Világszerte több országban is szélsőséges időjárással küzdenek – Híradó

Romániában az ónos eső miatt jégpáncél alakult ki az utakon, Spanyolországban az olvadás és a sok eső miatt megáradtak a folyók. A déli féltekén, Ausztráliában közben brutális a hőség, volt ahol 46 fokot mértek.

Vastag jégpáncél borította a fák ágait Romániában. Mintha egy mesebeli jégbirodalomban járnának az emberek, úgy fest a táj az ország déli és keleti részein. Mindent lefagyasztott az elmúlt napokban hullott ónos eső – hangzott el az M1 híradójában.

Sokan félnek kimozdulni otthonról, az utak ugyanis valóságos jégpályává változtak. Több járókelő megsérült a csúszós úton. Az autósoknak sem volt könnyű dolguk: csak hosszas fáradozás után tudták eltávolítani a jeget járműveikről.

Az előrejelzés szerint további ónos esőre kell készülni a hétvégén. A hatóságok több helyen sárga riasztást adtak ki az időjárás miatt.

Áradásokat okoztak a heves esőzések

Spanyolországban az elmúlt napok heves esőzései miatt fellazult a talaj, több helyen beszakadtak az utak az ország északi részén. A folyók felduzzadtak és kiléptek a medrükből, elárasztva mindent, ami csak az útjukba kerül. Kantábriában több települést elöntött a víz.

Nem csak a zivatarok, az olvadó hó is sokfelé gondot okoz.

Spanyolország legnagyobb szigetén, Mallorcán csütörtökön több hajójáratot töröltek a viharos szél miatt. A spanyol meteorológiai szolgálat figyelmeztetést adott ki az ország északi és keleti részén, valamint a Baleár-szigetek térségében.

Máshol a hóval küzdenek

Navarra hegy-vidékein eközben a hóval küzdenek. Két fiatal lány megsérült, miután a télies útviszonyok miatt egy kisbusz balesetet szenvedett.

Japánban is fennakadást okozott a hó az utakon. Mozdulatlanul állt a kocsisor a szigetország északkeleti részén. Egy teherautó elakadt a havas úton: nyomában csaknem egy kilométeres torlódás alakult ki. A hatóságok azonnal nekiláttak a hó eltakarításának: a főút egy szakaszát több órára lezárták a munkálatok miatt.

Vastag hó borította be a szomszédos Niigata prefektúrát is. Myoko város környékén lavina sodort el egy francia turistát síelés közben. Helyi hírek szerint az ötven év körüli férfi két társával felmászott egy közeli hegycsúcsra, és egy nem kijelölt pályán siklottak le. Noha a mentőcsapatoknak sikerült élve kiszabadítaniuk a hó alól, a férfi a kórházban életét vesztette.

A szigetország legészakibb részén, Hokkaidón is nagy mennyiségű csapadékot hozott a hideg idő. A havazást viharos szél kísérte. A hatóságok felszólították a helyieket: legyenek elővigyázatosak az ítéletidőben.

Csaknem ötven fokos hőség a déli féltekén

Míg az északi féltekén tombol a tél, Ausztrália déli részét tíz éve nem látott hőség sújtja.

Victoria államban 46 fokos rekord meleget mértek. A kánikula miatt Melbourne-ben csaknem harmincezer háztartásban és üzlethelyiségben átmenetileg lekapcsolták az áramot, hogy a folyamatosan maximális fokozaton üzemelő klímaberendezések miatt nehogy összeomoljon az elektromos hálózat.

A tartós hőség és a szárazság miatt Ausztrália legnagyobb szigetén, Tasmániában bozóttűz pusztít. A hatóságok több helyen helikopterrel oltják a lángokat.

Eredeti forrás:
https://www.hirado.hu/kulfold/havaria/cikk/2019/01/25/vilagszerte-tobb-orszagban-is-szelsoseges-idojarassal-kuzdenek/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.