Szabályok sípályán: ügyeljünk a biztonságra! | VEOL – Napló Online

Tíz alapvető szabályt tartalmaz a nemzetközi sí-KRESZ, amelyeket mindenkinek figyelembe kell venni, amikor a téli sportokat választja, hangsúlyozta László Márk, az eplényi síarénát működtető társaság marketing vezetője. Erről házirendjükben is lehet tájékozódni.

Sokan hódolnak a téli sportoknak, az eplényi pályák hetek óta kitűnőek, és többen határon túli pályákra is elutaznak síelni, snowboardozni, ahogy ezt tervezik a közelgő márciusi hosszú hétvégén is.

-Hogy felhőtlen és biztonságos legyen a sportolás érdemes megismerni, illetve betartani azokat a szabályokat, amelyekkel elkerülhetőek a kellemetlenségek, illetve a balesetek, szögezte le László Márk, aki maga is hódol a téli sportoknak. Az eplényi síaréna marketing vezetője kiemelte, nagyon fontos szabály az odafigyelés másokra, illetve arra, hogy mi történik körülöttünk a pályán. –Ne felejtsük el, ott nem mi vagyunk egyedül, emiatt alapvető szabály – ahogy a közúti forgalomban is – a megfelelő sebességgel történő síelés, amit a tudásunk, az időjárás, illetve a pálya adottságai szerint válasszunk meg! – tanácsolta. Hozzátette, nagy veszélyt rejthet az illetőre, és másokra is, ha valaki például ködös időben száguldozik a pályán.

László Márk: Hogy felhőtlen és biztonságos legyen a sportolás érdemes megismerni, illetve betartani azokat a szabályokat, amelyekkel elkerülhetőek a kellemetlenségek, illetve a balesetek
Fotó: Síaréna

László Márk kifejtette, balesetet lehet elkerülni a szabályos kikerüléssel, ugyanis a hátulról jövőnek kell kerülnie az előtte levőt. Előzés közben viszont ne ijesszük meg a másikat, ne menjünk át a lécén, és ne is súroljuk előzés közben. Nagyon fontos szabály sípályákon a körülnézés, különös tekintettel az elindulásra. Eszerint megállás után ne folytassuk a síelést, snowbordozást vaktában, körülnézés nélkül, és megállni, vagy felfelé menni csak a pálya szélén, jól belátható helyen szabad.

Nagyon lényeges, hogy ismerjük a táblák jelentését, ilyen például a lassításra, vékonyabb hórétegre figyelmeztető jelzések. Ha mégis baleset történik, kötelező a segítségnyújtás: álljunk meg, kérdezzük meg, hogy az illetőnek szüksége van-e erre, ha kell, hívjuk a segítséget, illetve az eset előtt néhány méterrel keresztbe szúrjuk bele a hóba a síléceket, ezzel jelezzük a többieknek a pályán levő balesetet. -Mindemellett arra is ügyeljünk, hogy mindig azonosító irattal induljunk neki a pályának, amelyekre szükség van, ha részesei, illetve tanúi vagyunk egy balesetnek, hangsúlyozta László Márk, aki arról is beszélt, náluk szerencsére nem jellemzőek a balesetek.

Biztosítási szakértők szerint érdemes téli sportokra is érvényes biztosítást kötni, és ügyeljünk a biztonságra, hogy a síelés, snowboardozás szép emlék maradjon, és adott esetben ne baleset, illetve kártérítési per legyen a vége.

Eredeti forrás:
https://www.veol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/szabalyok-sipalyan-ugyeljunk-a-biztonsagra-2720485/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.