Tíz síelő halt meg a hétvégén az Alpokban – 24.hu

Tíz síelő meghalt, egy pedig eltűnt lavinák sorozatában a hétvégén az Alpok francia, olasz, osztrák és svájci részén, ahol ismét jelentős mennyiségű hó hullott.

A legsúlyosabb helyzet az észak-olaszországi Valle d’Aostában volt, ahol öten meghaltak, egy ember eltűnt.

A francia-olasz-svájci hármashatáron található Courmayeur állomás felett két brit és két francia a kijelölt pályán kívül sportolt, és nem tért vissza szállodájába. Keresésükre indultak, hétfő reggelre hármójuk holtestét megtalálták.

Nem sokkal korábban Olaszországban egy 18 éves fiatalt sodort el lavina Bolzano tartományban, közel az osztrák határhoz. Lombardiában egy hódeszkás megfulladt a rázúduló hótömeg alatt.

Savoya franciaországi szakaszán egy nagy kiterjedésű hógörgetegben megfulladt egy, a kijelölt pályán síelő ember.

Svájcban egy férfit és egy nőt sodort el lavina az ország középső részén fekvő Bern kantonban. A nőt sikerült kimenteni és kórházba szállítani, míg a férfit holtan találták.

Az ausztriai Karintiában két – egy 30 és egy 52 éves – férfit sodort el nagy hótömeg, a fiatalabb sértetlenül megmenekült, az idősebb meghalt. Tirolban tíz, 17 és 59 éves síelőre csapott le lavina. Mindannyian maguktól szabadultak ki a hó alól.

Salzburg régióban 25 települést ejtett foglyul a hó, a Brenner-hágót is útba ejtő autópályán egy időre leállt a közlekedés a hét végén. Olaszországban ezért többórás közlekedési dugó, mintegy 12 kilométeres – kamionokból és személyautókból álló – járműoszlop alakult ki.

(MTI, kiemelt képünk illusztráció, fotó: MTI/EPA/Lisi Niesner)

Eredeti forrás:
https://24.hu/kulfold/2019/02/04/alpok-sielok-lavina-halal/