Síruha

A megfelelő síruházat kiválasztása fontos dolog, hiszen ha nem érezzük komfortosan magunkat, akkor a síelést sem tudjuk élvezni igazán. A jó síruha megfelelően meleg, de nem izzadunk benne. Nem akadályoz a mozgásban és jól ellenáll a szélnek és a csapadéknak is.

Talán már a gyerekkorunkban is sokszor hallottuk, hogy rétegesen öltözzünk fel, nincs ez másként a síruházatnál sem. Ugyanakkor a modern öltözködés csak 3 rétegből áll.

A három rétegű síöltözet szerepe

  1. Az első réteg (base layer) az, amikor az aláöltözőt vesszük fel. Ennek a rétegnek a fő szerepe az izzadság elvezetése a bőrünkről.
  2. A második, középső réteg szerepe hő megtartása.
  3. A külső réteg pedig külső környezettel (csapadék, szél) szembeni védelem.

Az ilyen három rétegű öltözettel és korszerű anyagok használatával tudjuk elérni azt a célt, hogy ne fázzunk, a külső csapadék ellen ellenálló legyen  a ruhánk, ugyanakkor a sportolás közben megnövekedett nedvesség kifelé távozni tudjon.

Sí aláöltözet, alsóruha

Három rétegű síruházat

A felsőruházat esetén mindig használjuk az aláöltözőt. Alsóruha esetén  hűvősebb időben, illetve a fázósok esetén ajánlott.

Az aláöltözetek rugalmas anyagból készülnek, hogy ne akadályozzanak a mozgásban. Léteznek szintetikus és természetes alapú (pl. merinói gyapjú) vagy ezek keverékeiből készült alsóruházatok. Mivel az aláöltözet érintkezik a bőrünkkel, ezért fontos, hogy ne irritálja azt és a testnedvességet el kell, hogy vezesse. A pamut azért nem a legmegfelelőbb megoldás, mert felszívja a nedvességet és magában tartja, így nem tud a nedvesség elpárologni.

A gyapjú általában drága, de természetesen anyag. Természetesen antibakteriális hatású, ezért nem lesz büdös. Még nedves állapotban sem veszti el a hőszigetelő képességét. A merinói gyapjú puha is. Kevésbé szennyeződik és jól tartja a formáját, ugyanakkor lassabban szárad, mint a szintetikus anyagok.

A szintetikus anyag általában poliésztert jelent. Előnye, hogy könnyű, jól kezelhető és nem szívja fel a nedvességet, de testszagot fel tudja venni. Könnyen szárad.  Van olyan is, amikor a szálakon ezüst ionokat visznek fel, melyek antibakteriális hatása miatt a kellemetlen szagok ellen véd.

Általában a legjobb megoldás, ha a keverik az anyagokat. Az elképzelés az, hogy a merinó gyapjú a bőrhöz ér hozzá, így komfortos, puha és szagmentes, míg a poliészter külseje el-, illetve kivezeti a nedvességet, vagyis pillanatok alatt megszárad.

Síkabát

SíkabátA 3 rétegű öltözet esetén a külső síkabát alatt van még egy alákabát, aminek elsődleges szerepe az, hogy megtartsa a meleget és erre jön rá a külső síkabát, ami pedig véd az időjárás viszontagságaitól. Alákabát helyett lehet használni pulóvert is. Itt is vannak szintetikus anyagból vagy természtesből készült megoldások. Szintetikus pl. egy polár felső (anyaga poliészter). Természetesen egy gyapjú pulóverek is. Az alákabátoknál gyakran pehelytoll bélést szoktak használni.

A legfelső réteg a külső síkabát. Léteznek úgynevezett héjkabátok, melyek nagyon könnyűek és a szerepük az, hogy a széltől és külső nedvességtől védjenek bennünket, ezekben nincs is töltés. Természetesen léteznek bélelt síkabátok is.
Bármilyet is választunk, érdemes megnézni, hogy hány mm-es a vízállósága. Pl. 5 000 mm esetén azt jelenti ez az érték, hogy a síkabát anyaga 1 négyzetcentiméteren 5 000 milliméter magas vízoszlop súlya alatt nem engedi át a nedvességet. 5000 mm alattit semmiképpen ne válasszunk, mert egy egész napos hóesésben átázik. Az 5000-10000 mm közötti értékkel rendelkező kabátok általában a hobbi sízőknek már megfelelőek. A csúcskategóriás síkabátok 20000 mm-es vagy nagyobb értékkel rendelkeznek.

A másik érték, amit még érdemes megnézni, az lélegzőképesség. Pl. 5000 gr/m2/24 az jelenti, hogy 24 óra alatt 5000 gramm vízpára tud 1 négyzetméter felületen távozni. Minél magasabb ez a szám, annál jobb a síkabát légáteresztése.  5000-8000 gr/m2/nap érték a hobbi sízőknek általában elegendő, ha valaki nagyon aktív, akkor 10000 gr/m2/ nap feletti vásárolnia.

Szoktak még alkalmazni a lélegzőképességre egy úgyneveztett RET értéket is. Ez az érték minél kisebb, annál jobb a szellőzése a síkabátnak. A 6-os érték már kimagaslóan jó. 13 alatti értéktől már nyugodtan vásárolhatunk síkabátot.