Szívproblémák: 44 évesen befejezi a 8-szoros olimpiai bajnok

Bejelentette visszavonulását Ole Einar Björndalen norvég sílövő, minden idők második legeredményesebb téli olimpikonja, írta az MTI. A 44 éves sportember, aki az 1998-as naganói és a 2014-es szocsi játékok között nyolc arany-, négy ezüst- és egy bronzérmet szerzett, kedden Oslo közelében tartott sajtótájékoztatóján közölte döntését.

“Ez az utolsó szezonom. Tavaly nyáron szívritmuszavarok léptek fel nálam, amelyek nem veszélyesek, de mégis úgy érzem, ideje abbahagyni” – mondta a világ legeredményesebb biatlonosa, hozzátéve, hogy a télen hasonló egészségi problémák miatt nem tudta a legjobbját nyújtani, ezért nem jutott ki a februári olimpiára.

Az Ausztriában élő Björndalen a phjongcshangi téli játékokig a legeredményesebb téli olimpikon volt, ám februárban megelőzte őt honfitársa, Marit Björgen sífutónő, aki 2002 óta 8 arany-, 4 ezüst- és 3 bronzérmet gyűjtött. Björndalen továbbra is a legeredményesebb férfi téli olimpikon marad.

Björndalen – sorozatban hat olimpia után – csak a fehéroroszok egyik edzőjeként vett részt a dél-koreai versenyen. Versenyzőként azért maradt le, mert a szezon világkupaversenyein nem szerepelt megfelelően. A sportág kiemelkedő alakja 1994-ben vett részt először olimpián, első érmeit pedig 1998-ban, Naganóban szerezte. Világbajnokságokon húsz győzelemnek volt részese, vk-viadalokon pedig 94-szer bizonyult a legjobbnak egyéni számban, ami szintén rekord.

A szocsi olimpia alatt nyolc évre beválasztották a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói bizottságába, de 2016-ban lemondott tisztségéről, hogy folytassa versenyzői pályafutását.

Björndalen felesége a fehérorosz Darja Domracseva, aki négy olimpiai aranyérmével a legeredményesebb sílövő a nők között. (MTI/Index)

Eredeti forrás:
https://index.hu/sport/telisport/2018/04/03/visszavonult_a_nyolcszoros_olimpiai_bajnok/