VI. Turul Expo – több mint agrártalálkozó – kiszo.net

Székely góbé barátaim szerint „a negyven fok pálinkának kevés, de melegből igen sok”, és ami azt illeti, az elmúlt hétvégén mindezt saját bőrén tapasztalhatták a vidék – és nem csak Kárpátalja – mezőgazdasági vállalkozói Tiszapéterfalván a VI. Turul Expo-n. A Nemzetközi Termékkiállítás és Vásár ugyanakkor nem arról nevezetes, hogy holmi időjárási anomáliák, Természet ősanyánk egyre ridegebb öléhez szokott gazdálkodóinkat befolyásolni tudnák. Különösen így van ez egy olyan rendezvényen, ahol köztudomásúan kapcsolódik össze a kellemes a hasznossal. Ahol a sülő pecsenye és a habzó serital mellett bizony nem csak baráti traccspartik zajlanak, hanem szakmai megbeszélések folynak, mi több még komoly üzletek is köttetnek.

A hagyományokhoz híven idén is így volt ez a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetségének szervezésében lezajlott rendezvényen, hiszen a településen végigvonuló – mazsorettek vezette – mezőgazdasági gépshowt és hintó-felvonulást követően Hunyadi Attila református esperes hálaadó imájával kezdetét vehette a rendezvény.

A himnuszok elhangzását követően Cseresnyés Péter, az innovációs és technológiai minisztérium miniszter helyettesi feladatokat ellátó államtitkára lépett a mikrofonhoz.

A magyar politikus hangsúlyozta a szülőföldön megmaradás terén történő gazdasági fejlesztések kivitelezésének fontosságát. Aláhúzta, a magyar kormány Kárpát-medencei gazdaságélénkítő tevékenysége és a határon túli kisvállalkozások kölcsönös együttműködése teheti a „magyarok évszázadává” a XXI. századot, melynek kihívásaival csak közösen tudunk sikeresen megbirkózni.

Jakab István, a magyar Parlament alelnöke a MAGOSZ elnöke példaként a Magyarok Kenyere program sikerét említette, és kölcsönös felelősség fontosságát hangsúlyozta, mellyel egymásnak tartozik az anyaország mindenkori politikuma és az elszakított nemzetrészek magyar vállalkozói rétege. Nem felejtette el ugyanakkor megemlíteni, hogy bár e felelősség súlya hatalmas, ám mégis érződik az erő

a kárpátaljai magyar gazdákban, kik kenyeret, munkahelyeket és a szülőföldön történő megmaradás lehetőségét igyekeznek biztosítani nemzetrészünknek.

Luzsi József, a nemzeti agrárkamara országos osztályelnöke több mint 300 ezer magyarországi gazdatárs üdvözletét tolmácsolta. Kiemelte az anyagi és technológia együttműködés fontosságát, melynek jelképe lehetne az evezőlapát, mely a mi kezünkben nem egy valakit fenyegető bot, hanem a régió népeinek közös előrejutását elősegítő eszköz.

Kalmár Ferenc, Magyarország szomszédságpolitikájáért felelős miniszteri biztos a nemzeti nyitás és a magyar, mint világnemzet pozíciójáról szólt. Mint mondotta, a magyar kisebbségek megmaradásában nem csak a jogi keretek, hanem a gazdasági prosperitás is kiemelt fontossággal bír. Ádám Imre a VOSZ képviseletében ismertette szervezete Kárpát-medencei nemzeti gazdasági együttműködését célzó törekvéseket.

Szilágyi Mátyás beregszászi főkonzul az ukrán–magyar kapcsolatokban rejlő potenciált ismertette, majd Virág László, a KMVSZ elnökének zárszavát követően sor került

az Év kárpátaljai vállalkozója díj átadására, melyet többek között Simon István szőlősgyulai borász, Tüzes Pál batári biogazda,

mindannyiunk „don Pabloja”, ki civilben Lekvárbáró és Pák Ferenc a „benei barack-király” is elnyert. A KMVSZ különdíját (Mindennapok hőse) Jakab Sándor vehette át. Gupcsi Lajos az Ex Libris – „a magyarságot újrateremtő oszlopokat megillető” – díjakkal jutalmazta többek között az Ugocsa hagyományőrző egyesületet, az Ungvári Drugeth Gimnáziumot, László Károly técsői református lelkészt, K Debreceni Mihályt a TV21 munkatársát, A Kárpátaljai Népfőiskola Egyesületet, Engi Erika tiszapéterfalvai zenetanárnőt, az ungvári Dajka Gábor Középiskolát, annak igazgatóját és Erfán Ferencet, a Boksay Szépművészeti Múzeum vezetőjét.

Az elismerések átadását követően kötetlen gazdafórum megrendezésére is sor került, hol olyan „mágikus” szakkifejezések röpködtek, mint „talaj-nitrit tartalom”, eketalp-réteg kultivátoros lazítózása” és „mikro-kapilláris talajszerkezet kialakítása” és társai. Az est viszont már Keresztes Ildikó, a magyar rock fantasztikus nagyasszonyának jegyében telt, ám az este még ekkor sem érhetett véget, hiszen Feke Pál közreműködésével az István a király rockopera részletei is felhangzottak a Tisza mentén.

A rendezvénysorozat utolsó napján, vasárnap pedig színpadra lépett a Rezeda és a Sodró együttes. Este pedig zúzott a Pataky Művek vagyis egy igazi hamisítatlan EDDA koncerttel zárt a kárpát-medencei gazdálkodók és üzletemberek idei fóruma.

A rendezvény tapasztalatairól lapunknak Huszár Andrea a KMVSZ beregi régiójának elnöke, a VI. Turul Expo háziasszonya nyilatkozott:

– 101 kárpátaljai 2 erdélyi, egy felvidéki és egy vajdasági magyar vállalkozás tette le most névjegyét a VI. Turul Expon, mely idén kiemelt fontossággal bír, hiszen e rendezvényen kultúra és gazdaság, forró nemzeti érzelmek és hidegfejjel kötött üzleti számítások adnak parolát egymásnak.

E rendezvény tehát több aspektusában is fontos a kárpátaljai magyarságnak. Ugyanakkor nem pihenhetünk a babérokon, mert jövőre is lesz év, jövőre kell majd szántani-vetni és a megtermelt javakat értékesíteni. Jövőre is lesz hát Turul Expo, hogy a rendezvény a maga módján hozzásegítse a vidék gazdálkodóit és kézműveseit egy jobb, élhetőbb jövőhöz.

Matúz István

Forrás:

KISZó

Eredeti forrás:
https://kiszo.net/2019/06/17/vi-turul-expo-tobb-mint-agrartalalkozo/