Sokat tehetünk visszeresség ellen – Íme néhány tanács a …

Kialakulásában nagy szerepe lehet a túlsúlynak, az ülő- vagy állómunkának, de például annak is több gondot kell fordítani a megelőzésre, aki örökölhette a hajlamot, vagy rendszeresen magas sarkú cipőt visel. Lássuk, hogyan kerülhetjük el a fájdalmas betegséget, s milyen lehetőségek vannak a gyógyításra.

Néhány jó tanácsok a megelőzéshez

Mozogjunk: a vénákra nem minden sport jótékony hatású. Ajánlott az úszás, a séta, a túrázás, a kerékpározás, a síelés, a tánc és a torna.

Figyeljünk a súlyunkra: minden egyes felesleges kiló indokolatlan terhet ró a vénákra, ezért elősegíti a visszér kialakulását.

Álljunk, üljünk helyesen: soha ne nehezedjünk csak az egyik lábunkra (pl. főzés, vasalás közben), ülés közben a keresztbe tett vagy hosszan behajlítva tartott láb ereiben is lassul a vér visszaáramlása, túlterhelés lép fel.

Polcoljuk fel éjszakára a lábat: amikor aludni készülünk, bokánkat vagy vádlinkat emeljük meg egy pokróc vagy lapos párna segítségével, 10–15 centi magasra.

Járkáljunk mezítláb: cipőnk sarkának minden pluszcentimétere lassítja a vérvisszaáramlást, viseljünk lapos talpú cipőt, otthon sétáljunk zokniban vagy mezítláb.

Vegyünk hideg lábzuhanyt: minden reggel és este elöl a lábfejtől az ágyékig, majd hátul vissza a lábfejig tusoljunk le hideg vízzel. Az összeszűkülő erek hatására megszűnik a vér pangása.

Óvjuk lábunkat a melegtől: a szauna, a napozás, a szolárium, a forró fürdő mind-mind tágítják a vénákat, visszérre hajlamos lábbal inkább kerüljük ezeket.

Kerüljük a szűk ruhát: a szoros zokni, harisnya, fehérnemű, deréköv, a feszes nadrág és szoknya is kedvezőtlenül hat a vénákra.

Gyakorlatok a jobb keringésért

Az alábbi tornagyakorlatokat minden este vagy reggel két perc alatt elvégezhetjük:

Támasszuk alá a lábunkat egy kispárnával, majd szorítsuk „marokba”, illetve nyissuk szét az ujjainkat olyan gyorsan és erősen, amennyire csak képesek vagyunk rá.

Húzzuk fel a térdünket, emeljük fel az alsó lábszárunkat, és végezzünk gyors körzéseket váltakozó irányba.

Húzzuk fel ismét a térdünket, lábunkat először hajlítsuk be, majd újra nyújtsuk ki, s csak ezt követően engedjük le.

Szorítsuk a kispárnát két lábfejünk közé, emeljük fel néhányszor, majd tegyük le újra.

Természetes gyógymódok

Segíthetnek a különböző vitaminok, mint például a C- és az E-vitamin, amelyek javítják a keringést, s erősítik az érfalakat.

Három hónapos használat után várható eredmény azoktól a táplálékkiegészítőktől, amelyek például ázsiai gázlókivonatot tartalmaznak, segítik az érfalak rugalmasságának, az erek átjárhatóságának helyreállítását.

Hatásosak lehetnek még a vadgesztenye és a szúrós csodabogyó hatóanyagaival készült különböző szerek.

Kapható már olyan krém is, amely a piócák nyálából kivont hirudin nevű hatóanyagot tartalmazza, ez a bőrön keresztül felszívódva a visszeresség kezelésére szolgál. Rendszeres használata erősíti a vénák falát, javítja a keringést, gátolja a láb dagadását és kozmetikai hatást is kifejt.


Eredeti forrás:
http://www.blikk.hu/eletmod/egeszseg/sokat-tehetunk-viszeresseg-ellen/11elhsv

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.