhány jó tanács, hogy problémamentes legyen a síelés.

Fotó: Napi.hu

A síelők és a snowboardozók jóval óvatosabbak, mint az átlagos utazók: míg az összes magyar utazó csupán 35 százaléka köt utasbiztosítást, addig a téli sportok hazai szerelmeseinek mintegy 60 százaléka gondoskodik ilyen módon is a biztonságról. Ám a tapasztalatok szerint azt már sokan nem tudják, hogy pontosan mire is fizet a síbiztosításuk, milyen anyagi kártérítésre jogosultak, ha pech történik. Erre ad választ a Vienna Life Biztosító blogján megjelent írás.

1. Hüttéből a kórházba

A téli sportolás során felmerülő káresetek között az akár több ezer eurós összegű károk sem ritkák, hiszen például egy Ausztriában – a sípályák környékén sok esetben magánszolgáltatók által – elvégzett helikopteres mentés díja 5-15 ezer euró (mintegy 1,5-4,5 millió forint), míg a kórházi műtét és ellátás összege 8-20 ezer euró (nagyjából 2,5-6 millió forint), amikhez képest a Magyarországra történő hazaszállítás díja már “csekélység”: 1-1,5 ezer euró (körülbelül 300-450 ezer forint).

2. A sípályán is kell kgfb

Balesetet persze nemcsak elszenvedhetünk a pályán, de okozhatunk is. Mi történik például akkor, ha síelés közben nekiütközünk valakinek, aki emiatt kórházba kerül, és hónapokra kiesik a munkából? Ezekre az esetekre találták ki a felelősségbiztosítást, amely a kgfb-hez hasonló: akár több millió forintig is fizeti a más tulajdonában vagy testi épségében általunk okozott kárt.

3. Műszaki cikk, sportfelszerelés, te drága!

A felszerelés a lécektől a védőeszközökön át a kiegészítőkig és a ruházatig, simán belekerül több százezer forintba, így a pótlásuk vagy javíttatásuk sem olcsó. Ha felszerelésünket, ruházatunkat vagy kütyünket valamilyen kár éri – például valamelyik megsérül, vagy amíg a hüttében lazítunk, eltűnik -, a síbiztosítás ezekre is fizet, akár 400 ezer forint erejéig is.

4. A síbérletről se feledkezzünk meg!

Bármikor közbejöhet egy betegség – gyerekkel utazóknál ez igen gyakori -, ami miatt meghiúsul vagy előbb véget ér az utazás. Emiatt pedig elbukjuk a már kifizetett szolgáltatások árát. A síbiztosítás betegség vagy baleset esetén fizeti a síbérlet árát a fel nem használt napokra. Sőt abban az esetben is megtéríti a bérlet árát, ha a sípálya üzemeltetője rendkívüli ok, például extrém időjárás vagy lavinaveszély miatt lezárja a pályát.

5. Ha feladná az autó

Nem ritka az sem, hogy útban a sípályák felé balesetet szenvedünk, vagy egyszerűen csak lerobban az autónk. De mi van akkor, ha emiatt nem tudjuk folytatni az utat?  A síbiztosításhoz választható autó assistance szintén nem kidobott pénz, ugyanis egy ilyen esetben a biztosítónk megszervezi és fizetheti helyettünk a helyszíni javíttatást vagy a szervizbe szállítást, az alkatrészcserét, a defektes gumiabroncs költségét, a csereautó bérlését vagy a hazautazást, sőt, akár még a szállást is a javítás idejére

Kép forrás: StockSnap.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Eredeti forrás:
https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/sielni_keszul_akkor_errol_tudnia_kell.655038.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.