Vasakkal az ütőképes formáért

Az előző szezon nem volt zökkenőmentes Kónya Ádám számára. Sífutónk életében új helyzetet hozott, hogy ősszel megkezdte tanulmányait a svédországi Falunban, miközben próbált helytállni a sífutópályán is. Januárra azonban formába lendült, és hozta a jó eredményeket.

A vele készült interjúnkban sífutónk visszatekintett a tavalyi szezonra, és az idei célkitűzéséről is beszélt.

– A seefeldi volt a negyedik sífutó világbajnokságod, a döntőbe kerüléssel gondolom, elégedett voltál.

– A VB-n a döntőbe jutásnak örültem természetesen, ugyanakkor nagyon csalódott lettem volna, ha nem sikerül. Kvalifikációs verseny nélkül szerettem volna indulni a 15km-es számban, mint a két évvel korábbi világbajnokságon, Lahtiban. Ezt viszont a VB előtti eredményeim nem tették lehetővé. Nagyon nehezen kezdődött a szezon, ami a versenyeket illeti az egész novembert és decembert kihagytam. Az októberi túledzettség sajnos sokáig követett. Január vége felé éreztem magam először újra optimális állapotban és terhelhetőnek.

– A klasszikus vagy a szabadstílusú számok hoztak több sikert eddigi pályafutásod során?

– A szabadstílusú versenyek sikerültek jobban ez előző pár évben. De ez nem azt jelenti, hogy a klasszikust hanyagolnám. Arra is készülök, és nem kizárt, hogy ez a tendencia a jövőben kiegyenlítődik, vagy esetleg megfordul.

– Hogyan teltek a napjaid Falunban, az egyetemen? Új helyzet, új kihívások – bizonyára nem volt könnyű a kezdet…

– Falunban az ősz elég stresszesre sikeredett. Újra beülni az iskolapadba a napi két edzés mellett szokatlan volt az elején. Idővel szerintem már jól menedzseltem magamat, és kezdtek nyugodtabbak lenni a mindennapok. Nemzetközi turizmus menedzsmentet tanulok, és olyan helyet és egyetemet kerestem, ahol tudok továbbra is megfelelő szinten készülni a versenyekre. Itthon nem hinném, hogy ez megvalósítható lenne.

– Az alapozás, hogy fekszik neked? Láttam a közösségi oldaladon megosztott képeiden, hogy mostanában a súlyokkal vagy barátságban…

– Igen, az alapozás már zajlik. A konditermi edzések mindig is erősen jellemezték a felkészülésemet. Vékony gyerek vagyok, és sok időt kell vasak között töltenem, hogy az érezhető, látható is legyen az eredmény.

– Mennyiben más az idei felkészülésed a szezonra, mint eddig?

-Az egyik változtatás az előző évekhez képest az a konditermi edzésben van. Más jellegű és intenzitású edzéseket végzek. Ezt Gáspár László segítségével építjük be az felkészülésbe.

– Mikor állsz ismét lécre?

– Az első lécre állást október végére, november elejére tervezem fent, Svédországban, de addig is mennek a sírolleres edzések. Az idei felkészülés nagyrészt eltér a korábbiaktól. Az elmúlt két évben sikerült mindig belefutnom túledzettségbe, idén és a jövőben ezt mindenképp szeretném elkerülni. A felkészülést Liederer Merlinnel fogom végezni. Az elmúlt másfél évben is vele edzettem, most a felállás mégis más lesz. Merlin nem, mint szövetségi tréner vesz részt a munkában. Osztrák U23-as válogatott edzője lett, de az én felkészülésemet továbbra is figyelemmel kíséri és tervezi.

– Milyen célokat tűztél ki magad elé a következő versenyidényre?

– Az előttem álló szezon az a FIS versenyekről és az Európa kupákról fog szólni. Az EK-kon, a sprint versenyen szeretnék bejutni a legjobb 30-ba, így kvalifikálni magamat a döntőkre, és ott menetelni előre, amennyire csak lehet. Emellett a világkupa szint megfutása a másik fő célom.

Eredeti forrás:
http://skihungary.hu/index.php/component/content/article/9-hirek/225-vasakkal-az-utokepes-formaert?Itemid=101