Spanyolországban és a Közel-Keleten is nagy mennyiségű hó esett – 24.hu

Fehér lett a húsvét a magasabb részeken a dél-európai és észak-afrikai hegyekben. Libanonban 40 centiméter hó hullott, ugyanennyit mértek a spanyol síterepen, Sierra Nevadán is, ahol három méter vastagon áll a hó a legmagasabb részeken – írta a síelők.hu.

A Földközi-tenger keleti oldalán húsvéti tél lepte meg a túrázókat a hegyekben. Cipruson 1000 méter felett már néhány centiméter hó hullott, az ország egyetlen síterepén pedig 1850 méteres magasságban 11 cm havat mértek.

Havazott a Közel-Keleten, nem is kis mennyiségben. Utoljára 23 évvel ezelőtt hullott hasonló mennyiségű hó áprilisban. A hétfőn megérkezett hideg és csapadék már 300 méter felett átváltott havazásba, természetesen komoly gondokat okozva a közúti közlekedésben. Egyes területekről 40-60 cm havat jelentettek.

Nemcsak az országutakon, hanem a légi közlekedésben is veszélyes lett az időjárás. A kuvaiti légitársaság Bejrútba érkezett gépét, a légitársaság közleménye szerint, a heves jeges eső horpasztotta be.

Spanyolországban is havazott. Európa egyik legdélebbi síterepén, Sierra Nevadán 20-40 cm hullott, így a fenn már/még három méter vastag a hóréteg. A síterep bejelentette, hogy a kiváló hóviszonyoknak köszönhetően május 5-ig tartanak nyitva, és az utolsó két hétre megpróbálják tartani a jelenlegi kínálatot, azaz 70 kilométernyi pályán lehet síelni továbbra is.

Kiemelt kép: Lebanon Weather Forecast

Eredeti forrás:
https://24.hu/kulfold/2019/04/24/spanyolorszag-kozel-kelet-aprilis-havazas/